Malzemeler:
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
3-3.5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı kuru fasulye
15 su bardağı su
Yarım çay bardağı pirinç
Yarım su bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı küp doğranmış kayısı
7-8 adet doğranmış kuru incir
1 portakal kabuğu rendesi
Süsleme için:
1 su bardağı kuş üzümü
Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı
Tarçın, nar taneleri
Hazırlanışı:
* Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp düdüklü tencereye alın. Yeteri kadar su ekleyip30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.
*Haşlanan buğdayları geniş bir kaba alıp üzerine pirinci yıkayıp süzün ve
buğdaya ilave edin. Pirinç taneleri iyice yumuşayıncaya kadar kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin.
* Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken tozşeker, nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. Portakalın kabuğunu ince ince rendeleyip karışıma ekleyin. Kuru üzüm ve kuru kayısıyı ayrı ayrı kaplarda birer taşım kaynatıp süzüp tencereye ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynattıktan sonra ateşten alın.
* Aşure piştikten sonra doğranmış ve haşlanmış inciri ekleyip karıştırın. Sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.
yaşasın aşure ayı!
YanıtlaSilellerine sağlık zaman nasıl geçiyor aşureayımızda geldi. afiyet olsun bereketli olsun.
YanıtlaSilbende bu gün aşurenin içine ne koyuyorduk diye düşünüyordum...
YanıtlaSilEllerinize sağlık.