Translate
14 Aralık 2012 Cuma
Eğer kolesterolünüz yüksekse; önerilen gıdalar
Eğer kolesterolünüz yüksekse; önerilen gıdalar
Ekmek,diğer tahıllar ve patates :
Tam tahıllardan içeren ekmekler,pide, makarna, pirinç, basmati pirinci,”noodle”lar,müsliler,yulaf,kus kus,patates, tatlı patates.
Sebze ve Meyveler:
Her gün en azından beş porsiyon taze ya da donmuş sebze ve meyve ,%100 meyve /sebze suyu, kuru mayveler, kendi suyu içinde konserve meyve ,su içinde konserve sebze , ev yapımı sebze çorbaları
Et :
Kuzu eti, dana eti, yağsız dana kıyma, ciğer ve böbrek,derisi alınmış tavuk eti ve hindi
Balık:
Bütün balıklar, kabuklular,-en azından haftada bir kere yağlı balık
Yumurta:
Hafta da 3-4 kere haşlanmış,çırpılmış yumurta, çılbır
Çerzler ve atıştırmalar:Bütün çerezler, özellikle de badem,ceviz,kabak çekirdeği,susam,ayçekirdeği,fıstık,fındık ezme
Fasulye,Bezelye,Baklagiller,Soya,Tofu:
Kuru fasulye,mısır, bezelye,börülce,mercimek.Tuzla/şekerle konserve edilmişse yıkamalısınız.Soya eti ,soya fasulyesi,tofu
Süt ve kremalar:
Yağsız veya yarım yağlı süt,soya sütü(kalsiyum ve vitamin takviyeli)
Yoğurt:
Düşük yağlı doğal,meyveli ve diyet yoğurtlar,yoğurt içecekle
Peynir:
Düşük yağlı olmak üzere bütün peynirler
Yağlar:
Tekli doymamış ya da çoklu doymamış yağlar; zeytinyağı,ayçicek,soya,mısır yağı düşük oranda doymamış yağ içeren bitkisel katı yağlar
Soslar:
Salata sosu olarak limon suyu,sirke,otlar,baharatlar,yoğur ve sarımsak kullanmalısınız ;sosları unla koyulaştırmalısınız;tuzu azaltılmış et suyu tabletleri kullanmalısınız
Hamur işleri,tatlılar ve atıştırmalıklar:
Sade bisküviler,yağsız kekler,mayalı ekmekler,meyve salataları,şekersiz jöle, reçeller,bal,marmelatlar,tatlandırıcı,galeta,yağsız/tuzsuz patlamış mısır,tuzsuz çerezler,kurutulmuş meyveler, ince hamurla pizzalar
İçecekler:
Günde 1,5-2 litre sıvı almalısınız: Soda, meyve suları,çay,düşük yağlı süt içeren kahve
Besin etiketlerine dikkat:
Bol miktarda tükettiğiniz hazir yemeklerin ve gıdaların etiketlerine dikkat etmelisiniz:
3 g yağ, 0,1gsodyum yada 0,25 g tuz az miktarda anlamına gelir;
20 g yağ,0,5 g sodyum ya da 1,25 g tuz fazla miktarda anlamına gelir.
KAÇINILMASI GEREKEN GIDALAR
Ekmek,diğer tahıllar ve patates:
Sarımsaklı ekmek,”kruvasan”,”waafle”,kavrulmuş pirinç,şeker kaplı mısır gevreği ve müsliler,kızarmış patates
Sebze ve meyveler:
Mayonezli salatalar,yağda kızarmış sebzeler(patlıcan,biber kızartması,kızarmış soğan halkaları)
Et:
Yağlı etler (kuzu döş,ördek, kaz),sosisler,salamlar,”piliçnuggets”
Balık:
Kremalı balık yemekleri
Yumurta:
Bol yağda ya da tere yağda yumurta
Çerezler ve atıştırmalıklar:
Hindistan cevizi,yağda ve tuzla kavrulmuş ,margarin içeren fıstık,fındık ezmeleri,palmiye yağı
Süt ve kremalar:
Tam yağlı süt,koyun sütü keçi sütü
Yoğurt:
Süzme yoğurt kaymaklı yoğur
Peynir
Tam yağlı peynirler,krem peynirler,peynir kızartması
Yağlar:
Hidrojene yada kısmen hidrojene bitkisel yağlar,bir kaç kere kullanılmış bitkisel yağlar,her tür krema
Soslar:
Salata sosları,mayonez,kremayla yapılan soslar ,tuz,sarımsaklı,otlu tuzlar,soya sosu
Hamur işleri,tatlılar ve atıştırmalıklar:
Kremalı kekler,pastalar,paylar,”donut”lar,”cheesecake”,kremalar,çikolatalı bisküviler,çikolata şeker,şekerlemeler,cipsler,peynirli atıştırmalıklar,çok fazla peynir içeren pizzalar
İçecekler:
Gazoz tipi içecekler
Ekmek,diğer tahıllar ve patates
Tam tahıllardan içeren ekmekler,pide, makarna, pirinç, basmati pirinci,”noodle”lar,müsliler,yulaf,kus kus,patates, tatlı patates.
Sebze ve Meyveler:
Her gün en azından beş porsiyon taze ya da donmuş sebze ve meyve ,%100 meyve /sebze suyu, kuru mayveler, kendi suyu içinde konserve meyve ,su içinde konserve sebze , ev yapımı sebze çorbaları
Et :
Kuzu eti, dana eti, yağsız dana kıyma, ciğer ve böbrek,derisi alınmış tavuk eti ve hindi
Balık:
Bütün balıklar, kabuklular,-en azından haftada bir kere yağlı balık
Yumurta:
Hafta da 3-4 kere haşlanmış,çırpılmış yumurta, çılbır
Çerzler ve atıştırmalar:
Bütün çerezler, özellikle de badem,ceviz,kabak çekirdeği,susam,ayçekirdeği,fıstık,fındık ezmesi
Fasulye,Bezelye,Baklagiller,Soya,Tofu:
Kuru fasulye,mısır, bezelye,börülce,mercimek.Tuzla/şekerle konserve edilmişse yıkamalısınız.Soya eti ,soya fasulyesi,tofu
Süt ve kremalar:
Yağsız veya yarım yağlı süt,soya sütü(kalsiyum ve vitamin takviyeli)
Yoğurt:
Düşük yağlı doğal,meyveli ve diyet yoğurtlar,yoğurt içecekleri
Peynir:
Düşük yağlı olmak üzere bütün peynirler
Yağlar:
Tekli doymamış ya da çoklu doymamış yağlar; zeytinyağı,ayçicek,soya,mısır yağı düşük oranda doymamış yağ içeren bitkisel katı yağlar
Soslar:
Salata sosu olarak limon suyu,sirke,otlar,baharatlar,yoğur ve sarımsak kullanmalısınız ;sosları unla koyulaştırmalısınız;tuzu azaltılmış et suyu tabletleri kullanmalısınız
Hamur işleri,tatlılar ve atıştırmalıklar:
Sade bisküviler,yağsız kekler,mayalı ekmekler,meyve salataları,şekersiz jöle, reçeller,bal,marmelatlar,tatlandırıcı,galeta,yağsız/tuzsuz patlamış mısır,tuzsuz çerezler,kurutulmuş meyveler, ince hamurla pizzalar
İçecekler:
Günde 1,5-2 litre sıvı almalısınız: Soda, meyve suları,çay,düşük yağlı süt içeren kahve
Besin etiketlerine dikkat:
Bol miktarda tükettiğiniz hazir yemeklerin ve gıdaların etiketlerine dikkat etmelisiniz:
3 g yağ, 0,1gsodyum yada 0,25 g tuz az miktarda anlamına gelir;
20 g yağ,0,5 g sodyum ya da 1,25 g tuz fazla miktarda anlamına gelir
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.