Translate

8 Ekim 2011 Cumartesi

YANIKLARDA İLK YARDIM

Yanıkta Acil Müdahele - Aklınızda Bulunsun
















YUMURTA AKI....



Bu yöntem itfaiyecilerin eğitimi sırasında ders olarak verilmiş .





Bir yanık meydana geldiğinde, kapsadığı alan ne olursa olsun ilk yardım, etkilenen alanı sıcaklık azalıncaya ve deri tabakalarını yakmayı bırakıncaya kadar soğuk suyun altına tutmak ve sonrasında bu bölgeye yumurta akı uygulamaktan oluşmaktadır.





Bir kimsenin elinin büyük bir kısmı kaynar su ile yandığında, duyduğu büyük acıya rağmen elini soğuk su musluğunun altına tutmuş ve sonrasında 2 yumurta kırmış, aklarını ayırmış ve çırpmış ve elini içine daldırmıştır.



Eli o denli yanmış durumdadır ki yumurta akı uygulanır uygulanmaz derisi kurumuş ve yumurta akı bir film tabakası oluşturmuştur.



Daha sonra bu kişi yumurta akının doğal bir kollajen (bir tür albüminoid) olduğunu öğrenmiş ve en az bir saat boyunca eline tabaka üzerine tabaka gelecek şekilde yumurta akı uygulamıştır. Öğleden sonra hiçbir acı duymaz olmuştur. Ertesi sabah yanık bölgesinde nerdeyse belirsiz bir kırmızımsı leke kalmıştır. Elinde sürekli ve feci görünüşlü bir yara izi kalacağını düşünürken 10 gün sonra geride hiçbir yanık izi kalmamış ve hatta deri eski normal rengine yeniden kavuşmuştur!



Yanan bölge yumurta akında mevcut ve aslında vitamin dolu bir plasenta (etene) olan kollajen sayesinde tamamen yenilenmiştir.





4 yorum:

  1. teşekkürler artkadaşım bende bu değerli bilgilendirmene minil bir ilave ile katılayım;

    yanık olduğu ilk anda eğer imkan varsa kuru soğanları ortadan ikişye bölüp çatal bıçak yardımı ile tifterek sulandırıp yanık bölgeye bu suyu anında sürün ne canınızın yanması kısa sürede geçtiği gibi ne ödem ne kızarıklık oluşuyor. Birkaçyıl önce arkadaşım açık bir lokantada yemek üzerine çay siparişi veriyorlar ,Garson getirdiğinde oluşan minik bir aksilik yüzünden tüm sıcak çaylar arkadaşımın sırtına(sırtı açık bir bluz varmış üzerinde) boca oluyor o çığlık çığlık bağrınırken arkadaşlarından biri soğanları kesin ve tiftin diye seleniyor ve hemen sırtına müdahele ediyorlar. cayır cayır yanan sırtım sanki hiç bir şeyim yokmuş gibi oldu dedi üstelik iz bile kalmadı.
    Ben dizime sıcak çay döküldüğünde denedim. gerçekten birebir şahit oldum.

    soğanın suyunun ve kendisinn onlarca faydasından biri de buymuş. antibiyotik ve ağrı kesici etkisininde payı çok.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten etkili bir yöntemmiş.Aklımızda bulunsun.Paylaşımına teşekkürler..

    YanıtlaSil
  3. gerçekten harika bir paylaşım olmuş.. küçükken çok çok ağır bir yanık vakası geçirdiğimden dolayı çok korkarım özellikle çocuklarım yanacak diye..
    sevgilerimle
    yemekbirask

    YanıtlaSil
  4. nice blog n best info.i follow u.

    YanıtlaSil

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.