29 Kasım 2014 Cumartesi

PEYNİRLİ DEREOTLU KEK




Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 demet dereotu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
YAPILIŞI
  1. Yumurta, süt ve sıvı yağı tel çırpıcı ile iyice  karıştıralım.
  2. Parçalanmış beyaz peyniri,kaşar rendesini ve kıyılmış dereotunu ekleyelim.
  3. Un, tuz  ve kabartma tozunu  ekleyip, iyice karıştıralım. (kek hamurundan daha koyu kıvamlı olacak)
  4. Kalıbımızı yağlayalım ve  harcı boşaltalım.
  5. 180 derecede ısınmış fırınımızda kızarana kadar pişirelim .Afiyet olsun.

27 Kasım 2014 Perşembe

Çay içenler dikkat!




Hemen herkesin çok sık yaptığı bir hata yemekten sonra çay keyfi yapmak...

Aşırı sıcak içeceklerin gırtlak kanserine yol açtığını belirten Samatya Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Opr. Dr. Mehmet Emin Güneş, hastaların son yıllarda giderek attığını belirtti. 

"Erzurum, Van, Kars ve Ağrı'da yemek borusu kanserine çok rastlanıyor. Nedeni ise, çok fazla tüketilen sıcak çay."

"Özellikle Erzurumlular ‘kıtlama' denilen yöntemle ağızda şekeri tutarak çayı sıcak aşırı sıcak tüketirler."

"Bardağa konulan çay, 75-80 derecedir. Bu çaya şeker konulup karıştırıldığında sıcaklığı 60 dereceye kadar düşüyor."

"Bu ikisi arasındaki sıcaklık farkı kanser oluşumunda büyük etken oluşturuyor"

"Yemeklerin hemen ardından çay"

Yemeklerin hemen ardından çay, kahve ikram edilmesi sindirime yardımcı olmadığı gibi kan dolaşımını bozuyor ve dolaşımın yavaşlamasıyla kan göllenmesi meydana geliyor.

Prof. Dr. Nezihi Küçükarslan, toplumda yemeklerden sonra çay ve kahve ikram edilmesi geleneği olduğuna dikkati çekerek uyarıda bulundu. Küçükarslan “Yemekten sonra alınan sıcak sıvı kan dolaşımını bozuyor, kan dolaşımının bozulması ve yavaşlamasıyla kan göllenmesi meydana geliyor, buna bağlı olarak da sindirimin hareketi bozuluyor. Kabızlık değil de sindirimde bozulma tarzında bir durum meydana geliyor. Gaz oluşumu dolayısıyla sindirim daha da zorlaşmakta, kişinin uyumaya yönelmesi, inme dediğimiz felç geçirme hadiselerinin daha fazla görüldüğü bilimsel olarak kanıtlanmış durumda” dedi.

Küçükarslan, çayın yemekten sonraki bir saatlik periyodun ardından ikram edilmesinin, bünye açısından daha sağlıklı olacağını söyledi.

25 Kasım 2014 Salı

MEYVELİ KEK




Malzemeler:

  • 3 Yumurta,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • Yarım su bardağı sıvıyağ,
  • yarım  su bardağı süt yada yoğurt,
  • kuru kayısı,
  • kuru üzüm,
  • portakal kabuğu rendesi,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 1 paket vanilya
  • 8 yemek kaşığı un.

Meyveli Kek Yapılışı

Yumurtaları şeker ile köpürene kadar çırpalım. Sonra süt ve sıvıyağı karışıma ilave edelim. Biraz daha çırpalım.
Sonra kuru meyvelerimizi minik minik doğrayıp   rendelediğimiz portakal kabuklarını  karışıma ilave edip  karıştıralım.
Sonra unu, kabartma tozunu ve vanilyayı içine ekleyelim ve iyice karıştıralım.
Yağlanmış kek kalıbına döküp (buton veya yuvarlak kalıp) 170° fırında yaklaşık 35-40 dk pişirelim.
 Afiyet olsun.


23 Kasım 2014 Pazar

ÜZÜMLÜ MUFFİN


Malzemeler

2 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı yoğurt
bir buçuk su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı sıcak suda bekletilmiş kuru üzüm

2 tatlı kaşığı zencefil
2 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:

Şeker ve yumurtayı mikserle iyice çırpalım. Köpük köpük olunca üzerine yoğurt ve yağı ekleyelim. Sonra diğer malzemeleri de ekleyip karıştırmaya devam edelim. En son  olarak sıcak suda bekletip yumuşattığımız kuru üzümlerin suyunu süzüp ilave edelim. Bir kaşık yardımı ile üzümleri hamura eşit bir şekilde yayalım. Hazırladığımız hamurumuzu muffin kalıplarımıza yerleştirelim. 
Önceden 170 derece ısıttığımız fırında 40 dk kadar pişirelim.Verilen ölçüye göre yaklaşık 13-15 adet muffin elde edebiliriz.



21 Kasım 2014 Cuma

ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLA


MALZEMELER
  • 1 kilo bakla
  • 1 kahve fincanı  zeytinyağı
  • yarım demet dereotu  (yıkayıp,sirkeli suda bekletin, kurutup,ince ince doğrayın )
  • 1 küçük kuru soğan ya da yarım demet taze soğan
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Baklayı  bıçakla derince çizip, içini çıkartın.Tencereye yağ+soğan koyup, yaklaşık 1-2 dakika kavurun.İçine  ayıklanmış baklaları +dereotu+tuz +şeker +1 su bardağı kadar su ekleyip, pişirin.Ateşin altını kapadıktan sonra , tencerede soğutun.İyice demlendikten sonra  servis tabağına alın.Afiyet olsun.

20 Kasım 2014 Perşembe

TEPSİ KEBABI








Malzemeler
  • 500 gr. dana kıyma
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 soğan
  • 2 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı  salça
  • 2 domates
  • 4-5 sivri biber
  • karabiber
  • pul biber
  • tuz
  • yarım çay bardağı sıvı yağ

Hazırlanışı;
  • Kıymayı karıştırma kabına alıp üzerine,soğanı rendeleyin...
  • İnce kıyılmış maydanozu , sıvıyağı , tuz ve baharatları da ekleyip  karıştırın.
  • Cam tepsiyi yağlayın ve kıymalı harcınızı tepsiye bastırarak yayın.
  • Üzerine yuvarlak dilimlenmiş patatesleri, kesilmiş yeşil biberleri ve domates dilimlerini dizin ...

  • Salça ile  suyu karıştırıp yemeğin üzerine dökün.


  •   Önceden ısıtılmış 180 derece  fırında  pişirin.  Afiyet Olsun.
                                         

17 Kasım 2014 Pazartesi

FIRINDA KÖFTE PATATES



Malzemeler

  • 2-3 adet patates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • sıvı yağ
  • 1.5  yemek kaşığı domates salçası
Köftesi için;
  • yarım kg kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • yarım su bardağı kadar ufalanmış bayat ekmek içi veya galeta unu
  • tuz
  • karabiber
  • pulbiber
  • maydanoz    
YAPILIŞI

 Öncelikle köfteler hazırlanır. Bunun için soğan bir kaç parçaya ayrılarak mutfak robotundan geçirilir. İncecik hale gelen soğanlar kıymaya ilave edilir. Bayat ekmek içi, baharatlar,kıyılmış maydanoz  ve tuzu da eklenerek köfte harcı yoğurulur.Daha sonra  ufak parçalar koparılarak köfteler şekillendirilir. Diğer tarafından patatesler kalınca dilimlenir. Tavada sıvı yağ kızdırılarak köfteler ve patatesler hafifçe kızartılır. (Patateslerin çok fazla pişmesine gerek yok). Bütün köfte ve patatesler kızartılınca fırın kabına alınırlar ve üzerine salçalı sıcak su gezdirilir. Domates dilimleri ve biberlerle süslenen fırın tepsisi fırına sürülür. Domatesler pişinceye dek yaklaşık 25 dk kadar düşük ısıda pişirilir. Afiyet olsun…

15 Kasım 2014 Cumartesi

FIRINDA BAHARATLI PATATES





Malzemeler

•   3 adet patates
•   1- 2 kaşık sıvı yağ
•    1 tatlı kaşığı kekik
•    1 çay kaşığı karabiber
•    1 çay kaşığı kırmızıbiber
•    1 çay kaşığı pul biber
•    1 çay kaşığı kimyon
•    Tuz
Yapılışı
1.    Patatesleri soyun ve yıkayarak kalın bir şekilde dilimleyin.
2.    Tuz, sıvıyağ, ve diğer baharatları da ekleyerek bir kapta karıştırın.
3.    Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine patatesleri dizin ve daha önce ısıtmış olduğunuz 200 °C fırında pişirin.Afiyet olsun.


13 Kasım 2014 Perşembe

Zeytinyağlı Brüksel Lahanası Yemeği






Malzemeler


1/2 kg Brüksel lahanası(1 paket)
1 soğan (10-12 adet arpacık soğan da kullanabiliriz)
1 patates
1 havuç
5-6 diş sarımsak
1 kahve fin.zeytinyağı
tuz,karabiber
2 tane kesmeşeker
2 sb. portakal suyu
1 sb. sıcak su



Yapılışı

Lahanaların baş kısmı kesilip,bol su ile yıkanır.Soğan incecik doğranır.(Arpacık soğan kullanıyorsak soyup bütün olarak eklemeliyiz.)Sarımsaklar temizlenip ortadan ikiye bölünür.Patates ve havuç soyulup tavla zarı formunda doğranır.Tencereye zeytinyağ koyulup,ısıtılır.Üzerine soğan,sarımsak ve havuçlar eklenip 2-3 dk.kavrulur.Patates ve Brüksel lahanaları tencereye aktarıldıktan sonra tuz ve karabiber serpilip kesme şeker ilave edilir.
Portakal suyu ve sıcak su tencereye aktarılıp orta ısıda kaynayıncaya kadar pişirilir.Pişen yemeğimizi servis tabağına alıp üzerini maydanozla süsleyerek servise sunulur.Afiyet olsun.

4 Kasım 2014 Salı

MELATONİN HORMONU' nun önemi

Melatonin Hormonu...
TV karşısında uyuklayan gece TV açık uyuyan gece geç saatlere kadar uyumayıp bilgisayar başında melatonin azaltanlara, gece kitap okuma numarası ile uyuyup ışığı yanık kalanlara! uyarıdır!!!!

MELATONİN HORMONU' nun önemini bilmelisiniz!!!


Melatonin denilen hormon beyinde ve sadece 23:00 ile 05:00 saatleri
arasında salgılanan bir hormondur.
Hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini 
koruyup ritmini ayarlamak. 
Jetlag denilen hadisenin sebebi de bu hormon.
Hormon diğer  antioksidan tesirlerini de güçlendiriyor,
kanserli hücrelere karsı koruma sağlıyor,
üreme sistemiyle bağlantısından tutun da yorgunluk,
isteksizlik gibi durumların  
nedenlerini de oluşturabiliyor. 
Su anda bu hormon yaşlanmayı geciktirici etkisinden dolayı da
üzerinde önemle durulan bir hormon. İşin can alıcı noktalarından birisi
hormonun çocuklar üzerindeki tesiridir. Avrupa da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının
artmasından ötürü yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden istenen bir husus da çocukların
kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları.
Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı
koruyucu etkisi olduğu biliniyor.
Ancak,
bu hormon ışığa duyarlı.
Deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı 
izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı,
karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiş
Bilimsel bir gerçek.
'
Lütfen karanlıkta yatın ve Çocuklarınız uyurken ışığı kapatın...' 

3 Kasım 2014 Pazartesi

Beyine Zarar Veren Alışkanlıklarımız


1. Kahvaltı etmemek :Kahvaltı etmeyen kişiler, düşük bir kan şekeri seviyesine sahip olur. Bu durum beyin için yetersiz besin tedarik edilmesine ve sonunda beyin dejenerasyonuna yol açar.   
2 . Aşırı ısınma 
Beyin arterlerinin sertleşmesine neden olarak, zihin gücünün azalmasına yol açar   
3. Sigara içmek 
Çoklu beyin büzülmesine neden olur ve Alzheimer hastalığına yol açabilir. 
4. Yüksek şeker tüketimi  
Çok fazla şeker proteinlerin ve besinlerin emilmesini durdurur ve dengesiz beslenmeye neden olur ve beynin gelişmesine engel olabilir.   
5. Hava kirlenmesi 
Beyin vücudumuzda en çok oksijen tüketen organdır. Kirli havanın teneffüs edilmesi, beyne giden oksijeni azaltır ve beynin veriminde düşüş yaratır.   
6 . Uyku yetersizliği
Uyku beynimizin dinlenmesini sağlar. Uykudan uzun vadeli yoksunluk beyin hücrelerinin ölmesini hızlandırır.   
7. Uyurken kafayı örtmek 
Kafayı örterek uyumak, karbondioksit konsantrasyonunu arttırır ve beyne hasar veren etkilere yol açabilir. 
8. Hastalık sırasında beyni çalıştırmak 
Hasta iken çok çalışmak veya öğrenmek beyin etkenliğinin azalmasına yol açabilir ve ayrıca beyne hasar verebilir.   
9. Uyarıcı düşüncelerde eksiklik 
Düşünmek beyin jimnastiği için en iyi yoldur, beyni uyaran düşüncelerin eksikliği beyin daralmasına yol açabilir. Çapraz bulmaca ve Sudoku iyi egzersiz sağlar. 
10. Az konuşmak 
Zihinsel sohbetler beynin etkinliğini geliştirir.