Translate

27 Mayıs 2010 Perşembe

DEREOTU DEYİP GEÇMEYİN


Prof. Dr. Ahmet Aydın, sütün alternatifinin dereotu olduğunu söyledi.



İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Bölümü Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, sütün alternatifinin dereotu olduğunu söyledi.



Dereotunun sütten daha faydalı olduğunu ortaya çıktı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Bölümü Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, sütün alternatifinin dereotu olduğunu söyledi.



Adana Otizm Derneğinin düzenlediği 'Otizm Hastalığının Tedavisi ve Beslenme' konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Ahmet Aydın, sütün kalsiyum bakımından en zengin besin olmadığını belirterek,



"Dereotu sütten daha fazla kalsiyum içeriyor. İnek sütünde 117 miligram kalsiyum bulunurken, dereotunda bu oran 208dir. Ayrıca dereotu magnezyum ve potasyum bakımından zengin olması bakımından da kemik sağlığına daha faydalıdır" dedi.



ABD osteoporozdan musdarip

Prof. Dr. Aydın, dünyada en çok süt tüketen ülke olan ABDde, yine dünyada en çok osteoporoz rahatsızlığının olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Aydın, çocukların ve anne- babaların kemiklerinin kuvvetli olması için mutlaka dereotu tüketilmesini önerdi.

İsveçte yapılan bir çalışmada 50- 85 yaşlarındaki menopoz sonrası kadınlarda süt tüketimi fazlalığının kırıkları azaltmadığının saptandığını kaydeden Prof. Dr. Aydın, şöyle konuştu:

Süt kalça kırıklarını azaltmıyor

"Benzer şekilde ABDde hemşireler üzerinde yapılan araştırmada gerek süt, gerekse süt dışı kalsiyum tüketimi fazlalığının kalça kırıklarını azaltmadığı tespit edilmiştir.



Çocuklarınızın ve kendinizin kemiklerinin kuvvetli olması için mutlaka dereotu tüketin. Dereotundaki magnezyum ve kalsiyum kemik gelişimi için oldukça önemli bir mineraldir. Her memelinin sütü kendi yavrusunadır. 5- 6 milyon yıllık insanlık tarihinin sadece son 10 bin yılında insanlar başka memelilerin sütünü içmişlerdir.



Yeşil sebze sütten faydalı

Kendi annelerinin sütünü ise sadece hayatlarının ilk 2 yılında emerler, daha sonraları hiç süt tüketmezlerdi. Fosil incelemeleri, taş devri insanlarının kalın ve kırığa dirençli sağlam kemiklerinin olduğunu göstermektedir. Bu devre ait kemik örneklerinde osteoporoz yok denecek kadar azdır. Bunun nedeni de o devirde insanların sütten ziyade, daha çok yeşil sebze, ot türü yiyecekler tüketmesindendir."
e-mail)

3 yorum:

  1. bayılırım, kokusuna, tadına herkez beğenmez ama yok baskınmış yemekte tat bozarmış falan ama ben hayranımdır..bu bilgi için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. uzun yıllarca yemedim (genç yaşlardayken) şimdi bayılıyorum kokusuna lezzetine. salatalarda ve direkt olarakta çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  3. bende severim dereotunu, faydasıda çokmuş madem artık daha çok yemek lazım:)

    YanıtlaSil

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.