Translate

4 Haziran 2015 Perşembe

En Çok Bağımlılık Yapan Yiyecekler




İnsanlar gıda ürünlerine karşı çoğu zaman yanlış tercihlerde bulunabiliyor. Küçüklüğümüzden bu yana aşina olduğumuz “zararlı şeylerin lezzetli olması” ya da “yararlı şeylerin tadının güzel olmaması” gibi önermeler, yeme içme alışkanlıklarımızı da bir anlamda şekillendiriyor. En nihayetinde yediklerimize bağlanmamız da zararlı gıdalar etrafında gerçekleştiği için, sağlık açısından insan bünyesi çok iyi etkilenmiyor.
Yale Üniversitesi bünyesinde yürütülen bir çalışmada, 504 katılımcıya anket şeklinde sorulan sorulardan bir takım sonuçlar elde edildi. Gıda maddelerine bağımlılık konusunda 1’den 7’ye kadar derecelendirilen yiyeceklerden bir tablo oluşturuldu. Bu araştırmada, 7 puan çok problemli bağımlılık, 1 puan ise problemli sayılmayan düşkünlük olarak açıklandı. Tüm bağımlılık dereceleri, 1 ile 7 puan arasındaki skalada yerini aldı.

Söz konusu skalaya göre, en çok bağımlılık yapan yiyecekler şu şekilde sıralandı;
Pizza (4,01 puan)
Çikolata (3,73 puan)
 Cips (3,73 puan)
Kurabiye (3,71 puan)
Dondurma (3,68 puan)

En az bağımlılık yaratan yiyecekler ise şu şekilde listede bulunuyor;
 Salatalık (1,53 puan)
  Havuç (1,60 puan)
  Sossuz Fasulye (1,63 puan)
 Elma (1,66 puan)
Kahverengi pirinç (1,74 puan)


Bu araştırma, oldukça çarpıcı sonuçları ortaya koyuyor. En çok bağımlılık yaratan ve bu bağımlılıkların tehlikeli boyutta olduğu fark edilen yiyecekler, daha çok hamur ve şekeri bünyesinde barındıran yiyecekler olduğu için doğrudan sağlığa zararlı etkiler göze çarpıyor. Aynı zamanda bu sınıfta yer alan yiyeceklerin tamamında yağ olması da işin bir diğer kritik boyutu oluyor.
Araştırmayı gerçekleştiren araştırma görevlisi Avena, obeziteye ve çeşitli sağlık bozukluklarına giden yolda gıda maddelerine olan bağımlılığın bir şekilde etkili olduğunun da altını çiziyor. Yani, bir maddeye bağlı olmak gibi algılanması gereken yağlı, şekerli ve hamurlu gıdalara olan düşkünlük, kısa zaman içinde vücudu yorgun ve bitkin düşürebiliyor. Kilo vermek isteyenlerin ya da bir şekilde zararlı gıda bağımlısı olduğunu düşünenlerin yediklerine dikkat etmesi gerekiyor

1 yorum:

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.