26 Aralık 2012 Çarşamba

Ekonomiye Kadın Gücü

Ekonomiye Kadın Gücü projesi, dar gelirli kadınların ekonomik üretime katılımını teşvik etmek, sosyal ve ekonomik olarak güçlenmelerine katkıda bulunmak amacıyla, kadınların gelir getirici bir işe başlamasına veya işini büyütmesine destek olmayı hedefliyor.

Bu hedefin gerçekleşmesinde, küçük bir sermaye desteği ile dar gelirli kadınların ekonomik üretime başlamasına imkan tanıyan Mikrokredi Sistemi temel alınıyor. Mikrokredi, dünyada ilk olarak 1973 yılında Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Muhammed Yunus öncülüğünde yoksulluğun çok yoğun bir şekilde yaşandığı Bangladeş'te "Grameen Bank" altında faaliyetlere başladı. Prof. Muhammed Yunus, bu uygulamayı ilk olarak genç bir kadına bambu sepeti yapması için 6 $ kredi vererek başlattı.

ekonomiyekadiningucu

Küçük sermayelerle değişen hayatlar

Türkiye'de 2003 yılında Prof. Muhammed Yunus'un girişimleriyle Grameen Trust ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından ortaklaşa başlatılan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı pekçok dar gelirli kadının işe başlaması için cansuyu/başlangıç kredisi sağlayarak, teminat ve kefalet gerektirmeden finansman erişimi kısıtını ortadan kaldırarak onbinlerce kadının hayallerini gerçekleştirmesine destek oluyor.

Yoksullukla Mücadelede Yenilikçi Yöntem: Sosyal Finansman

Türkiye'de her 5 kadından biri yoksulluk sınırında olup kendi potansiyelini gerçekleştirmeyi, ailesine ve toplumsal üretime katkıda bulunmayı bekliyor. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı'nın yaygınlaştırılması amacıyla, TİSVA ve Turkcell işbirliğinde hayata geçen Ekonomiye Kadın Gücü, Türkiye’de ilk defa sosyal borçlanma modelinin hayata geçirilerek kadınların gelir getirici işler yapması için küçük sermaye desteği sağlayan Mikrokredi Sistemi’ne yeni kaynak oluşturulmasını hedefliyor.

Sosyal inovasyon niteliği taşıyan bu yenilikçi model sayesinde sayesinde artık dileyen herkes dar gelirli kadınlara borç verebilecek, bağış yapabilecek, dar gelirli kadınların hayallerine kavuşmasına bireysel olarak destek verebilecek .Çünkü, Kadına Destek, Topluma Destektir.
Ekonomiye Kadın Gücü projesi ile kadınlarımız daha çok üreterek ekonomiye katılacak,
hayallerini büyütecek, ailelerine ve geleceğe yatırım yapacak, Türkiye kazanacak.

Bir bumads advertorial içeriğidir.

KABAK TATLISI



MALZEMELER

Malzemeler
  • 1kg. bal kabağı (Kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş)
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • Yapılışı
  • Ayıklanmış kabakları bol su ile yıkayın.
  • Yıkanmış kabakları yayvan bir tencereye dizin.
  • Toz şekeri üzerine serpin ve tencerenin kapağını kapayarak, bir gece bekletin.
  • Ertesi gün, kabak ve erimiş şekerleri orta ateşte, tencerenin kapağı hafif aralık olacak şekilde,
  • kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Pişen kabaklar düz bir tabağa alınarak üzerine tarçın,ceviz veya hindistan cevizi serpilerek servis edilir.Afiyet olsun.

20 Aralık 2012 Perşembe

SOSLU BİBER






MALZEMELER

1 kg etli kırmızı biber
1 sb sirke
2 yk zeytinyağı
1 çay bardağı su
tuz

 YAPILIŞI

Biberler yıkanıp dilimlenir.Geniş bir tencereye 1 sb sirke ,1 çay bardağı su ,2 yk zeytinyağı,tuz konularak kaynatılır.Kaynayan karışıma biberler atılır,yumuşayıncaya kadar pişirilir. (Ancak çok da pişmeyecek,yoksa biberler  erir.)Kevgir kepçeyle biberler kavonoza konur,haşlama suyu da eklenir.Kavanozun kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilip soğumaya bırakılır.Soğuyunca buzdolabına kaldırılır.Kahvaltı sofraları için pratik bir tarif olabilir.Afiyet olsun..


18 Aralık 2012 Salı

KARALAHANA SARMASI







MALZEMELER


2 demet  karalahana

200 gr kıyma

1 su bardağı pirinç

 
2 tane  soğan


1 yemek kaşığı domates salçası

yarım demet doğranmış maydanoz

1 tatlı kaşığı tuz

yarım çay bardağı sıvıyağ

kaynamış su

1 yemek kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı karabiber,pul biber,

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay bardağı sıvıyağ



Hazırlanışı:


 Lahanaların sap kısımlarını biraz kesip  yaprakları yıkayın.

Geniş bir tencerede suyu kaynatın. Kaynayan suya bir tatlı kaşığı tuz atıp, yıkamış olduğunuz yaprakları tencereye koyun. Yapraklar yumuşayınca tenceredeki suyu süzün. Lahanaların soğumasını bekleyin.

Karalahanalar soğurken pirinci iyice yıkayın. Soğanları yemeklik doğrayın. İç malzemelerinin tamamını

sırasıyla ilave ederek geniş bir kapta karıştırın.


Yaprakları yırtmamaya özen gösterip, içine birer tatlı kaşığı iç malzemeden koyup,  iki yanını kapatıp rulo

şeklinde sarın.

Geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2-3 karalahana yaprağı serin. Sardığınız dolmaları tencereye  yerleştirin.

Dolmaların üzerini porselen bir tabakla kapatın ve yarım çay bardağı sıvıyağı gezdirin.  Dolmaların hizasında

kaynamış su ekleyip tencerenin kapağını kapatın,  su kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve

pirinçler yumuşayana kadar pişirin.

 

AFİYET OLSUN



Karalahanayı seçerken küçük yapraklıları tercih edin. Büyük yaprakları ikiye veya üçe bölmeniz gerekebilir.





16 Aralık 2012 Pazar

SOSLU KABAK




Malzemeler



3 adet kabak
1 orta boy soğan

2 orta boy domates

2 diş sarımsak

tuz, karabiber

1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:


 Tencerenin altına soğanları halka halka diziyoruz. Üstüne soyup halka halka doğradığımız kabakları ,en üstüne halka halinde kesilmiş domatesleri ve küçük kesilmiş sarımsakları koyup tuz karabiber ekliyoruz.


15 dakika ocağa koymadan önce bekletiyoruz. Zeytinyağını üzerine gezdirip kısık ateşte kabaklar pişene kadar pişiriyoruz. Servis yaparken maydanozla veya dereotuyla süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

















15 Aralık 2012 Cumartesi

KABAK MÜCVERİ



MALZEMELER



 4 adet kabak (rendelenmiş ve suyu iyice sıkılmış)

 2 adet yumurta

1 tutam dereotu

2yk ufalanmış beyaz peynir

 1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı karabiber

1 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

 5-6 dal taze soğan

1 çay kaşığı kabartma tozu

Kızartmak için 1 su bardağı sıvıyağ



Yapılışı:

1. Derin bir kapta un, tuz, kuru nane, kabartma tozu ve karabiber karıştırılır.


2. Doğranmış dereotu ve kuru nane, ezilmiş peynir, 2 yumurta ve rendelenip suyu sıkılmış kabaklar; unlu karışıma eklenir.

3. Karıştırılıp  cıvık olmayan bir harç elde edilir. Bu harç10 dk. bekletilir, kabağın kalan suyunu salması beklenir.

4. Büyükçe bir tavaya sıvıyağ koyulur. Birer yemek kaşığı kadar mücver harcı tavaya dökülür.

5. Her iki tarafı yaklaşık 2 dakika kadar kızartılır.

6. Kızaran mücverler fazla yağlarını bırakması için bir tabağa yayılan kağıt havlunun üzerine koyulur.


Afiyet olsun






14 Aralık 2012 Cuma

Eğer kolesterolünüz yüksekse; önerilen gıdalar


Eğer kolesterolünüz yüksekse; önerilen gıdalar

Ekmek,diğer tahıllar ve patates :

Tam tahıllardan içeren ekmekler,pide, makarna, pirinç, basmati pirinci,”noodle”lar,müsliler,yulaf,kus kus,patates, tatlı patates.



Sebze ve Meyveler:

Her gün en azından beş porsiyon taze ya da donmuş sebze ve meyve ,%100 meyve /sebze suyu, kuru mayveler, kendi suyu içinde konserve meyve ,su içinde konserve sebze , ev yapımı sebze çorbaları

Et :

Kuzu eti, dana eti, yağsız dana kıyma, ciğer ve böbrek,derisi alınmış tavuk eti ve hindi



Balık:

Bütün balıklar, kabuklular,-en azından haftada bir kere yağlı balık



Yumurta:

Hafta da 3-4 kere haşlanmış,çırpılmış yumurta, çılbır



Çerzler ve atıştırmalar:Bütün çerezler, özellikle de badem,ceviz,kabak çekirdeği,susam,ayçekirdeği,fıstık,fındık ezme

Fasulye,Bezelye,Baklagiller,Soya,Tofu:

Kuru fasulye,mısır, bezelye,börülce,mercimek.Tuzla/şekerle konserve edilmişse yıkamalısınız.Soya eti ,soya fasulyesi,tofu



Süt ve kremalar:

Yağsız veya yarım yağlı süt,soya sütü(kalsiyum ve vitamin takviyeli)



Yoğurt:

Düşük yağlı doğal,meyveli ve diyet yoğurtlar,yoğurt içecekle



Peynir:

Düşük yağlı olmak üzere bütün peynirler



Yağlar:

Tekli doymamış ya da çoklu doymamış yağlar; zeytinyağı,ayçicek,soya,mısır yağı düşük oranda doymamış yağ içeren bitkisel katı yağlar



Soslar:

Salata sosu olarak limon suyu,sirke,otlar,baharatlar,yoğur ve sarımsak kullanmalısınız ;sosları unla koyulaştırmalısınız;tuzu azaltılmış et suyu tabletleri kullanmalısınız

Hamur işleri,tatlılar ve atıştırmalıklar:

Sade bisküviler,yağsız kekler,mayalı ekmekler,meyve salataları,şekersiz jöle, reçeller,bal,marmelatlar,tatlandırıcı,galeta,yağsız/tuzsuz patlamış mısır,tuzsuz çerezler,kurutulmuş meyveler, ince hamurla pizzalar



İçecekler:

Günde 1,5-2 litre sıvı almalısınız: Soda, meyve suları,çay,düşük yağlı süt içeren kahve



Besin etiketlerine dikkat:

Bol miktarda tükettiğiniz hazir yemeklerin ve gıdaların etiketlerine dikkat etmelisiniz:

3 g yağ, 0,1gsodyum yada 0,25 g tuz az miktarda anlamına gelir;

20 g yağ,0,5 g sodyum ya da 1,25 g tuz fazla miktarda anlamına gelir.

KAÇINILMASI GEREKEN GIDALAR

Ekmek,diğer tahıllar ve patates:

Sarımsaklı ekmek,”kruvasan”,”waafle”,kavrulmuş pirinç,şeker kaplı mısır gevreği ve müsliler,kızarmış patates



Sebze ve meyveler:

Mayonezli salatalar,yağda kızarmış sebzeler(patlıcan,biber kızartması,kızarmış soğan halkaları)



Et:

Yağlı etler (kuzu döş,ördek, kaz),sosisler,salamlar,”piliçnuggets”



Balık:

Kremalı balık yemekleri



Yumurta:

Bol yağda ya da tere yağda yumurta



Çerezler ve atıştırmalıklar:

Hindistan cevizi,yağda ve tuzla kavrulmuş ,margarin içeren fıstık,fındık ezmeleri,palmiye yağı



Süt ve kremalar:

Tam yağlı süt,koyun sütü keçi sütü



Yoğurt:

Süzme yoğurt kaymaklı yoğur



Peynir

Tam yağlı peynirler,krem peynirler,peynir kızartması



Yağlar:

Hidrojene yada kısmen hidrojene bitkisel yağlar,bir kaç kere kullanılmış bitkisel yağlar,her tür krema



Soslar:

Salata sosları,mayonez,kremayla yapılan soslar ,tuz,sarımsaklı,otlu tuzlar,soya sosu

Hamur işleri,tatlılar ve atıştırmalıklar:

Kremalı kekler,pastalar,paylar,”donut”lar,”cheesecake”,kremalar,çikolatalı bisküviler,çikolata şeker,şekerlemeler,cipsler,peynirli atıştırmalıklar,çok fazla peynir içeren pizzalar



İçecekler:

Gazoz tipi içecekler



Ekmek,diğer tahıllar ve patates
Tam tahıllardan içeren ekmekler,pide, makarna, pirinç, basmati pirinci,”noodle”lar,müsliler,yulaf,kus kus,patates, tatlı patates.



Sebze ve Meyveler:

Her gün en azından beş porsiyon taze ya da donmuş sebze ve meyve ,%100 meyve /sebze suyu, kuru mayveler, kendi suyu içinde konserve meyve ,su içinde konserve sebze , ev yapımı sebze çorbaları

Et :

Kuzu eti, dana eti, yağsız dana kıyma, ciğer ve böbrek,derisi alınmış tavuk eti ve hindi



Balık:

Bütün balıklar, kabuklular,-en azından haftada bir kere yağlı balık



Yumurta:

Hafta da 3-4 kere haşlanmış,çırpılmış yumurta, çılbır



Çerzler ve atıştırmalar:

Bütün çerezler, özellikle de badem,ceviz,kabak çekirdeği,susam,ayçekirdeği,fıstık,fındık ezmesi

Fasulye,Bezelye,Baklagiller,Soya,Tofu:

Kuru fasulye,mısır, bezelye,börülce,mercimek.Tuzla/şekerle konserve edilmişse yıkamalısınız.Soya eti ,soya fasulyesi,tofu



Süt ve kremalar:

Yağsız veya yarım yağlı süt,soya sütü(kalsiyum ve vitamin takviyeli)



Yoğurt:

Düşük yağlı doğal,meyveli ve diyet yoğurtlar,yoğurt içecekleri



Peynir:

Düşük yağlı olmak üzere bütün peynirler



Yağlar:

Tekli doymamış ya da çoklu doymamış yağlar; zeytinyağı,ayçicek,soya,mısır yağı düşük oranda doymamış yağ içeren bitkisel katı yağlar



Soslar:

Salata sosu olarak limon suyu,sirke,otlar,baharatlar,yoğur ve sarımsak kullanmalısınız ;sosları unla koyulaştırmalısınız;tuzu azaltılmış et suyu tabletleri kullanmalısınız

Hamur işleri,tatlılar ve atıştırmalıklar:

Sade bisküviler,yağsız kekler,mayalı ekmekler,meyve salataları,şekersiz jöle, reçeller,bal,marmelatlar,tatlandırıcı,galeta,yağsız/tuzsuz patlamış mısır,tuzsuz çerezler,kurutulmuş meyveler, ince hamurla pizzalar



İçecekler:

Günde 1,5-2 litre sıvı almalısınız: Soda, meyve suları,çay,düşük yağlı süt içeren kahve



Besin etiketlerine dikkat:

Bol miktarda tükettiğiniz hazir yemeklerin ve gıdaların etiketlerine dikkat etmelisiniz:

3 g yağ, 0,1gsodyum yada 0,25 g tuz az miktarda anlamına gelir;

20 g yağ,0,5 g sodyum ya da 1,25 g tuz fazla miktarda anlamına gelir

7 Aralık 2012 Cuma

DOĞAL YOLLARLA KOLESTROLU DÜŞÜRME





DR İBRAHİM SARAÇOĞLUNDAN KOLESTEROLÜ DÜŞÜRMEK İÇİN NARÇİÇEĞİ


Dr İbrahim Saraçoğlu kolesterolü düşürmek için Nar çiçeği kürü : 1 su bardağı suyun içine 1,5 yemek kaşığı nar çiçeği komularak kaynatılır. Günde 1 defa içilir. Bu karışım hem kolesterolü, hem tansiyonu düşürür.

* Ayrıca ; Enginar ve yeşil mercimek iyi birer kolesterol düşürücüdür


DR ELİF GÜVELOĞLU KOLESTEROL DÜŞÜREN DOĞAL FORMÜL

Kolesterol yüksekliği sağlık açısından ciddi bir sorundur. Kolesterolünüzü düşürmek için, doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz. Bu doğal önerilerden bir tanesi de , Dr Elif güveloğlundan geldi.

GEREKLİ MALZEMELER :

* 1 tatlı kaşığı yeşil çay,

* 1 çay kaşığı biberiye,

* 1 çay kaşığı ökseotu,

* 1 çay kaşığı ısırganotu,

* 1 çay kaşığı karabaşotu,

* 1 kaşık limon kabuğu

* 1/2 lt su,

HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ : Suyu kaynatıp, tüm bitkileri içine atın. Demlenmeye bırakın. Ilıkken süzün. Aç karnına, günde 2 defa için.

ÖNEMLİ UYARI : Yüksek tansiyon problemi olanlar, biberiyeyi kullanmasın.