Translate

31 Ağustos 2015 Pazartesi

EV TARHANASI YAPIMI VE YILMAZ ÖZDİL YAZISI


Mutlaka Okumalısınız...








Annaneniz öpülesi elleri parçalanırcasına, ovalaya ovalaya tarhana yaparken,

Siz, "Aman annane be, boş versene" *deyip,marketten hazır çorba alıyordunuz ya... Annane rahmetli oldu ve

siz, o tarhananın tarifini

annaneden alıp, bir kenara

...yazmadınız ya...

İşte o nedenle, Siz, genetiği değiştirilmiş organizma yemekten kurtulamazsınız maalesef.

*

Ne verirlerse.. .


Onu yiyeceksiniz.

*

Kız evlat yetiştiriyorsunuz, en iyi okullara gönderiyorsunuz. ..



Piyano çalıyor, İngilizce konuşuyor, Grammy alanları tek tek biliyor.

Bilmeli... Ama alt tarafı limon, şeker ve su kullanıp, limonata yapmasını bilmiyor!

Yoğurdu çırpıp, ayran yapamıyor, ayran...

İşte o nedenle, kızınız, genetiği değiştirilmiş meşrubat içmeye mahkum

maalesef... Torunlarınız da.

*

Zahmet edip sütlaç yapmadığınız için, kek yapmaya üşendiğiniz için...

İçinde ne olduğunu bilmediğiniz gofretleri, mısır patlaklarını kemiriyor sizin oğlan!

Hamur tutmayı, şöyle mis gibi ıspanaklı bi börek yapıp, çantasına koymayı bilmediğiniz için, hamburger

bağımlısı oldu.

Tahin-pekmezi *"köylü işi"*, vıcık vıcık yağ fışkıran kremaları

*"modernite" * sandığınız için,

Daha 10 yaşında ...ya döndü, yuvarlana yuvarlana yürüyor, tıkanıyor,

merdiven çıkamıyor.

Size zor geliyor ama, zor mu evde yoğurt yapmak?

İstanbul'un güneşi müsait değil, anlarım, zor mudur İzmir'de,

Antalya'da, Adana'da evde salça yapmak?

Şikayet edip duruyorsun, içine katkı maddesi konuyor, zorla

beyazlatılıyor diye...

İster tam buğday unundan, ister çavdardan, hakikaten zor mudur evde

ekmek yapmak?

Bütün ailen kabız...

Tonla para verip, abuk sabuk ambalajlı-meyveli saçmalıklardan medet

umacagına, niye öğrenmiyorsun kabak tatlısı yapmayı?

*

Güya, çoluğunu çocuğunu düşünüyorsun, taze taze yesinler diye, pazara

gidiyorsun...

Eğri büğrü biberlere, doğal olduğu için tuttuğunda ezilen domateslere

ağız burun kıvırıyorsun, hormonlu, tornadan çıkmış gibilerini

alıyorsun...

Ne işe yaradı senin pazara gitmen?

*

Kocanız da, bu satırları okuyup, size akıl verecek şimdi...


Söyleyin ona, ukalalık etmesin, götürün aktara, hatmi çiçeğiyle

zencefili birbirinden ayırt etsin, ondan sonra konuşsun!

*
Enginar, börülce, radika, cibes pişirmekten haberin yok;


Gazetelerin tiraj almak için uydurduğu uzmanlarından


fıldır fıldır brokoli tarifleri öğreniyorsun.. .


Brüksel lahanası yiyerek mi AB'ye gireceğini sanıyorsun?
*
Çin'den bal getiriyorlar mesela...

Taaa Arjantin'den, Meksika'dan bal getiriyorlar.

Neymiş efendim, içinde genetiği değiştirilmiş organizma olabilirmiş falan...


İçinde tavuk ibiği, maymun kulağı olmadığına şükredin!

Ben iddia ediyorum...

Kaşla göz arasında frankeştayn ürünlere kapıları açan arkadaşlarla,

Amerikan çiftçilerinin avukatı profesörlerimiz, sırf karakovan balına

sahip çıksa, Şemdinli'de, Pervari'de terör bile azalır, terör bile.

*

Uzatmayayım.


Mutfak genetiğimizi kaybettik biz.

*

Elin adamı, mısırdan, soyadan, domatesten önce beynimizin DNA'sını değiştirdi!


*

Hurrraaa diye köyden kente göçerken, dışarda tıkınmayı şehirleşme

zannettik. Ambalajlı ürün tüketmeyi, zenginleşme zannettik.

*
Dolayısıyla, ya kafayı değiştirip, özümüze döneceğiz...

Ya da ne verirlerse onu yiyeceğiz.




Yılmaz Özdil



HEMEN TARHANAMIZI YAPALIM O ZAMAN....




TARHANA YAPIMI

MALZEMELER

1 kg süzme yoğurt
2 -3 tane soğan rendesi
2 kg domates rendesi
yarım kilo yeşil biber
yarım kilo kırmızı etli biber
1 demet nane
1 demet maydanoz
tuz,az kırmızı biber
4 kg kadar un

YAPILIŞI
Soğan,ince doğranmış veya rondoda çekilmiş biberler,domates,kıyılmış maydanoz,nane 1 su bardağı su ile iyice pişirilir.Soğuyunca süzme yoğurt ve aldığı kadar un ve baharatı,tuzu eklenip yoğrulur.1 hafta mayalanması için ağzı kapalı geniş bir kapta bırakılır.
2. gün az unla tekrar yoğrulur.
3.-4.-5.-6. günler sadece tahta kaşıkla karıştırılır,un eklenmez.7. gün temiz bir örtüye veya fırın kaplarına kaşık kaşık paylaştırılır.Üzerleri ince tül ile korunarak güneşte ters düz edilip kurutulur.Kuruyunca robottan geçirilir ,tekrar kevgire dökülür iyice ufalanmaları sağlanır.Tekrar tepsilere konup rengi solmasın diye üstü örtülü güneşsiz ortamda kurutulur.İyice kuruyan tarhanalar kışlık torbasına konur,artık pişirmeye hazırdır.Afiyet olsun.

29 Ağustos 2015 Cumartesi

KIYMALI MANTARLI BÖREK




MALZEMELER

3 adet yufka
1 sb. süt
Yarım sb. sıvı yağ
2 adeet yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılır.)

İÇ MALZEMESİ
100 gr.kıyma
1 orta boy soğan
1 paket mantar
1 sivri biber
maydonoz
karabiber,tuz

HAZIRLANIŞI

Önce iç malzememizi hazırlayalım.Kıymayı teflon tavada az sıvı yağla kavuralım,yeşil biberi ve soğamı yemeklik ufak ufak doğrayıp kıymanın üzerine ekleyip kavuralım.Maydonozları,mantarları yıkayıp minik minik doğrayıp kıymanın içine ekleyelim.Tuzunu karabiberini de ekleyip pişirelim.

Daha sonra 1 yufka temiz bir masaya yayılır.Süt,2 yumurta ,sıvıyağ derin bir kapta çırpılıp fırça ile yufkaya sürülüp ,ikiye katlatılır.Tekrar yarım yufka yağlanıp 4 eşit parçaya bölünür.Alt kısma iç harcından koyup kalın sigara böreği gibi sarılır.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip üzerine ayırdığımız yumurta sarısı surülüp önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 30 dakika kadar pişirilir,üzerleri kızarınca fırından çıkartılır.Afiyet olsun.

27 Ağustos 2015 Perşembe

SOĞUK AYRAN ÇORBASI

 Yazın bu sıcak günlerinde başlangıç için soğuk ayran çorbasını  denemenizi öneririm.


Malzemeler

1 sb.aşurelik buğday

4 sb. yoğurt

1 çay bar.kuru fasulye

1 çorba kaşığı nane,kırmızı pul biber

tuz

6 sb.su

 1-2 yemek kaşığı haşlanmış mısır

Yapılışı

Buğday,mısır ve fasulyeyi bir gece önceden suda bekletin.Suda bekletilmiş buğday ,mısır ve

fasulyeyi 45-50 dakika boyunca haşlayın.İyice haşlandıktan sonra

soğumasını bekleyin.Suyu ekleyerek,yoğurdu iyice çırpın.Çırpılan yoğurda,fasulye,mısır, buğday ve tuz

ekleyerek karıştırın.Üzerini nane ile süsleyebilirsiniz.Soğuk bir şekilde servis ediniz.Afiyet olsun.

25 Ağustos 2015 Salı

YAĞLI TURŞU YAPIMI




Biber mevsimi geçmeden kışlıklarımızı yapalım .Yapması kolay bir turşu,oldukça da lezzetli oluyor.Şimdiden

kolay gelsin.

Malzemeler


3-4 kilo sivri biber

1 su bardağı sıvı yağ

1 su bardağı sirke

1 çorba kaşığı tuz

Yarım çorba kaşığı şeker

1 baş ayıklanmış sarımsak


YAPILIŞI


Yıkayıp , sapları temizlemiş olduğumuz  biberlere  ,bıçakla bir çizik atılır .

Yağ ,sirke,tuz ve şeker genişce bir tencereye konur.İyice kaynamaya

başlayınca azar azar biberler tencereye eklenir.Sararıp yumuşayan biberler hemen çıkarılıp kavanozlara

yerleştirilir. üstüne bir kaşık yardımıyla bastırıp sıkıştırılır.


Kavanoz dolana kadar bu işlem devam


edilir.Tenceredeki haşlama suyundan da bir miktar kavanozlara

eklenir.Ardından kapağını kapatıp iyice sıkıştırılır.Kavanozlar ters çevirip

soğuyana kadar bekletilir.

Afiyet olsun...

23 Ağustos 2015 Pazar

DOMATES SOSLU KARIŞIK KIZARTMA




Yazın en sevdiğim yemeklerden biri de mevsim sebzeleriyle yapılan kızartmalardır.Bazen domates soslu bazen

sarımsaklı yoğurtlu yapıyorum.Bu sefer domates soslu yaptım.Üzerine bu haliyle de sarımsaklı yoğurt

dökülebilir.




MALZEMELER



2 tane patates

2  tane patlıcan

2  tane  kabak

3-4  tane  sivribiber

4  tane  domates

3-4 diş sarımsak

2 kaşık zeytinyağı

1 adet kesmeşeker

tuz

karabiber

kızartmak için sıvıyağ



YAPILIŞI



Tüm sebzeleri yıkayıp kurulayıp,soyup, kuşbaşı büyüklüğünde doğrayın. Ayçiçek yağını kızdırıp kızartın.Önce patatesleri ,kabakları,patlıcanı  ,en son biberleri kızarttım.Kızaran sebzeleri kağıt havlu serilmiş bir servis tabağına alın.Diğer tarafta sosu hazırlayın.Domateslerin kabuklarını soyup, zeytinyağı konmuş tenceye  koyun. Sarımsakları ince ince doğrayın ,şekerini, tuzunu, karabiberini atıp suyunu çekip biraz koyu kıvama gelene kadar pişirin.Sos pişince kızarmış sebzelerin üzerine gezdirin. Afiyet olsun .