Translate

31 Ağustos 2015 Pazartesi

EV TARHANASI YAPIMI VE YILMAZ ÖZDİL YAZISI


Mutlaka Okumalısınız...








Annaneniz öpülesi elleri parçalanırcasına, ovalaya ovalaya tarhana yaparken,

Siz, "Aman annane be, boş versene" *deyip,marketten hazır çorba alıyordunuz ya... Annane rahmetli oldu ve

siz, o tarhananın tarifini

annaneden alıp, bir kenara

...yazmadınız ya...

İşte o nedenle, Siz, genetiği değiştirilmiş organizma yemekten kurtulamazsınız maalesef.

*

Ne verirlerse.. .


Onu yiyeceksiniz.

*

Kız evlat yetiştiriyorsunuz, en iyi okullara gönderiyorsunuz. ..



Piyano çalıyor, İngilizce konuşuyor, Grammy alanları tek tek biliyor.

Bilmeli... Ama alt tarafı limon, şeker ve su kullanıp, limonata yapmasını bilmiyor!

Yoğurdu çırpıp, ayran yapamıyor, ayran...

İşte o nedenle, kızınız, genetiği değiştirilmiş meşrubat içmeye mahkum

maalesef... Torunlarınız da.

*

Zahmet edip sütlaç yapmadığınız için, kek yapmaya üşendiğiniz için...

İçinde ne olduğunu bilmediğiniz gofretleri, mısır patlaklarını kemiriyor sizin oğlan!

Hamur tutmayı, şöyle mis gibi ıspanaklı bi börek yapıp, çantasına koymayı bilmediğiniz için, hamburger

bağımlısı oldu.

Tahin-pekmezi *"köylü işi"*, vıcık vıcık yağ fışkıran kremaları

*"modernite" * sandığınız için,

Daha 10 yaşında ...ya döndü, yuvarlana yuvarlana yürüyor, tıkanıyor,

merdiven çıkamıyor.

Size zor geliyor ama, zor mu evde yoğurt yapmak?

İstanbul'un güneşi müsait değil, anlarım, zor mudur İzmir'de,

Antalya'da, Adana'da evde salça yapmak?

Şikayet edip duruyorsun, içine katkı maddesi konuyor, zorla

beyazlatılıyor diye...

İster tam buğday unundan, ister çavdardan, hakikaten zor mudur evde

ekmek yapmak?

Bütün ailen kabız...

Tonla para verip, abuk sabuk ambalajlı-meyveli saçmalıklardan medet

umacagına, niye öğrenmiyorsun kabak tatlısı yapmayı?

*

Güya, çoluğunu çocuğunu düşünüyorsun, taze taze yesinler diye, pazara

gidiyorsun...

Eğri büğrü biberlere, doğal olduğu için tuttuğunda ezilen domateslere

ağız burun kıvırıyorsun, hormonlu, tornadan çıkmış gibilerini

alıyorsun...

Ne işe yaradı senin pazara gitmen?

*

Kocanız da, bu satırları okuyup, size akıl verecek şimdi...


Söyleyin ona, ukalalık etmesin, götürün aktara, hatmi çiçeğiyle

zencefili birbirinden ayırt etsin, ondan sonra konuşsun!

*
Enginar, börülce, radika, cibes pişirmekten haberin yok;


Gazetelerin tiraj almak için uydurduğu uzmanlarından


fıldır fıldır brokoli tarifleri öğreniyorsun.. .


Brüksel lahanası yiyerek mi AB'ye gireceğini sanıyorsun?
*
Çin'den bal getiriyorlar mesela...

Taaa Arjantin'den, Meksika'dan bal getiriyorlar.

Neymiş efendim, içinde genetiği değiştirilmiş organizma olabilirmiş falan...


İçinde tavuk ibiği, maymun kulağı olmadığına şükredin!

Ben iddia ediyorum...

Kaşla göz arasında frankeştayn ürünlere kapıları açan arkadaşlarla,

Amerikan çiftçilerinin avukatı profesörlerimiz, sırf karakovan balına

sahip çıksa, Şemdinli'de, Pervari'de terör bile azalır, terör bile.

*

Uzatmayayım.


Mutfak genetiğimizi kaybettik biz.

*

Elin adamı, mısırdan, soyadan, domatesten önce beynimizin DNA'sını değiştirdi!


*

Hurrraaa diye köyden kente göçerken, dışarda tıkınmayı şehirleşme

zannettik. Ambalajlı ürün tüketmeyi, zenginleşme zannettik.

*
Dolayısıyla, ya kafayı değiştirip, özümüze döneceğiz...

Ya da ne verirlerse onu yiyeceğiz.




Yılmaz Özdil



HEMEN TARHANAMIZI YAPALIM O ZAMAN....




TARHANA YAPIMI

MALZEMELER

1 kg süzme yoğurt
2 -3 tane soğan rendesi
2 kg domates rendesi
yarım kilo yeşil biber
yarım kilo kırmızı etli biber
1 demet nane
1 demet maydanoz
tuz,az kırmızı biber
4 kg kadar un

YAPILIŞI
Soğan,ince doğranmış veya rondoda çekilmiş biberler,domates,kıyılmış maydanoz,nane 1 su bardağı su ile iyice pişirilir.Soğuyunca süzme yoğurt ve aldığı kadar un ve baharatı,tuzu eklenip yoğrulur.1 hafta mayalanması için ağzı kapalı geniş bir kapta bırakılır.
2. gün az unla tekrar yoğrulur.
3.-4.-5.-6. günler sadece tahta kaşıkla karıştırılır,un eklenmez.7. gün temiz bir örtüye veya fırın kaplarına kaşık kaşık paylaştırılır.Üzerleri ince tül ile korunarak güneşte ters düz edilip kurutulur.Kuruyunca robottan geçirilir ,tekrar kevgire dökülür iyice ufalanmaları sağlanır.Tekrar tepsilere konup rengi solmasın diye üstü örtülü güneşsiz ortamda kurutulur.İyice kuruyan tarhanalar kışlık torbasına konur,artık pişirmeye hazırdır.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.