Gıdaları buzluğa atmak hem pratik hem de tasarruf ettiren, israfı önleyen bir yöntemdir. Bir gıdanın yiyeceğiniz kadarını yedikten ya da yemek yaptıktan sonra, daha ileriki tarihlerde kullanmak üzere buzluğa atmak çok mantıklıdır. Bu işlem gıdaların raf ömürlerini durdurmak gibidir. Ancak buzluğa attığımız gıdaları da sonsuza kadar saklayamayız. Her gıdanın ayrı ayrı bir buzluk ömrü vardır.
Hangi gıda ne kadar buzlukta saklanmalıdır?
Hamur işleri
Ekmekler 2 – 3 ay
Pişmemiş ekmek hamuru 1 ay
Kurabiyeler 6 – 8 ay
Kurabiye ve kek hamurlar 1 – 2 ay
Etler
Dana eti, kuzu eti 6 – 9 ay
Bütün tavuk, hindi 12 ay
Parça tavuk, hindi 9 ay
Pişmiş kırmızı et 2 – 3 ay
Kızarmış tavuk 4 ay
Tavuk nugget 1 – 3 ay
Sosis 1 – 2 ay
Balıklar
Yağsız, küçük, ince balıklar 6 ay
Yağlı tombul balıklar 2 – 3 ay
Pişmiş balık 2 ay
Kalamar, karides, ahtapot 3 – 6 ay
Süt ürünleri
Tereyağı 6 – 9 ay
Margarin 12 ay
Sert peynirler 6 ay
Dondurma 2 ay
Yemekler
Pişmiş yemekler 3 ay
İçinde yumurta olan pişmiş yemekler 1 ay
Pilav, makarna 3 ay
Pizza 1 – 2 ay
Dondurulmaması gereken gıdalar nelerdir?
Mayonez, yumurta, kahve, krema, salata, salata sosları, pişmemiş makarna, pirinç, elma, patlıcan, patates, marul, roka, konserve ürünler, krem, beyaz peynir…
Öneriler
- Buzluğunuzun derecesi -18 dereceye ayarlı olmalıdır.
- Donduracağınız ürünleri poşete koyup hava almayacak şekilde sıkı sıkı bağlayın.
- Poşete koyup buzluğa atacağınız ürünlerin üzerine ne olduğunu ve tarihini yazın.
www.fda.gov, www.foodsafety.gov, www.betterhealth.vic.gov.au
Çok faydalı bir post olmuş. Elinize sağlık.
YanıtlaSilBu yazınız için çok teşekkür ederim, çoğumuzda dondurulmuş ürünlerin çok uzun zaman saklanabileceği yanılgısı var, halbuki çok ciddi sonuçlara yolaçabilir..
YanıtlaSilAma tavukların üzerinde son kullanma tarihi yazıyor. Okullanma tarihini göze almıyacazmı yani ?
YanıtlaSilTeşekkürler, çok yararlı olmuş.
YanıtlaSilBen de beklerim bloguma.