26 Ağustos 2012 Pazar

PEYNİRLİ POĞAÇA



MALZEMELER

1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ veya ( yarım su bardağı sıvı yağ, yarım su bardağı tereyağ)

1 paket kabartma tozu,
1 çay kaşığı tuz,
1 yumurta ( akı hamuruna katılacak, sarısı poğaçaların üzerine sürülecek),
Aldığı kadar un

İç malzemeler:
250 gr beyaz peynir , yarım demet maydanoz veya dereotu

HAZIRLANIŞI
Yoğurt, yağ, yumurta akı, süt ve tuzu yoğurma kabında karıştırın. üzerine kabartma tozu ve un ilave ederek kulak memesi kıvamında hamur yoğurun.Hamurun üzerini nemli bir bez ile örtüp, yarım saat dinlendirin. Hamurdan küçük parçalar kopartın elinizle açtırın, ortasına peynirli iç harç koyup poğaça şeklinde kapatın. Poğaçaları yağlanmış fırın tepsisine sıralayın, üstlerine yumurta sarısı sürün, önceden ısıttığınız(170) fırında kızarana kadar pişirin.


18 Ağustos 2012 Cumartesi

Vazgeçilmez Lezzet Çorba


Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut.ben çorba severim
Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak
yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

Bir bumads advertorial içeriğidir.

16 Ağustos 2012 Perşembe

ŞAKŞUKA

Şakşuka Arapça kökenli bir kelime olup karışım demektir. Patlıcan, biber, domates gibi sebzelerin

kavrulduktan sonra, üzerine sos dökülmesiyle hazırlanan bir tür meze çeşididir.



MALZEMELER


3 adet patlıcan

3 adet domates

3 adet yeşil biber

2 diş sarmısaak

1 soğan

sıvı yağ

YAPILIŞI:

Patlıcanları küp küp doğrayıp kızartalım. Diğer taraftan tüm malzemeleri başka bir tencerede pişirelim  hepsi

piştikten sonra ikisini birleştirelim ve bir taşım kadar pişirdikten sonra şakşuka servise hazır.

AFİYET OLSUN...

2 Ağustos 2012 Perşembe

PEYNİRLİ PİDE





MALZEMELER


2sb.kepekli un
2 sb. normal un
1 sb.ılık süt
1 çay bar. sıvı yağ
1 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1tk. tuz
ılık su
2 yumurta

İÇ MALZEMESİ

Ezilmiş beyaz peynir
maydonoz
isteğe bağlı haşlanmış patates rendesi
1 yumurta (tüm malzeme çatalla iyice karıştırılır)

YAPILIŞI

Bir su bardağı ılık süte toz maya ile şeker eklenip,karıştırılıp,15 dk. bekletilir.
Un,tuz,yağ,su ve sütlü karışım iyice yoğrulup üstü örtülür,45 dk. kadar bekletilir.
Kabaran hamur tekrar yoğrulup kalın rulo yapılr ve 8 eş parçaya ayrılır.
Ufak pazılar merdaneyle uzunlamasına açılır,içine istenilen harç konur,fırça yardımıyla pidelerin kenarlarına yumurta sarısı sürülüp tepsi mayasının gelmesi için 15-20 dk. daha bekletilip önceden ısıtılmış fırında 200 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir.Fırından çıkan pidelerin yan kısımlarına fırça ile eritilmiş tereyağı sürülür.Pideler servise hazırdır,hemen yemiyeceksek kalın bir örtüye sarılır.Soğumadan sofraya getirilir.Afiyet olsun.
Yukardaki ölçülerden 8 tane pide çıkıyor.