Translate

21 Mayıs 2010 Cuma

HANGİ BOYAYI SEÇMELİYİM?

Resim yapmaya başlarken  hangi boyayı seçmeliyim?





Resim yapmaya karar verdiğinizde, boyama teknikleriyle çalışmak isterseniz öncelikle hangi boyayı kullanmak istediğinize karar vermelisiniz. En yaygın olarak kullanılan boyalar, akrilik, yağlı, sulu ve pastel boyalardır. Bunların dışında boya seçenekleri olmasına rağmen, resme başlamak için en ideal ve popüler boyalardır. Hangi boya ile çalışmak istediğinize karar verirken,



Sizin çalışmanıza hangisinin uygun olduğuna,

Sizin sanatsal kişiliğinize ve tarzınıza,

Maliyetine,


Çalışma rahatlığına,


Sağlığınıza olabilecek yan etkilerine,


Ne kadar hızlı çalışmayı düşündüğünüze,


Çalışma ortamınıza,


Ne resmi yapacağınıza,


göre düşünüp boya tercihinizi belirlemelisiniz.



Yüksek kaliteli boya, resim kağıdı ve tuvaller oldukça maliyetli olabilir. Ancak düşük kalitede ürünlerle çalıştığınızda performansınızın tam karşılığını alamayabilir, en kötüsü de iyi bir çalışma yapamadığınız yanılgısıyla resim yapmaktan soğuyabilirsiniz. Bu nedenle kullanacağınız malzemelerde uygun fiyatlı ve kaliteli ürünler arasında bir denge oluşturmaya çalışmalısınız


Amatör olarak yağlı boya resim yapmaya yeni başladıysanız, bu hobinizle uğraşırken size yardımcı olabilecek 10 ipucu bu listemizde.


1. Yağlı boyalarınızı her zaman bir palet üzerinden kullanın. Kullandığınız renkleri hep aynı düzende, aynı yerde paletinize yerleştirirseniz zamanla yerlerine alışır ve içgüdüsel olarak paletinizden boya alabilirsiniz.


2. Yağlı boya resim yaparken her bir tabaka için yağ oranı arttırılmalıdır. Çünkü alt tabaka, üstündekinden yağ emer ve üst tabaka alttakinden daha hızlı kuruduğu için çatlayabilir.


3. Yağlı boyadan çok daha yavaş kuruduğundan dolayı alt boyama ya da taslak çizimi için Ivory Siyah kullanmaktan kaçının.

4. Kobalt ve manganez içeren pigmentler kurumayı hızlandırır. Bunları diğer renklerle karıştırarak kuruma hızı arttırılabilir ve alt tabakalar için idealdirler.


5. Alt boyama için ya da alt tabakalarda bezir yağı kullanın.


6. Beyaz ve mavi tonlarıyla birlikte bezir yağı kullanmaktan kaçının. Sararma eğilimi olduğu için açık renklerde fark edilebilir. Bunun yerine haşhaş yağı kullanılabilir.


7. Yağlı boya resimlerinizi karanlıkta kurumaya bırakmayın. Bu, ince bir yağ tabakasının yüzeye çıkıp resmi sarartmasına yol açabilir. Parlak gün ışığına maruz bırakılarak ortadan kaldırılabilir.


8. Boya paletinizde kuruduğunda çok fazla buruşukluk oluşturuyorsa, çok fazla yağ eklemişsiniz demektir.Paletinize alümünyum folyo sarıp çalışabilirsiniz.Boyalarınızın kurumaması için de üstünü folyo ile kapatabilirsiniz.


9. Kokudan rahatsız olmamak için çalışırken kokusuz tiner kullanabilirsiniz.Kokulsuz tiner bulamadıysanız,tiner şişenizi balkonda ağzı açık bir şekilde birkaç gün bırakırsanız kokusu uçacaktır.

10. Yağlı boya tabakasını temizlemek için alkol kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.