29 Eylül 2012 Cumartesi

ÖRGÜ PANOLAR


Örgüden duvar panosu yapılmış.


Örgü pano



Duvar panosu.

Çocuk odasına saat.



27 Eylül 2012 Perşembe

ÖRGÜ ÇILGINLIĞI -1



Kış geliyor,yavaş yavaş birşeyler örmek gerekli deyip ,örgü modelleri araştırırken bunlara rastladım.Örgü çılgınlığı mı yoksa sanatı mı demeli bilemedim..Ve sizlerle paylaşmadan edemedim.



Duvar panosu olarak tasarlanmış.

Arkadaşlar hızlarını alamayıp telefon kulübesini de giydirmişler..Bizde pek evin dışına taşılmazdı,gaz lambasına,süpürge sapına kılıf falan :))





Araba ,motorsiklet derken,iş kümese dayanmış..Ha bir de kaplumbağamız var.O da nasibini almış..



22 Eylül 2012 Cumartesi

PRATİK KABAK YEMEĞİ





MALZEMELER

4 tane kabak

3-4 domates

2-3 diş sarımsak

2 kırmızı etli biber

1 yk salça

1 soğan

1 tane kesme şeker

zeytin yağı ,tuz

Kıyılmış dere otu veya nane

YAPILIŞI

Kabakları soyup uzunlamasına dörde bölünüp doğranır. Üzerine 3-4 domates rendesi, 2-3 diş sarımsak


rendesi, doğranmış 2  tane kırmızı biber ,1 yk salça,en üstüne de 1 baş piyazlık doğranmış  soğan,1


kesme  şeker,tuz,zeytin yağı ,yarım çay bardağı su ilave edilir.Önce harlı , sonra kısık


ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.En son dereotu doğranır.Afiyet olsun.





21 Eylül 2012 Cuma

KIRMIZI BİBER TURŞUSU (Pişirilerek Yapılan)






Malzemeler:


1 kg. kırmızı biber

 Yarım su bardağı ayçiçek yağı

 1 su bardağı sirke

2 su bardağı su

1 baş  sarımsak

1 yemek kaşığı tuz

 Yapılışı:

Yağ, sirke, sarımsaklar ,su ve tuz tencereye konularak kaynatılır. Yıkanarak sap ve tohumları ayıklanan kırmızı biberler  halkalar halinde kesilir.Tenceredeki karışım kaynadığında kesilmiş kırmızı biberlerin bir kısmı  içerisine atılır.  Biberlerin  hafif rengi dönünce kepçeyle alıp kavanoza doldurulur.Tencereye tekrar kalan biberlerden bir kısmını atıp aynı işlem uygulanır.Tüm biberler bittikten sonra tenceredeki suyu kavanozlardaki biberlerin üzerine dökülerek kapakları iyice kapatılıp ters çevrilip soğumaya bırakılır. Biber turşusu hemen yenmeye hazırdır.Kavanozlar karanlık ve serin yerde yada buzdolabında durursa daha uzun dayanır.Afiyet olsun..

20 Eylül 2012 Perşembe

FIRINDA KABAK






Malzemeler:


1 kilo kabak

2 baş soğan

4 tane domates

2-3 tane sivri biber

1 kase yoğurt üzeri için

dere otu ,(veya nane) kırmızı pul biber ve2 kaşık sıvıyağ .

YAPLIŞI

Kabaklar yıkanır,soyulup ince ,ince dilimlenir,Domates,soğan,biber doğranır,tuz ilave edilerek

harmanlanır,yağlanmış fırın tepsisine konur,önceden ısıtılmış fırında arada bir hafif karıştırarak 40 dk

pişirilir,tabaklara alınır ,yanına isteğe bağlı  yoğurt,dereotu ve kırmızı pul biber serperek servis yapılır.   

Afiyet olsun .

19 Eylül 2012 Çarşamba

LAHANA TURŞUSU





MALZEMESİ


1 Adet orta boy lahana

1 avuç nohut

1 kaşık kırmızı biber

2 kaşık iri tuz

2 sb. sirke

1 tk şeker

1 baş ayıklanmış sarımsak

2 orta boy temizlenip doğranmış havuç

Kırmızı biber

YAPILIŞI

1- Lahanaları yaprak yaprak ayırarak yıkayınız.

2 -Büyük bir tencereye doğrayınız

3 -Üzerine 1 yk tuzatıp hafifce ovup, 1 saat kadar bekletin.


4 -3litrelik cam kavanozun dibine  nohutlar ekleyip, üzerine lahanaları doldurunuz.

5- Aralarına havuçları ve sarımsakları ekleyiniz.

6 -Ayrı bir tencerede 1 yk tuz,1tk şeker,sirke ve suyu harmanlayın.


7- Kırmızı biberi de serptikten sonra üstüne bir ağırlık koyarak kabın ağzını kapatınız.

8 -Hergün suyunu büyük bir kaba döküp ,kepçe ile yukarıdan dökerek havalandırın.

9-Turşu suyunu tekrar kavanoza dökün. Karanlık bir dolapta saklayın.

10- Bir hafta sonra yemeye başlayınız.Açıldıktan sonra buzdolabında durursa daha uzun dayanıyor.

Afiyet olsun.


Not: Tuzlu suyu hazırlamak için suyun içine temiz,yıkanmış bir çiğ yumurta koyunuz. Yumurta suyun üstüne

çıkıncaya kadar tuz ilâve edilip eritiniz

14 Eylül 2012 Cuma

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER



MALZEMELER

 

2 kg kırmızı biber

1 baş sarımsak

yarım çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı sirke

2 yemek kaşığı kalın tuz


HAZIRLANIŞI

Önce kırmızı biberleri yıkayıp tepsilere diziyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yarım saat kadar

közlüyoruz. Fırından çıkardıktan sonra kabuklarını soyuyoruz. Biberleri ikiye kesip çekirdeklerini çıkarıyoruz

ve süzüyoruz.Kavonozlara yerleştirirken biberlerin aralarına soyulmuş sarımsak ve tuz serpiyoruz.Üzerine

sirke ve yağını koyup, kapağını iyice kapatıp buzdolabında saklıyoruz.Afiyet olsun.

Not: Bu miktarlarla 2 tane yarım kglik kavanoz hazırladım.












13 Eylül 2012 Perşembe

ACI BİBERLİ SOS (Pişirilip yapılan)





Malzemeler


15-20 tane küçük turşuluk biber

2 kg. domates

1 çay bardağı zeytinyağı

1  baş sarmısak  

1 çay bardağı elma sirkesi

2 yemek kaşığı kalıntuz (kayatuzu)

(Bu malzemelerle yaklaşık 2 tane yarım kg lik kavanoz hazırladım.)


Yapılışı



Domateslerin kabuklarını soymak için önce yıkayıp altlarını artı biçiminde kesip sıcak su ile dolu geniş bir kaba atalım.Yarım saat sonra kabuklar çok kolay biçimde soyuluyor.Soyulmuş domatesleri iri iri doğrayarak tencereye alalım.  Ayıklanmış sarmısakları ince ince doğrayalım. Büyükçe bir tencereye önce bir çay bardağı zeytin yağını ardından doğranmış domatesleri, tuz ve sarmısakları koyup kaynamaya başladığında biberlerimizide içerisine atıp 15-20 dakika daha kaynatalım. Önceden hazırlanmış kavanozlara sıcak sıcak doldurup ağzını sıkıca kapatıp kavanozu ters çevirelim. Kavanozları bir gece böyle bekletelim. Kavanoz kapakları tuttuğunda sosumuz hazırdır. Afiyet olsun.


 NOT: Maydonozu domatesle birlikte kaynatmayıp indirirken  atarsanız veya yerken üzerine doğrarsanız daha güzel oluyor.

12 Eylül 2012 Çarşamba

KUSKUS SALATASI





Malzemeler:




1 paket kuskus makarnası

haşlanmış mısır

2-3 tane  doğranmış salatalık turşusu

2 tane közlenmiş kırmızı biber

yarım  demet maydanoz

yarım demet dereotu

5-6 dal taze soğan

Tuz,karabiber,kırmızı biber

Limon suyu,nar ekşisi,zeytinyağı

Yapılışı:

Kuskus makarnasını  haşlayıp suyunu süzelim.

Sırayla bütün malzemeyi doğrayalım ve ekleyelim.

Tuzunu ve baharatları da ilave ettikten sonra yağ,limon ve nar ekşisini de ekleyip servis yapalım.Afiyet olsun.

11 Eylül 2012 Salı

EVDE LOR PEYNİRİ YAPALIM




MALZEMELER

1litre süt (Ben pastörize kutu sütle denedim)


Yarım limonun suyu


Yapılışı:

Sütü bir tencereye alın ve ocakta kaynamaya bırakın.

Kaynayınca limonun suyunu ekleyip kesilmesini sağlayın.

Bir süzgeçten geçirin,tahta kaşıkla çok bastırmadan karıştırıp suyunun süzülmesini sağlayın. Üzerini çörek

otuyla süsleyebilirsiniz.

Hepsi bukadar, afiyet olsun.

Not:Süzgeç yerine loru temiz bir  tülbente,torbaya  alıp suyunu süzdürmek için bir yere asın. Altına

koyduğuınuz kaba suyu birikir. Bu suyu da içebilir ve hatta hamur işlerinizde kullanabilirsiniz.Çok faydalıymış.



10 Eylül 2012 Pazartesi

DONDURUCUDA BAMYA SAKLAMA





Mevsiminde bulunan taze bamyayı ,kışın da taze olarak tüketmek için dondurucuya konmadan önce yapılan

işlemler:




1-Bamyalar sap kısmından konik olarak kesilir. İyice yıkanır süzülür.

2-Bamyaların üzerine bir limonun suyu sıkılıp karıştırılır.

3-Bamyalar az suda  hafif sararıncaya kadar kaynatılır. (3-4 dakika). Sonra soğuk suya atılıp şoklanır.

4-Soğuduktan sonra buzdolabı poşetine konulur, aralarına dilimlenmiş domatesler yerleştirilir.

5-Daha sonra bamyamız dondurucuda saklanır.


NOT: Bu şekilde her yıl bamyayı hazırlayıp dondurucuya koyuyorum. Kışın yemeğini yaptığımda tazesinden farkı olmuyor.Afiyet olsun.