Translate

3 Haziran 2010 Perşembe

SERAMİK KURSUNDAN

Seramik, hammadde olarak sadece çamurun kullanıldığı bir sanat dalıdır. Ona şekil vermenizde yardımcı olan bıçak, keski, tarak gibi aletler vardır. Boya ve pişirmek için ise özel seramik fırını kullanılıyor.





Atölyeye geldiğinizde ilk derslerde genellikle sucuk tekniği kullanılır. Çamur elle ovalanıp uzun silindirler yapılır.Bunlar ters çevrilmiş bir tabağa-kaseye sıralı halde sarılır.Daha sonra elle düzleştirilir..Biz bu teknikle tabaklar yapmıştık.




Çamur çok kolay şekle giren bir malzeme olduğundan, dokunduğunuz anda biçim alıyor. Bu sayede çok fazla güç sarf etmenize gerek kalmıyor. Ellerinizi kullanarak her türlü biçimi kolayca elde edebilirsiniz.


ÇAMUR KURUMADAN BİTMELİ


Heykel ya da resim gibi sanat dalları için bazen çok uzun süreler gerekirken, seramik için bir gün yeterli. Bunun en önemli sebebi, çamuru kurumadan kullanabilme ihtiyacı. Çamur çabuk kuruyan bir malzeme. Bir kere kurudu mu, tekrar birbirine kaynaması zor. Kullanılmayan çamuru saklamak içinse nemli bir beze sarıp torbalamak gerekiyor.Atölyede yaptığımız işleri sıkıca naylon poşetlere sarıp bir sonraki derse kadar kurumaması için önlem alıyorduk.













BUNLARA DİKKAT



•Seramik çamuru, sağlığa zararlı hiçbir madde içermez. Ama özellikle sır dökülürken maske ve eldiven kullanmakta fayda var. Bir de sıçramaya karşı önlük ve gözlük takmak şart.

•İdeal obje boyu 20-30 santim. Daha büyüklerini hem taşıması, hem de fırınlaması zor.
•Seramik çamurunun içinde kesinlikle hava kalmamalı. Bunun için çamuru kullanmaya başlamadan önce mermer üzerinde iyice yoğurmalı. Eğer hava kalırsa pişirme sırasında şişer ve işiniz parçalanır.

•Seramiğin heykelden en büyük farkı içinin boş olması. Burada “et kalınlığı” adı verilen obje kalınlığının her yerde eşit olması gerekir. Yoksa pişerken patlar, paramparça olur.

•Objenizi beğenmezseniz, çamur geri dönüştürülebiliyor. Biraz su katılırsa hemen çözülecektir.

•Çamuru kullanmadığınız zaman nemli bir poşetin ya da kabın içinde muhafaza edin. Bu şekilde aylarca bekleyebilir.

SERAMİĞİN MALZEMELERİ

Seramik çamuru: Kırmızı ya da beyaz gibi çeşitleri mevcut. Seramiğin ana maddesi.

Ağaç ya da metal masa: Çekmeceli bir masa her zaman şart.

Mermer tabla: Çamurla çalışmaya başlamadan önce içindeki havayı almak için yoğurmak gerekiyor. Bunun için en ideal yer, çamurun nemini de alan mermer bir tabla.

Turnet ya da torna: Çamuru şekillendirirken üzerinde çalışılan ve sürekli dönen alet. Elle, ayakla ya da motorla dönenleri mevcut.

Bisküvi: Çamurun şekil verilip ilk pişirilişinden sonraki haline denir.

Sır: Değişik kimyasal bileşenlerden oluşan sır, bisküvinin üzerine dökülür. Böylece seramik renklenir. Ayrıca yüzeyinin pürüzsüz ve parlak olmasını, seramiğin daha dayanıklı olmasını sağlar.


SIRLANMIŞ OBJELERDEN ÖRNEKLER







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.