Translate

6 Temmuz 2011 Çarşamba

ORTA YAŞ HANIMLARINA GİYİM TÜYOLARI

İşin sırrı modern ama 'kendiniz gibi' giyinmekte yatıyor. Ne kızınızın ikizi gibi olun, ne de bol kıyafetlere bürünün. Mini etek, mini şort ve yırtık jeanlerden de uzak durun'



Orta yaşlı kadınlara stil danışmanlığı yapan Sue Donnelly, bildiğiniz imaj danışmanlarından değil o. Müşterileri sadece 50 yaş civarı ve üstü kadınlardan oluşuyor. Kendisi de o yaşlarda zaten. Üniversitede teoloji okumuş ama bu işe başlayana kadar turizm sektöründe çalışmış. Moda ile hep ilgiliymiş; başkalarını giydirmekten zevk alırmış. Bir yandan da moda sektörünün orta yaşlı kadınları görmezden geldiğini düşünürmüş. O günlerde, orta yaşlı kadınlara danışmanlık vermeyi aklına koymuş. 46 yaşında profesyonel olarak imaj danışmanlığına başlamış; 50. yaş gününde ise video dersler de verdiği internet sitesini kurmuş. "50'li yaşlarımı heyecanla bekliyordum," diyor Donnelly. "Ama menopoz sinyallerini verip, uyku düzenimi bozmaya, vücut şeklimi ve en kötüsü de, ruh halimi değiştirmeye başlayınca, başa çıkmam zorlaştı. Bu iş ile kendime geldim," diye de devam ediyor. O yıllarda satın aldığı bütün kıyafetlerin gri olmasına şaşmamak gerek. Diğer orta yaşlı kadınların da gri ve bol giysilere bürünmemesi içir Feel Fab at 50 (50'nizde Mükemmel Hissedin) ve Style Bible for Women over 40 (40 yaş Üzeri Kadınlar için Stil İncili) adlı iki kitap yazmış; Image Consultant, Sue Donnelly's Feel FAB at 50 - Welcome adresindeki siteden de tüyolarını paylaşmaya devam ediyor. Donnelly, 50 yaş üzeri kadınların giyimiyle ilgili görüşlerini, orta yaş modasını ve daha genç görünümenin sırlarını
anlattı...



PARA DA ZAMAN DA ORTA YAŞLI KADINLARDA


- 50 yaş üzerindeki kadınların neden imaj danışmanlığına ihtiyaçları olduğunu düşünüyorsunuz?

- Birçok nedeni var aslında ama en önemlisi menopoz nedeniyle vücut şeklinin değişmesi ve kadınların, kendilerini yakışanı anlamakta zorlanmasıdır. Bu yaşlarda hayatlarda birtakım değişiklikler olur mutlaka; boşanma, büyüyen çocuğun evden ayrılması, iş değişikliği gibi... Çoğu kadın kim olduğunu, hayattan ne istediğini sorgulamaya başlar. Bu sorgulamayla gelen değişimin ilk adımı da, yeni ve özgün bir imajdır. Bunun için genelde mağaza mağaza dolaşır ama kendine yakışan kıyafetler bulamazlar. Bir yandan demode görünmemeye, diğer yandan da yaşı için fazla genç kaçan kıyafetler almamaya çalışırken keyfi kaçar.



- Moda sektörü 50 yaş üzeri kadınların giyim-kuşam ihtiyaçlarına ve isteklerine cevap verebiliyor mu sizce?

- Moda sektörü tamamen gençlik üzerine çalışıyor. Bu; 'müşteriyi markaya gençken bağlama' felsefesinden geliyor ve artık çok demode bir yaklaşım aslında. Bugünlerde para da, zaman da orta yaşlı kadınların elinde. Ama ne yazık ki ne moda tasarımcıları, ne de markalar bunun farkına varabilmiş değil. Biz orta yaşlı kadınlar, iyi servis için de para harcamaya hazırız. Tek derdi kıyafet satmak olan, bir şeyin bize yakışıp yakışmadığını umursamayan 17'lik satış danışmanlarıyla muhatap olmak istemiyoruz. Bizimle gerçekten ilgilenen insanların çalıştığı, güzel mağazalar istiyoruz. Kıyafetlerin de çok pahalı olmasına lüzum yok. Kaliteli kumaşlar, biraz uzunca kollar ve hafifçe yüksek beller gibi detaylar ve iyi tasarımlar, işimizi görür.



- 50 yaş üzeri kadınlara nasıl yardım ediyorsunuz?

- Bazı kadınlar stilini danışıyor ve yeni fikirler soruyor. Bazılarının iş hayatı için 'kişisel marka' yaratıyorum. Bazıları ise, kendilerine güvenlerini yeniden kazanması gereken kişiler. Eğer aynaya baktığınızda gördüğünüz kişiyi beğenirseniz, otomatikman kendinizi iyi hissedersiniz. Hep iyi hissederseniz, insanlar da sizin kendinize olan güveninizden etkilenirler. Bu da hem iş, hem de aşk hayatınızı olumlu etkiler. O yüzden dış görünüş, birçok insanın düşüncesinin aksine, önemlidir.



- Kadınlara 'harika' görünmeleri ve kendilerini de öyle hissetmeleri için ilk olarak ne öneriyorsunuz?

- Tamamen kendiniz olmalı ve ona göre giyinmelisiniz. Kıyafetlerinizi de sizi iyi gösteren, güçlendiren ve size yakışanlar arasından seçmelisiniz.



- 'Kadınlar hangi yaşta olursa olsun, hissettikleri yaşa göre giyinmelidir' fikrine katılıyor musunuz?

- Bugünün orta yaşlıları önceki jenerasyonlara göre çok daha genç ve enerjik hissediyor kendilerini. Annemin zamanında bırakın 50'yi, 40 bile yaşlı sayılırdı. Oysa bizim kozmetiğe, gerekirse estetik operasyonlara, spora, iyi beslenmeye harcayacak daha çok paramız var. Ama ne olursa olsun, vücut yaşlanıyor. Yerçekimi gücünü gösteriyor; üst kollar gevşekleşiyor, karınlar büyüyor, cilt kırışıyor ve yüksek topuklularla yürümek, dayanılmaz oluyor. Gardıroplarımızı bu değişime uydurmamız şart. Ben şahsen 50 yaş üzeri kadınların kıyafetlerinin modern ve stil sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Eğer vücut yapınız ve karakteriniz kaldırıyorsa, trendleri uygulayabilirsiniz. Ama hiçbir zaman size küçük gelen şeylerin içine sığmaya veya çadır gibi kıyafetler altında bedeninizi gizlemeye çalışmayın. Her kadın, kendisini içinde iyi hissettiği, kendisi için doğru olduğuna inandığı şeyi giymelidir. Neticede tüm kıyafetler vücudu iyi göstermeli, kişiliğinizi yansıtmalı, gireceğiniz ortamlara ve çevrenizin beklentilerine uygun ve modern olmalıdır. Müşterilerime hep 'Sevdiğiniz ama aynı zamanda sizi seven kıyafetleri alın,' derim.



YIRTIK JEAN VE MİNİK ETEKTEN UZAK DURUN


- Yani ne kızınızın ikizi gibi görünmeli, ne de vücudunuzdan utanıp onu saklamalısınız.

- Evet. Çok bol şeyler güzel durmaz. Kızınızın da sizinle aynı yaşta görünmekten hoşlanacağını sanmıyorum. Giyiminiz size uyacak şekilde modern ve genç olmalı. Trendleri de, size yakışan şekilde uygulayın.



- Dergilerin 45 veya 50 yaş üzeri stil önerisi sayfaları genelde koyu renkli ve sıkıcı kıyafetlerden oluşuyor. Neden bir yaştan sonra kadınları belirli kalıplara sokmaya çalışıyoruz?

- Çünkü birçok insan siyah ve koyu renklerin insanı ince gösterdiğine inanır. Canlı ve açık renklere göre öyledirler ama aynı zamanda solgun ve sönük de gösterirler. Yüzünüzün yorgun ve bitkin görünmesi, size bir anda birkaç yaş birden ekler.



- Modacı ve markalara 50 yaş üzeri kadınlara özel tasarımlar yapmalarını öneriyor musunuz?

- Kesinlikle! Böylece hem biz daha stil sahibi giyinmiş oluruz, hem de onların markalarını büyütürüz! Tabii ki vücut yapısına ve bütçeye göre farklılık gösterebilir ama bizim yaş grubumuzun şık şeyler bulabileceği markalar da var. Benim favorilerim Ronan Chen, Ghost, Whistles, Vivienne Westwood, Hobbs, MaxMara, Betty Barclay, Ted Baker, Anna Scholtz, Malene Birger, DKNY, Diane von Furstenberg, Evans, Marisota, La Redoute, Beige Plus, Elvi ve Box2.



- 'Yaşlandıkça, her şeyin azı, mubahtır,' diyorsunuz...

- Ne olursa olsun, abartı insanı yaşlı gösterir. Çok fazla aksesuar, mücevher, makyaj... Seçimlerinizi özenli yapın, daha çok beğenileceksiniz.



- Peki yaş ilerledikçe stil mi daha çok önem kazanır yoksa konfor ve rahatlık mı?

- Her ikisi de. Rahat olmadığınız sürece stil sahibi ve şık da görünemezsiniz zaten. Önemli olan, ikisini birden başarabilmek.



- Genç görünmek için tavsiye edeceğiniz kumaş ve kesim türleri var mı?

- Saran kumaşlardansa dökümlü olanlar tercih edilmeli. Doğru bedeni giymek bile sizi çok daha ince gösterebilir. Yarım beden küçük bir kıyafet, bir-iki beden birden attırabilir. Sorunlu olduğunu düşündüğünüz bölgelerde dökümlü kumaşlar kullanmalısınız. Mini etek gibi çok kısa giysiler de yaşlı gösterebilir.



- Yani belli bir yaşın üzerinde mini etek giyilmesine karşısınız...

- Bacaklar formda olduğu sürece, opak çoraplarla beraber kısa eteklerin giyilmesinde bir sakınca görmüyorum. Ama mini eteği kızlarınıza bırakın artık lütfen!



- Peki ya bikiniler? Onları da mı sadece gençlere tavsiye ediyorsunuz?

- Vücut yapısıyla alakalı bir şey bu. Ama komik görünme riskine girmeye ne gerek var? Onun yerine bir tankini çok daha hoş görünür, siz de daha rahat edersiniz.



- 'Asla giyilmemeli' dediğiniz kıyafetler var mı?

- Yırtık jeanler, çok kısa etekler ve mini şortlar, bu sezon ilk aklıma gelenler.



TOPUKLU DA KÖTÜ, DÜZ AYAKKABI DA

- Topuklu ayakkabılarla ilgili görüşlerinizi de merak ediyorum...

- Ben hâlâ giyebiliyorum ama çok müşterim var ki, rahat edemiyor. Sorun değil; az topuklu ayakkabılarla da hoş görünebiliriz. Pediatristler, ideal topuk yüksekliğinin 1,5 cm. olduğunu söylüyor. Dümdüz ayakkabılar da yüksek topuklar kadar zararlı. Minik platformlu babetler tercih edilebilir.



- Çanta seçimi de önemli. Büyük çantalar postüre zarar verebilir.

- Vücut yapısıyla orantılı biraz da. Ben, büyük çantaları tercih ediyorum mesela. Küçük bir çanta beni olduğumdan daha iri gösterir. Büyük çanta takıyorsanız, içini çok doldurmamanız ve hep aynı omzunuzda taşımamanız gerekir.



MODA FENG SHUİ'Sİ UZMANI


Sue Donnelly 'İngiltere'nin ilk moda feng shui'si uzmanı'. Feng shui'nin dekorasyonla alakasını biliyoruz ama kıyafetlerle nasıl yapılır, Donnelly anlatıyor: "Moda feng shui'si, yenilikçi ve dönüşümsel bir giyinme tekniği. Feng shui, iş ve yaşam alanlarındaki denge ve ahengin insanları daha mutlu, sağlıklı ve refah kıldığı ilkesine dayanıyor. Çevrenizi ona göre düzenliyorsunuz. Kıyafetlerimiz de bize en yakın olan 'çevre'. Bu yüzden feng shui ilkelerini kıyafetlerimize ve dış görünüşümüze uyguluyoruz. Moda feng shui'si, hedeflerimize ulaşmamıza ve dış dünyaya farklılığımızı göstermemize yardımcı oluyor. Dış görünüşümüzü, hayat tarzımızı ve amaçlarımızı, doğadaki beş elementi göz önünde bulundurarak biçimlendiriyoruz. Moda çok daha eğlenceli oluyor bu şekilde. Bir örnek vermem gerekirse; yetiştirmeniz gereken bir yazı ve çok da az zamanınız var. Tahta elementinden bir şey giyerseniz, işinizi daha hızlı halledersiniz. Ben mesela son kitabımı yazarken mavi ve yeşil renkler ile bitkisel bazlı kıyafetler giydim; çok hızlı bitirdim.

Orta yaşlı stil ikonları


Sue Donnelly, güzel yaşlandığını düşündüğü isimleri de sıralıyor. Yalnız, ilginçtir ki, Donnelly'nin beğendiği isimler genelde ya 60 yaş civarında veya daha üzerinde: "64 yaşındaki oyuncu Helen Mirren ve 63 yaşındaki Susan Sarandon'ı çok beğeniyor ve takip ediyorum," diyor Donnelly. 51 yaşındaki ünlü oyuncu Michelle Pfeiffer ile yine 51 yaşındaki İngiliz TV sunucusu Penny Smith de yaşlarına rağmen son derece doğal ve genç görünümlü bulduğu isimlerden. Donnelly'nin listesinde Amerikan Vogue'unun yayın yönetmeni Anna Wintour ve oyuncu Sharon Stone da bulunuyor.







Orta yaşlar için en büyük moda günahı: Arkadan 16, önden 60 yaşında görünmek

Kendiniz olun. Modern kıyafetler giyin ama giysilerinize kendi stilinizi de katın.



İç çamaşırı seçimi önemlidir. Onları, bir evin temeli gibi düşünün. Doğru iç çamaşırları siluetinizi çok daha hoş, sizi de çok daha ince gösterebilir.



Kollar yaşı belli eder. En iyisi, kolları bilekten biraz yüksekte biten bluzları tercih etmektir. Hem daha feminen durursunuz, hem de bacaklarınızı daha uzun gösterirler.



Makyaj, herkese göre değişir. Ama yoğun fondöten, aşırı pudra gibi kırışıklıkları belli edecek ürünleri kullanmayın.



• 50 üzeri bazı kadınlara uzun saç çok yakışır. Ama yine de en iyisi, kısa modellerdir.



• Saçınızı, orijinal renginin birkaç ton açığına boyayın. Çok koyu renklerden kaçının.



• Botoks ve estetik operasyonlar, herkesin kendi tercihidir. Ama kadınların bunlara gittikçe daha fazla bağımlı olması, üzücü. Hem botoksun uzun vadeli sonuçlarını bilmiyoruz bile.



Manikür ve pedikürü ihmal etmeyin; ellerinizi sık sık kremleyin.



• Bu yaşlarda rejim yapmak yerine dengeli beslenin. Çok incelmek, sizi olduğunuzdan yaşlı gösterir.




• Pilates, yoga, yüzme ve yürüyüş, hem stres atmamızı sağlıyor, hem de eklemleri zorlamıyor. Bizim yaşlarımız için en ideal sporlar, bunlar. Yoga ve pilates vücut yapısını düzelttiği için sadece ince göstermekle kalmaz, güçlenmenizi ve daha esnek olmanızı da sağlar. Yoga, osteoporoz (kemik erimesi) için de en iyi egzersiz.



• 50 yaş üzeri kadınların işleyebileceği en büyük moda günahı, arkadan 16 ama önden 60 yaşında göstermektir.



• Işık yüzümüze yansırsa daha genç dururuz. Bunun için de koyu ve mat renklerdense açık ve canlı renkler kullanmak daha doğrudur. Ayrıca mor ve turkuvaz, herkese yakışan renklerdir.



Madonna olmanın bedeli çok ağır




Donnelly, '50'lik ve fit kadın' denince akla gelen ilk isim olan Madonna'yı da yere göğe sığdıramıyor. Ama tam da bu noktada orta yaşlı kadınlara üzücü bir haberi var, ne yazık ki: "Madonna'nın vücudu muhteşem ama gerçek şu ki, birçoğumuz hiçbir zaman onun gibi görünmeyi başaramayacağız. Ayrıca, fotoğraflarına bakarsanız kendisi de bu durumdan çok hoşnut gibi görünmüyor. Sürekli spor, sürekli koşturmaca... Belli ki onun gibi mükemmel görünmek için ödenmesi gereken bedeller biraz fazla ağır."

3 yorum:

  1. insan gençken ne zaman bulabiliyor nede para yani çoğu kişi öyle. Parada zamanda orta yaşlı bayanlarda sözüne katılıyorum.

    YanıtlaSil
  2. her yaşın güzelliğine inanıyorum ben

    YanıtlaSil
  3. Her yaş güzel fikrimce.

    YanıtlaSil

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.