30 Ocak 2017 Pazartesi

Kırmızı (Mor) Lahana Turşusu



Malzemeler

1 adet mor lahana,
1 yemek kaşığı kaya tuzu,
1 çay bardağı sirke (Elma sirkesi)
4-5 tane limon tuzu.
2-3 diş sarımsak

Mor Lahana Turşusunun Yapılışı

Lahanayı yıkayıp ortadan ikiye bölelim.
Kök kısmındaki beyaz yerini alıp tekrar ikiye bölelim ve ince ince salata gibi  doğrayalım.
Doğradığımız lahanayı çukur bir kaba alıp içine kaya tuzunu serpelim.
Sonra elimizle lahanayı iyice ovalım ve 15- 20 dakika dinlendirelim.
Süre sonunda lahanayı su ile yıkayıp suyunu süzelim.
Suyu iyice süzülen lahananın içine limon tuzunu ve sirkesini ilave edip karıştıralım.
(1 çay bardağı su,1 çay bardağı sirke şeklinde ölçerek sırayla su-sirke diyerek koyun.)
Mor Lahana Turşumuzu cam kavanoza doldurup  aralarına sarımsakları serpiştirelim  ve sıkıca kapağını kapatalım,kavanozu ters çevirerek karışmasını sağlayalım.
Bir gün oda sıcaklığında ara ara kavanozu sallayarak ve alt üst ederek bekletelim.
Daha sonra turşumuzu buzdolabına kaldıralım.
Mor lahana turşumuz servise hazır.
Turşumuzu 15 gün buzdolabında saklayabilirsiniz. Afiyet olsun.



 

28 Ocak 2017 Cumartesi

Kolesterol Düşürücü Karışım

Kolesterol Düşürücü Karışım



4 Golden elma
4 limon
1 demet maydanoz
1-1.5 cm yüksekliğinde kesilmiş zencefil
İçme suyu
1-2 çubuk tarçın
2-3 adet karanfil


Hazırlanışı:


Elmaları ve limonları iyice yıkadıktan sonra, soymadan dörde bölüp bir tencereye yerleştirin. Üzerine yıkanmış 1 demet maydanozu olduğu gibi koyun. 1-1,5 cm de taze zencefili de soyup tencereye atın ve tüm malzemenin üzerine 3-4 cm çıkacak kadar içme suyu ekleyin.
Ve sonra her şey tel süzgeçten süzülebilecek kadar yumuşayana kadar kaynatın. Biraz soğuduktan sonra, ılıkken, tamamını bir tel süzgeçten süzüp bir cam kavanoza veya şişeye aktarın. Şişeye bir-iki çubuk tarçın ve 2-3 karanfil ekleyin, tamamen soğuduktan sonra da buzdolabında saklayın.
Her sabah aç karnına bir bardak su içildikten sonra, bu karışımdan 1 çay bardağı içilebilir. Üzerine 15-20 dakika bir şey yenmemelidir.
Hazırlanan karışım bittiğinde tekrarlanması istenirse 2 hafta ara verildikten sonra tekrarlamak önerilir.
Önemli Not: Bu tarifi SADECE şeker hastası olmayanlar ve içindeki malzemelerle ilgili kısıtlama getiren bir tedavi sürecinde bulunmayanlar kullanabilir.

26 Ocak 2017 Perşembe

MANTAR KURABİYE






Mantar Kurabiye Malzemeleri



 100gram tereyağı
1 adet yumurta
2 su bardağı un
1 su bardağı mısır nişastası(buğday nişastası)
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı kadar kakao


HAZIRLANIŞI





Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, pudra şekerini ve yumurtayı bir kapta ezip karıştıralım.
Sonra üzerine nişastayı ve elenmiş unu yoğurdukça ekleyelim.
En sonunda vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya devam edelim.
Elimize yapışmayacak hafif sertlikte bir hamur elde edelim ve yarım saat üzeri kapalı olarak dinlendirelim.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlak şekil verelim, yağlı kağıt serilmiş tepsiye, aralarında biraz boşluk bırakarak dizelim.
Bütün kurabiyeleri tepsiye dizdikten sonra, ufak bir şişenin ağzını veya kapağını  tabakta bulunan kakaoya batıralım, sonra kurabiyelerin üzerine bastıralım.
Böylece kurabiyelere mantar  şekli oluşuyor. Bütün kurabiyelere bu işlemi uygulayalım.
Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında mantar kurabiyeler beyaz kalacak şekilde 25 – 30 dakika kadar pişirelim.
Soğuduktan sonra servis yapabiliriz. Afiyet olsun

24 Ocak 2017 Salı

Terbiyeli İşkembe Çorbası
















Malzemeler:



 750gr. Dana İşkembe ‘temizlenmiş’
5-6 Su Bardağı Soğuk Su
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Diş Sarımsak
1/2 Limon
1 Tatlı Kaşığı Tuz
 
Terbiye Malzemeleri:

 1 Yemek Kaşığı un
1/2 ‘yarım’ Limon Suyu
 1 Adet Yumurta Sarısı
1 Çay Bardağı Soğuk Su






İşkembenin Ön Haşlanması:




İşkembeyi, iyice temizleyip bol suda yıkayıp, bir kaç saat  sirkeli suda beklettikten sonra haşlayın. Haşlama esnasında isteğe bağlı olarak  kullanılan kuru soğan, sarımsak, limon suyu gibi malzemeler işkembenin kokusunu alacaktır.



 İşkembenin ön haşlamasında; işkembe tencerede bol su içinde iyice kaynatılır, ocaktan alınır, süzülür ve bol su ile yıkanır. Ön haşlama suyu kullanılmaz atılır. İşkembenin ön haşlaması yapıldıktan sonra işkembe yıkanacak, uygun irilikte parçalara bölünecek, üzerini kapatacak miktarda çeşme suyu konulacak  ve  tekrar yumuşayıncaya kadar iyice pişirilecek. 




Terbiyesinin Hazırlanması:



İşkembeler haşlandıktan sonra, bir kap içerisine 1 yemek kaşığı un,1 adet yumurta sarısı, yarım limon suyu, 1 çay bardağı soğuk su katılacak ve bir güzel çırpılacak. Karışım kabı içerisinde bekletilecek ,çorba piştikten sonra istenirse tencerenin içine sos dökülecek ağır ağır karıştırılacak.

Sos Malzemeleri:
sirke veya limon suyu
ezilmiş sarımsak

Üzerine tereyağında kızartılmış biberli karışım gezdirilecek. Ardından sarımsaklı sirke ile servis edilecek.. Afiyet olsun



20 Ocak 2017 Cuma

KARATAY DİYETİ





Karatay diyetine göre bir haftalık örnek mönüde bulunabilecek gıdalar ve yemek saatleri şöyle planlanabilir:

PAZARTESİ
Kahvaltı (08.00-09.00)
İki adet yumurta (Suda haşlanarak rafadan ya da kayısı kıvamında hazırlanmış. Tereyağında peynirli omlet de yapılabilir.)8-10 adet tuzu alınmış yeşil ya da siyah zeytinBir avuç içi kadar beyaz peynir,4-5 adet gün kurusu kayısıŞekersiz bitki çayı, su ya da meyve çayıBir (ince belli) çay bardağı ceviz (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir avuç içi kadar dana söğüş, bol salata ve zeytinyağlı fasulyeSalata olarak dilimlenmiş ya da rendelenmiş turp ve havuç veya mevsim salatası, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile hazırlanmalıdır.Bir su bardağı tuzsuz ayranArzu edildiği kadar şekersiz bitki çayı ya da su

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Yarım su bardağı kadar ceviz Şekersiz olarak sevdiğiniz herhangi bir çay ya da taze limonlu su

Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık, yeşil soğan, roka ve turp (Salata bol miktarda hazırlanıp, içine, doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ile birlikte tane keten tohumu ilave edilerek hazırlanmalıdır.)

SALI
Kahvaltı (08.00-09.00)
Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)8-10 adet tuzsuz zeytin Bir avuç içi kadar beyaz peynir2-3 adet çarliston yeşilbiber5-6 adet minik domatesŞekersiz çay ya da sütBir (ince belli) çay bardağı fındık (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fındık mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Yarım su bardağı kadar ceviz Bol su ya da yeşil çay

Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir tabak zeytinyağlı barbunya ya da etli sebze yemeğiLahana ya da karnabahar salatası (Çiğ ya da buğulanmış olabilir)Bir su bardağı ayran ya da bir kase yoğurt

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir orta boy elma ya da mevsim meyvesiBir kase yoğurt (Mümkünse evde mayalanmış veya geleneksel usulle üretilmiş. Kesinlikle diyet olmayacak)Şekersiz çay ya da bir fincan Türk kahvesiNescafe olarak bilinen granül kahveler işlenmiş gıda oldukları için yasak

Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgara (Fırında veya buğulama usulü de pişirilebilir)Bir tabak pilakiRoka, yeşil soğan, maydanoz ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.)İki kibrit kutusu kadar tahin helvası

ÇARŞAMBA
Kahvaltı (08.00-09.00)
Kayısı kıvamında suda haşlanmış iki yumurta (Saf tereyağı ya da zeytinyağı ile omlet veya menemen de yapılabilir)Bir avuç içi kadar beyaz peynir2-3 adet tatlı kırmızıbiberYeşil çay ya da sevilen bitki çayıBir çay bardağı (ince belli) Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış olmalı)Bol su ya da bitki çayı

Öğle yemeği (13.00-14.00)
Bir bardak zeytinyağlı taze yeşil fasulye3-4 adet ızgara köfte1 kase yoğurtTurp ve havuç rendelenerek hazırlanmış salata ve bir tatlı kaşığı keten tohumu (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir.)Bol su veya ayran

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir elma ya da armut1 kase yoğurt

Akşam yemeği (18.00-19.00)
3-4 kalem kuzu pirzola ya da avuç içiniz kadar bonfile ızgara. Zeytinyağlı enginar ya da bir tabak taze baklaMevsim salatası ve bir tatlı kaşığı keten tohumu

PERŞEMBE
Kahvaltı (08.00-09.00)
İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş peynirli omlet8-10 adet tuzsuz zeytin Bir avuç içi kadar beyaz peynir1-2 adet çarliston yeşilbiber ya da 1-2 adet salatalıkTaze maydanoz ve kırmızıbiberYeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)Taze limon eklenmiş bol su ya da bitki çayı

Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir avuç kadar dana bonfile ya da 3-4 kalem kuzu pirzolasıBir tabak zeytinyağlı pırasa 5-6 adet minik domatesBir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumuBol su

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir ufak portakal veya mevsim meyvesiBir avuç içi kadar tuzsuz yerfıstığı ya da badem içi (Mümkünse yeni kırılmış olmalıdır)

Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgara, kırmızı kuru soğan, dilimlenmiş turp ve rokaBuğulanmış Brüksel lahanası ve rendelenmiş havuç ya da lahana salatasıBir tabak piyaz ya da zeytinyağlı barbunya

CUMA
Kahvaltı (08.00-09.00)
İki yumurta ile hafif ateşte tereyağı ile pişirilmiş omlet8-10 adet tuzsuz zeytinBir avuç içi kadar peynir Taze maydanoz, tatlı kırmızıbiber ve 1-2 adet salatalıkŞekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Bol taze limonlu su ya da bitki çayı

Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir porsiyon şiş kebap (Yanında pide, pilav ve patates yenilmeyecek)Taze yeşilbiber, domates, turp, maydanoz, soğan ve sumakBir kase yoğurt ve bir tatlı kaşığı keten tohumuBol su ya da ayran

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir elma ve avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmamış ve mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş su ya da şekersiz çay

Akşam yemeği (18.00-19.00)
3-4 kalem kuzu pirzolasıMevsim salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)Zeytinyağlı enginar ya da yoğurtlu semizotu salatası

CUMARTESİ
Kahvaltı (08.00-09.00)
Pastırmalı yumurta8-10 adet tuzsuz zeytinBir avuç içi kadar peynir ve taze maydanoz ya da nane ile birlikte Şekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayıBir (ince belli) çay bardağı Antep fıstığı (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Fıstıklar, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı

Öğle yemeği (12.00- 13.00)
Bir porsiyon bonfile ızgaraTaze yeşilbiber ve domates ya da kuru soğanYoğurt, semizotu ve bir tatlı kaşığı keten tohumu yağıBol su veya ayran

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir ufak boy portakal veya elmaŞekersiz yeşil çay

Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgaraDilimlenmiş beyaz turpBol roka, domates ve taze yeşil soğan ile hazırlanmış salata (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)İki kibrit kutusu kadar tahin helvası

PAZAR
Kahvaltı (08.00-09.00)
Peynirli omlet ya da pastırmalı yumurtaBir avuç içi kadar beyaz peynir8-10 adet tuzsuz zeytinTatlı kırmızıbiber, domates ve salatalıkŞekersiz yeşil çay ya da sevilen bir bitki çayı Bir (ince belli) çay bardağı ceviz içi (Ekmek yerine beyaz peynirle birlikte yenebilir. Cevizler, tuzsuz ve mümkünse yeni kırılmış olmalıdır.)

Ara öğün (şart değil) (10.00)
Bir avuç içi kadar ceviz içi (Mümkünse yeni kırılmış)Taze limon eklenmiş bol su ya da şekersiz bitki çayı

Öğle yemeği (12.00-13.00)
Bir tabak kuru fasulye, bonfile veya biftek (bir avuç içi kadar) (Yanında pilav ve patates yenmeyecek)Bir adet kuru soğanÇoban salatası (Tüm salatalara doğal sirke, limon, az miktarda kristal kaya tuzu ve sızma zeytinyağı ilave edilebilir)Bol su

Ara öğün (şart değil) (15.00)
Bir avuç tuzsuz yerfıstığı (Kavrulmuş ve mümkünse yeni kırılmış)Şekersiz çay

Akşam yemeği (18.00-19.00)
Balık ızgaraTaze yeşil soğan, bol roka ve domatesKözlenmiş taze kırmızıbiber

ÖNEMLİ NOT: Her gün akşam saat 19.00-20.00′den sonra meyve dahil hiçbir şey yenilmemeli; bol su, taze limon eklenmiş olarak içilebilir ve mümkünse yatmadan önce 30-40 dakika kadar yürüyüş yapılmalı