18 Ekim 2011 Salı

KIRMIZI PANCAR VE TURŞUSU





İnsan vücuduna mucize etkileri




Kırmızı pancar alyuvarların oluşmasında rol oynar. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyuyla yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, günde 400 gr. içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir.



Damarlarda toplanan mineral kalsiyumu en iyi eritebilen de yine pancar suyudur. Zerdeçal, mürrisafi veya tarçınla pişirilmiş kırmızı pancar, karaciğer ve dalaktaki tıkanıkları açar. Böbrek ve safrakesesi temizler.



Pişirilmiş ve ezilmiş kırmızı pancar şişliklere sarılırsa, şişlikleri indirir.



Kırmızı pancar suyu içmek, rahmin fibromlarını ve miyomları ile göz perdelerini eritir, yüksek kan şekerini ve tansiyonu indirir.



Prostat, verem ve sinir hastalıklarında faydalıdır.



Ilık pancar suyu kulağa damlatılırsa, ağrısını keser ve iltihaplanmayı durdurur.



Kafa derisine sürülürse kepeğe karşı çok iyi gelir.



Mide ve bağırsak üzerinde olumlu etkisi vardır.



Kemik zafiyeti olanlara çok fayda verir.



Karaciğer hastalıklarına karşı koruyan özelliği ile tanınır ve karaciğerin düzenli çalışmasını sağlar. B vitaminleri ve fosfor ile sinirleri yatıştırır.



İçinde bulundurduğu radyoaktif madde ile vücudu şeker hastalığına, vereme ve kansere karşı koruyor.



Almanya’da Dr. Sigmund Schmidt ve Macaristan’da Dr. Ferenczi bu bitkiyi lösemi ve kanserde önleyici ve tedavi edici olarak kullanmaktadırlar.



Nasıl tüketilir?



Kırmızı pancar Avrupa’da yemeği yapılan bir sebze, yurdumuzda turşusu meşhur... Salata olarak tüketmeyi alışkanlık haline getirirseniz aslında en faydalısı bu! Ancak, çeşni vermek için salata içine katılan baharat ve fabrikasyon sirke gibi yoğun asitli soslar pancarın sindirimini güçleştirir, bu yüzden salatanıza biraz sızma zeytinyağı, biraz limon ve doğal kaya tuzu ile hafif bir sos hazırlayabilirsiniz. Limon yerine doğal nar ekşisi veya organik turunç ekşisi ya da evde yapılmış elma veya vişne sirkesi de kullanabilirsiniz. Özellikle vişne sirkesi ile harika oluyor…



Maydanoz ve kereviz yaprakları kırmızı pancarın faydasını arttırıyor.



Kırmızı pancar kaynatılıp içilirse idrar söküyor, mide ekşimesini ve mide ağrısını gideriyor. Kan yapıyor, karaciğere de faydalı oluyor. Yapraklarını da taze olarak yiyebilirsiniz, salatalarınıza katabilirsiniz.



Kırmızı pancar suyu, karalahana, ıspanak, havuç veya semizotu suyuyla karıştırılabilir.



Kırmızı pancar suyunu içerken 30-50gr’dan başlayarak 400 grama kadar çıkmak mümkündür. İlk önce 50gr. kırmızı pancar, 150gr. havuç suyuyla karıştırılır, sonra 75gr. kırmızı pancar, 125 gr. havuç suyu, sonra 100gr. kırmızı pancar, 100gr. havuç suyu, sonra da saf kırmızı pancar, su ile karıştırılarak içilir.



Dikkat şeker hastası olanlara zararlı!

Bu kadar olumlu etkisinin yanında şeker pancarının sakıncalı olduğu durumlar da var! Şeker hastalığına karşı koruyor ancak şeker hastası olanlara içerdiği yüksek şeker miktarından dolayı zararlı. Şeker hastaları kırmızı pancarı tüketmemeli!



Yüksek tansiyonu olanlar az miktarda tüketmelidir



KIRMIZI PANCAR TURŞUSU
 
 
Malzemeler




•2 kg kırmızı pancar

•1 su bardağı sirke

•2 yemek kaşığı kaya tuzu

•5-6 diş sarmısak

•yeteri kadar su

HAZIRLANIŞI

 
•Pancarları yıkayıp, soyun ve iri küpler halinde doğrayın

•Üzerine çıkacak kadar su döküp yumuşayıncaya kadar kaynatın

•Bir kevgirle pancarları sudan çıkarın.
•Bir tencereye tuz,sirke ve pancarın haşlama suyunun yarısını koyup karıştırın.

•Pancarları 1 kg.lık cam kavanoza yerleştirin.

•Aralarına soyulmuş sarmısakları koyun

•Karıştırdığınız suyu pancarların üzerine dökün.

•Eğer su az gelirse pancar suyundan biraz daha ilave edin kapağını kapattıktan sonra kavanozu çalkalayın.Turşunuz bir gün sonra yenmeye hazır,şimdiden afiyet olsun.

2 yorum:

  1. çok severim ne de çok faydası varmış teşekkürler canım

    YanıtlaSil
  2. ilaç gibi derler ya ne de güzel faydalı paylaşımına sağlık sevgiler:)

    YanıtlaSil

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.