30 Nisan 2014 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI KARNABAHAR





  • Malzemeler

    • 1 adet orta boy karnabahar,
    • 2 adet havuç,
    • 2 adet soğan,
    • 3-4 diş sarımsak,
    • ½ limon suyu
    • ½ demet dereotu,
    • 1 çay bardağı zeytinyağı



Yapılışı
    1. Havuçları kazıyıp yuvarlak dilimler halinde kesin. Soğanı piyazlık doğrayın. . Zeytinyağının yarısını tencereye alıp kızdırın. Havuç, soğan ve sarımsakları kavurun. Karnabaharları çiçek çiçek ayırıp tencereye yerleştirin. 1 çay bardağı kaynar su ilave edip yumuşayıncaya kadar pişirin. Kalan zeytinyağını çiğ olarak üzerine gezdirin. Limon suyunu ekleyin. Üzerine kıyılmış dereotu serpin. Soğuyunca servis yapın.Afiyet olsun.

29 Nisan 2014 Salı

ARPA ŞEHRİYE PİLAVI





Malzemeler

1,5 su bardağı arpa şehriye
1 yk.tereyağ
1 yk.sıvıyağ
3 sb.sıcak su varsa et suyu
1 çay kaşığı tuz



YAPILIŞI


Tereyağı eritip içerisine sıvıyağı ekleyin.Yarım su bardağı arpa şehriyeyi tencereye alıp orta ısıda çok karıştırmadan kavurun.Arpa şehriyelerin rengi dönünce kalan 1 su bardağı şehriyeyi de ekleyin biraz kavurup, tuz ve suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Ocağı kısıp ,suyunu çekene kadar pişirin.


Suyunu çeken pilavın üzerine  mutfak havlusu koyup,15 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra karıştırıp servis yapın.
Afiyet Olsun.


25 Nisan 2014 Cuma

50'lerden itibaren bırakmanız gereken 10 şey

Hayat çok kısa. Ya da çok uzun. Nereden baktığınıza bağlı.
Ama logaritmik bir ilerleyişi olduğu kesin.
Yani yaşamın çocukluk-gençlik döneminde yılların araları çok çok uzun ama yaşlandıkça feci kısalıyor. 6 yaşla 10 yaş arasında neredeyse asırlar varken, 45 ile 49 arası bir göz kırpmalık mesafe sanki.
O yüzden de ilerleyen yaşlarda hayat daha kıymetli geliyor hepimize. Acayip uçucu olduğu için.
Yabancı bir internet sitesinde "50'lerden itibaren bırakmanız gereken 10 şey" konulu bir yazı görünce, ilgilendim haliyle. Ve sizlerle de paylaşmak istedim.
1... Eski eşinizden ya da sevgilinizden nefret etmeyi bırakın.
Nefret insanı sinsi sinsi kemiren bir duygudur. Son günlerin moda deyimiyle "affetmeyi öğrenin". Affedemiyorsanız, en azından "kayıtsız kalın".
2... Dedikoduyu ve başkaları hakkında kötü konuşmayı bırakın.
Artık lisede değilsiniz. Dedikodu sizin için enerji ve zaman kaybından başka bir şey değil.
3... Minnet duymama huyunuzu bırakın.
Size iyi davrananları değil, kötü davrananları önemseme ve sürekli bunları gündemde tutma huyunuzu bir tarafa bırakın. Kızınızın ya da oğlunuzun doğum gününe, nişanına, nikahına kimlerin gelmediğine değil, kimlerin "geldiğine" odaklanın. Size kazık atanları değil, hoşluk yapanları "parlatın".
4... "Ümitsiz vaka" arkadaşları bırakın.
Herkeste vardır öyle bir ya da iki arkadaş. Sürekli bir takım dertlere batıp çıkarlar ve her battıklarında size koşup saatlerce kafanızı ütülerler. Ama söylediğiniz hiçbir lafı da iplemezler. Ayrıca, siz zor durumda kaldığınızda nedense hiç ortalarda görünmezler. Gençken tamam da, 50 yaşından sonra kıymetli vaktinizi böyle boş işlerle harcamayın.
5... Karmaşayı bir tarafa bırakın.
İnsan 50 yaşına yaklaşırken, neyin değerli neyin daha az değerli olduğunu az buçuk anlıyor. Aile, gerçek arkadaş(lar), dost(lar) ve sizin için gerçekten anlamı olan bir "iş". Gerisi hakikaten kuru gürültü. Dolaplar dolusu giysiye ve elli tane ayakkabıya da ihtiyacınız yok, laf olsun torba dolsun misali sosyal aktivitelere de. Ve ruhunuzu öldüren bir işe de.
6... Kafası karışıklığı iyi bir şey sanmayı bırakın.
"Karmaşık insanlar" ilginçtir. Ezbere konuşmazlar, her davranışlarının bir nedeni vardır. Bilgileri süs gibi durmaz üstlerinde, içselleştirmişlerdir. Onlar sayesinde yeni bakış açıları keşfederiz, zenginleşiriz. Ama "kafası karışık insanlar" ilginç değildir. Hayatı çorbaya çevirmekten başka işe yaramazlar.
7... Daha fazlasını istemeyi bırakın.
Mutlu insanların ortak sırrı, ellerinde olanın kıymetini bilmeleridir. Elindekinin kıymetini bilmiyorsan, daha fazlasını istemenin bir anlamı yok, çünkü o da seni mutlu etmeyecek. Daha da fazlasını isteyeceksin.
8... Şu fazlalık 10 kiloyu bırakın.
40'ların sonundasınız ve 5-10 kilo fazlanız var... Derhal o kiloları bir yerlerde bırakın. Yürüyüşte, yüzmede, spor salonunda... Fark etmez. Sorun "estetik" değil, sağlık. Fazla her kilo 50'lerden itibaren sağlık açısından bir tehdit çünkü.
9... Her şeye evet demeyi bırakın.
Kimsenin kalbini kırmamak ya da sevimli görünmek adına, olur olmaz her isteğe "evet" demeyi bırakın. Sizi zorlayacak, size ters gelen, sizi gerecek hiçbir şeyi yapmak zorunda değilsiniz. Hele 50 yaşından sonra!
10... Yaşlılıkla ilgili klişe düşünceleri bir tarafa bırakın.
Nasıl bir orta yaş ve yaşlılık dönemi geçireceğinize kendiniz karar verin. Canınız istiyorsa ve paranız varsa Küba seyahatine 60 yaşında da gidersiniz, sörf yapmaya 50 yaşında da başlarsınız, kime ne?
Alıntı

12 Nisan 2014 Cumartesi

EVDE EKMEK YAPIMI


 2 bardak(kendi ölçü bardağı) su

içine 1 ufak ölçü kaşığıyla tuz

1 büyük ölçü kaşığıyla toz şeker

1 büyük ölçü kaşığıyla sıvı yağ

4 bardak '' '' '' un (2 bar.kepekli+2bar.beyaz un kullanıyorum.)

1 ufak ölçü kaşığıyla instant maya ( suya deymeyecek)



Makineyi(Sinbo) 3 saate ve 1 nolu pişirme moduna ayarlayıp pişmeye bırakıyoruz.3 saatin sonunda evde mis gibi ekmek kokusu ve bitiş sinyal sesi duyulunca ekmeğimiz oldu demektir.

Altındaki pervaneyi çıkartmayı unutmuyoruz.Soğumasını bekleyip dilimliyoruz.Afiyet olsun.

10 Nisan 2014 Perşembe

SEBZE SALATASI





HAZIRLANIŞI

Önce havuçlar temizlenip,yıkanır.Dilimlenir ve haşlanır.Ayrı bir kapta yıkanmış ufak ufak çiçeklerine ayrılmış olan karnabahar ve brokoliler haşlanır.Haşlanan sebzeler derin bir salata kasesine alınır.Tuz,yağ ve limonla karıştırılıp hazırlanan sos salataya dökülür.Afiyet olsun.

9 Nisan 2014 Çarşamba

MUTFAK DOLABI



Daha derli toplu mutfaklar için siz de buzdolabınızın etrafına böyle bir dolap yaptırabilirsiniz. Mutfak tezgahında yer kaplayanları, bu dolap içinde saklayabilirsiniz

8 Nisan 2014 Salı

PATATES VE BEZELYELİ SUFLE


















Malzemeler


4 orta boy patates
1 sb. haşlanmış bezelye
peynir
kimyon,dereotu,karabiber,kırmızı biber,tuz
2 yumurta
4yk.un
yarım çay bar. süt
1-2 yk.sıvı yağ


YAPILIŞI




Patatesler haşlanıp,küçük küpler halinde doğranır.
Ayrı bir kapta yumurtalar çırpılır.İçine un,tuz, kabartma tozu ,süt ve sıvı yağ eklenip çırpılmaya devam edilir. Karıştırılan sıvı malzemeye bezelye ve patatesler de eklenip yağlanmış küçük kare borcama dökülüp üzeri kaşıkla düzeltilip fırına verilir.180 derecede 35-40 dakika pişirilir.Afiyet olsun.

7 Nisan 2014 Pazartesi

BEŞAMEL SOSLU BROKOLİ




MALZEMELER

yarım kg brokoli
1 havuç
100 gr. beyaz peynir
2-3 diş sarımsak
1 kase domates sos
zeytinyağı
BEŞAMEL SOSU İÇİN:
1 su b. süt
2-3 çorba k. un
1 çorba k. tereyağı
tuz
karabiber
ÜZERİ İÇİN:
Kaşar peyniri




HAZIRLANIŞI:
 Havucu soyuyoruz ve küp küp doğruyoruz. Tencerede kaynayan suya havucu koyup haşlıyoruz. Brokolilerin köklerini kesip çiçek çiçek ayırıyoruz. Onları da doğruyoruz. Doğradığımız brokolileri de havucun tenceresine ilave ediyoruz ve beraber haşlıyoruz
Beşamel sosu için, unu ayrı bir  tencereye koyuyoruz. Tereyağını da koyuyoruz ve çırpma teliyle karıştırarak kavuruyoruz. Sütünü ilave ediyoruz. Çırpma teliyle karıştırarak boza kıvamına gelene dek pişiriyoruz. Pişerken tuzunu ve karabiberini de atıyoruz.Domates sosu tavaya koyuyoruz. Doğranmış sarımsağı ilave edip kaynatıyoruz.  Fırın kabına haşladığımız brokoli ve havucu döküyoruz. Domates sosu üzerine döküyoruz. Beyaz peyniri parçalayıp serpiyoruz. Beşamel sosu üzerine gezdirerek döküyoruz. Son olarak biraz da kaşar peyniri rendesi serpiyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında, üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.




6 Nisan 2014 Pazar

PİŞİ



Hamur kızartması


MALZEMELER

1 yumurta

1 su bardağı yoğurt

1 çay kaşığı karbonat

1 çay kaşığı tuz

Aldığı kadar un

YAPILIŞI

Yumurta , yoğurt, un, tuz, karbonat ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur 10 dakika dinlendirilir. Açılarak kalıplarla kesilir ve bol yağda kızartılıp bir peçete üzerine alınır.Afiyet olsun.

5 Nisan 2014 Cumartesi

TRÜF



Bu hafta sonu çikolata trüfleri ile damağınızı şenlendirin. Çikolataları benmari usulü eriterek, ayrı bir kapta karıştırarak ısıttığınız krema ve tereyağını erimiş çikolatalara ekleyerek karıştırın. Karışım soğuduktan sonra küçük toplar haline getirin ve ister kakao ister fındık ile lezzetlendirin.