27 Şubat 2010 Cumartesi

KABAKTAN SÜSLER-1


SU KABAĞININ BÜYÜMESİ

ÖNCE SU KABAĞININ BÜYÜMESİNİ İZLEYELİM









Kabak süslemelerine de bakınız..

YAĞLI BOYAYA BAŞLARKEN NELERE DİKKAT EDELİM?

Resim yapmak, yoğun iş temposunda çalışan, oradan oraya koşmakta olan günümüz insanları için, sıkışıp kaldıkları beton dünyadan çıkarak renklerin sıcaklığını tekrar hissetmelerine, yaratma heyecanını yaşamalarına ve yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olan bir terapidir.





Resim yapmak için çeşitli malzemeler ve teknikler kullanılabilir. Işık ve gölge oyunları size cazip geliyorsa kara kalem çalışmalarını tercih edebilirsiniz. Yeni başlayanlar için bizim önerimiz yağlı boya olacaktır. Çünkü bu malzemeyle çalışırken boyadığınız yeri silerek ya da üzerini boyayarak düzeltmeniz mümkündür.Yağlı boyanın bir avantajı da, değişik renkleri birbirinin üstüne henüz yaş iken sürebilmenizdir ve bunlar birbirine karışmaz. Böylece denizin dalgalanmasını ya da ağacın rüzgarla kıpırdanmasını açıklı koyulu renklerle, yumuşak gölgelerle tasvir edebilirsiniz. Yağlı boya kullanmanın dezavantajı ise, kuruma süresinin uzunluğudur.




Yeni başlayanlar için akrilik boya da uygun bir seçimdir. Yağlıboya çalışmadan önce bu malzemeyi denemenizi de öneririz. Suyla inceltildiği için daha pratiktir, üstelik suluboya veya yağlıboya tarzında çalışmaya da uygundur. Ancak çok çabuk kuruyan bir boyadır. Olumsuz yanlarından birisi kuruduktan sonra tonun biraz koyulaşmasıdır. Bu sorunu da zamanla deneyim kazanarak giderebilirsiniz. Ayrıca yağlıboya yapacağınız bir resimde, astar boyamayı çabuk kuruduğu için akrilik boya ile de yapabilirsiniz.




Bir resmin ana unsurunun renk olduğunu düşünürsek, resim yaparken öncelikle dikkat etmeniz gereken şey renkleri doğru kullanmaktır. Doğru rengi seçtiğinizden ve uyguladığınızdan emin olmak için mutlaka gün ışığında çalışın. Çünkü sarı ışık renkleri doğru göstermez. Eğer gün ışığından yararlanma olanağınız yoksa floresan lambayı tercih edin, renklerdeki sapma normal veya halojen lambaya göre daha azdır.




Resim yaparken iyi sonuç alabilmek için resim yapılacak yüzeyin iyi hazırlanması, kaliteli boya ve inceltici kullanılması, fırçaların, boya paletinin ve resim sehpasının kullanışlı olmasına dikkat edilmelidir. Eğer bez bir tuval üzerinde çalışıyorsanız, boyanın emilmemesi için yüzeyi astarlamanız gerekir. Bu astarın niteliği de yine çalıştığınız malzemeye göre değişir. Beyaz plastik boya ve tutkalın karışımından oluşan bir astar kullanabileceğiniz gibi nispeten yeni sayılan, duvar için kulandığımız mat yağlıboyalar da kullanılabilir.




Hata yapma olasılığını en aza indirmek için desen çalışmasından önce yapacağınız resmin bir krokisini çizin. Böylece hem resim alanını daha verimli kullanmış hem de resmi belirleyen ana çizgileri uygularken geri dönülmez hataların önüne geçmiş olursunuz.




Boya malzemelerinizi verimli kullanmak için palet üzerine kullabileceğiniz kadar boya koymaya özen gösterin. Yine de kullanmadığınız boya kalmışsa veya resme ara vermek zorunda kalmışsanız, bu boyanın bir sonraki çalışmaya kadar kurumaması için, paletinizi boyaların üzerini örtecek kadar su dolu bir kaba koyun. Su boyanın havayla temasını keseceği için birkaç gün kurumasına engel olacaktır.




Fırçanızın bakımı ömürlerinin uzun olması için çok önemlidir. Öncelikle boyama sırasında bu özeni göstermek gerekiyor. Aynı numara fırçadan en az iki tane alın. Resim yaparken birisini açık diğerini koyu renkler için kullanarak daha çok temizleme derdinden kurtulursunuz. Bilinenin aksine tinerle temizleme yöntemi çok başarılı sonuçlar vermez. Terebentin ile kaba temizliği yapıldıktan sonra sabunla temizlenmesi durumunda, dipte kalan boya artıklarından da arınmasını sağlayabilirsiniz. Ilık su daha iyi sonuç verecektir.

Bu linkte de yeni başlayanlar için ayrıntılı bilgiler var.Bir gözatın derim..

KABAKTAN SÜSLER-2


Tülin Hanımın kabak boyamaları

26 Şubat 2010 Cuma

DÜŞÜNCELERİMİZ



Düşünceleriniz ne ise hayatınız da odur.Hayatınızın gidişini değiştirmek istiyorsanız,düşüncelerinizi değiştiriniz.


Marcus Aurelius

İSAK ALATON'LA SÖYLEŞİ




Üniversitelerimizde yaptığım söyleşilerde bana en çok para hakkında soru sorulur. Herhalde iş adamı olduğum için. Ben, ''paranın iki kişiliği vardır'' derim.


Birincisi, para bir değiş tokuş aracıdır. Para verip yiyecek, giyecek, ev, bark, hatta sağlık satın alabilirsiniz. İkincisi ise para ile gelecek korkusunu yenersiniz.' 'Yaşlılığımda çaresiz, muhtaç, perişan kalmam çünku kötü gün paramı bir kenara ayırdım ''dersiniz. Ama para ötesi para-üstü bir konu daha vardır. Bunu parayla satın alamazsınız.Bunun adı zevk ve keyiftir. Zevk almak, keyif duymak ancak 'kültür' ile mümkündür. Resimden zevk almak için sergiler bedava, müzik, kaset ve diskler üç otuz para. Ayrıca konserler de pahalı değil. Tiyatrolar hamburger fiyatına... Aşk ve sevgi zaten bedelsiz. Güneşin batışından , denizin hışırtısından ya da bir satranç oyunundan zevk alabiliyorsanız... Güneşi kaç paraya batırabilirsiniz? Denizi hışırdatmanın fiyati nedir? Kalenizle bedavaya 'şah' çekebilirsiniz.Yaşlılığınız için biriktireceğiniz kötü gün parası kadar belki ondan da önemli olan bu zevkler ve mutluluklardır.Bunlara sahip olmak ancak kültürle mümkündür. Para kazanmaya emek verdiğiniz kadar kültür edinmeye de emek verin.Yaşlılar ölüme daha yakın derler. Ama ölüm nüfus kağıdı sormuyor.


Şimdiki tutkulu projem, bir ceviz ormanı yetiştirmek. Fidanları dikmeye başladım bile. Ceviz fidanı 8 yıl sonra ağaç olup ceviz verirmiş. Şimdi 76 yaşındayım. Yani 84 yaşımda ceviz kıracağım. Bu kez kendi cevizlerimi..
İshak Alaton

25 Şubat 2010 Perşembe

GÜNÜN SÖZÜ



"Hoşumuza giden yalanları avuç dolusu yutarız da, acı gerçekleri yudum yudum içeriz." Denis DIDEROT

İYİ KANDİLLER


SEVDİM SENİ MABUDUMA


Sevdim seni ,Mabuduma canan diye sevdim

Bir ben değil, alem sana hayran diye sevdim

Evlad-ı iyalden geçerek ben , ravzana geldim

Ahlakını methetmede Kur'an, diye sevdim

Kurbanın olam şahı resul, kovma kapından

Didarına müştak olan yezdan diye sevdim

Mahşerde nebiler bile senden medet ister

Gül yüzlü melekler sana hayran, diye sevdim
*****************
Mabud=İlah,rabb,Allah
Canan=Sevgili
Evlad-ı iyal=Çoluk ,çocuk
Ravza=Bahçe,cennet(Doğrusu Ravda)
Şah-ı resul=Peygamberlerin şahı
Didar=Yüz,çehre
Müştak=Özleyen
Yezdan=İlah,Hüda,Mevla
Nebi=Peygamber

22 Şubat 2010 Pazartesi

TAHİNLİ KURABİYE

Tahinli Kurabiyenin Yapılışı



Malzemeler

1 ufak çay bar.tahin
1 ''   ''        ''  sıvı yağ
1 ''     ''      ''pudra şekeri
1 ''     ''      ''   ceviz
4''       ''     '' un

Yapılışı

Tüm malzeme yoğurma kabında yoğurup , küçük toplar yapılıp şekillendirilir.Çukur bir kaseye döktüğümüz
susama batırılıp , yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.Önceden ısıtılmış 180 derecede 30 dk pişirilir.Afiyet olsun

GÜZEL SÖZLER


''Düşünme zor iştir.Muhtemelen bu nedenle çok az kişi düşünür''

20 Şubat 2010 Cumartesi

HİNDİSTAN CEVİZLİ MUHALLEBİ

Muhallebi Tarifi



Malzemeler,

1 Litre süt

3 Yemek kaşığı pirinç unu

1 Tatlı  kaşığı margarin

1 Su bardağı kadar  Hindistan cevizi

1Su bardağı toz şeker

1 Paket vanilya

Hazırlanışı,

Tencerede süt ve pirinç ununu kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin

Ocaktan indirmeden 5 dakika önce vanilya, margarin, toz şekeri ekleyip karıştırmaya devam edin.

Bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan indirip Hindistan cevizini ilave edin.

Hindistan cevizi muhallebiyle özleşene kadar karıştırın.

Tatlı kupları ya da kâselerine pay edin.

Fotograf sergisinden ilginç saksı (eski bot)görüntüleri..

18 Şubat 2010 Perşembe

SÜTLAÇ

SÜTLAÇ  TARİFİ(5 Kase çikıyor)



MALZEMELER

1lt süt

1 çay bardağı(ajda) dolusu pirinç

Yarım çay kaşığı tuz

1 su bardağından 1parmak eksik toz şeker

YAPILIŞI

Pirinci yıkayıp tencereye alıp, üzerini 3 parmak geçecek kadar su koyarak ağır ateşte pişmeğe bırakıyoruz.Pirinçler iyice pişince sütü ekleyip arada karıştırıp ağır ağır
 pişirmeğe devam ediyoruz.Kaynamaya başlayınca şekerini ve tuzunu ilave edip bir-iki taşım kaynatıp ocağı kapatıyoruz.5-10 dk.sonra kaselere boşaltıyoruz.Üzerini de tarçınla süsleyip servise hazır hale getiriyoruz.Afiyet olsun

KAĞITTA KEK


KAĞITTA KEK YAPILIŞI (12 tane)


Malzemeler

1 tane yumurta

Yarım su b. toz şeker

6-7 yemek k.un

2 y.k yoğurt

1 yk sıvıyağ

Yarım paket kabartma tozu

1 paket vanilya

YAPILIŞI

Yumurta ile toz şeker iyice çırpılır.Sonra yoğurt,ayçiçekyağı,un,vanilya ve kabartma tozu eklenerek karıştırılır.Kağıt kek kalıplarına birer kaşık dağıtılır.170 derecede 20-25 derecede pişirilir.Afiyet olsun.

ÖNEMLİ NOT:Kek kağıdını tepeleme doldurmayın,kabarıp taşar.Kalıpdan 1cm aşağıya kadar doldurun.

17 Şubat 2010 Çarşamba

KARNIBAHAR KIZARTMASI

Karnıbahar kızartması




Malzemeler:

1 ufak karnıbahar

1 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)

1 yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı nişasta

2 yemek kaşığı su

2 yumurta

yeterince tuz

Yapılışı:

Karnıbaharları çiçek çiçek ayırın, yıkayın.

Bir tencereye yeterince su koyup kaynattıktan sonra karnıbaharları içine atın, tuzu da ilave edip 10 dakika haşlayın.

Bir kapta un, su, nişasta, ve yumurtayı ekleyip karıştırın.

Karnıbaharları bu karışıma bulayın ve kızartın.

Afiyet olsun
(2.sos tarifi)
1sb.süt
1 yumurta
3 yk.un
Haşlanmış karnıbaharlar süt- un-yumurta karışımına batırılıp kızartılır.Üstüne sarımsaklı yoğurt ve kırmızıbiber nane karışımı yağda kızdırılır süslenir.Tekrar afiyet olsun

KIŞ MANZARALARI