29 Eylül 2013 Pazar

SOSLU CİN BİBERİ (Çiğden)





MALZEMELER


1,5 kg domates

15-20 tane cin biberi

1 baş sarımsak

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı sirke

1 yemek kaşığı kalın tuz

YAPILIŞI

Süs biberlerinin saplarını kesin,domatesleri yıkayıp dörde bölün.Önce cin biberlerini ,daha sonra diğer malzemeyi robottan geçirin.Karışımı süzgeçe döküp alta suyunun süzülmesini bekleyin.Daha sonra sirke,zeytinyağ ve tuzu ekleyip ,iyice karıştırıp kavanozlara koyun.Turşu olana kadar dışarıda bekletin,olduktan sonra buzdolabına kaldırın.Bu malzemelerle iki küçük kavonoz doldurdum.Afiyet olsun.





28 Eylül 2013 Cumartesi

ATKI,ŞAL BAĞLAMA MODELLERİ



Atkılar, eşarplar ve şallar bakımlu güzel kadınların vazgeçilmez aksesuarlarıdır. Farklı ve tarz bir görünüm yaratırlar ve dikkat çekmemize de katkıda bulunurlar.

Bazıları sıcak tutması için boynuna bir atkı dolar, bazıları silik bir kıyafeti neşelendirmek için kullanır, bazıları ise daha zarif ve elegan bir hava katmak için tercih eder… Atkılar yıllardır değil yüzyıllardır bizlerledirler.
Atkılar artık eskiden olduğu gibi sadece bizi soğuktan ya da rüzgardan korumak amaçlı kullanılmıyor. Son moda oluşları ve çok amaçlı kullanımlarıyla en olmazsa olmaz aksesuarımız oluverdiler.

Bu sezon tasarımcılar uzun ve geniş atkılarla karşımızdalar. Aynı anda birkaç atkıyı üst üste kullanabilirsiniz. Basit biçimli uçları, ponponlu, püsküllü vb. olanlar kıyafetinize ayrı bir hareket katar.

Uzun atkıları boynunuza dolamak zor gelebilir ama kullanmaktan çekinmeyin. Kendinizi test edin, birçok biçimde kullanabilirsiniz ve farklı stiller yaratabilirsiniz.

26 Eylül 2013 Perşembe

ERİŞTELİ MERCİMEK ÇORBASI

 
 
 



Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
 sıvıyağ
4-5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı erişte
Tuz
Pul biber

Yapılışı:

 Mercimekleri tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip  yaklaşık 10 dk. kadar kaynatın. Pişince suyunu süzün.  Tencereye soğanları yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile kavurun. Daha sonra salçayı ekleyerek biraz daha kavurun. Üzerine mercimekleri  ve sıcak suyu ekleyerek orta ateşte pişirin Tuzunu ve biberini ekleyin.  Mercimekler pişmeye yakın  erişteleri üzerine ekleyin ve erişteler yumuşayıncaya kadar pişirin. Çorbanın suyu azalırsa sıcak su ekleyin. Afiyet olsun.

 



 

16 Eylül 2013 Pazartesi

TENCEREDE DOMATES SOSLU PATLICAN

 
 



MALZEMELER

4 adet patlıcan
3-4 tane domates
az sıvı yağ
tuz
2 diş sarımsak

HAZIRLANIŞI

Patlıcanlar alaca soyulup 20-30 dk kadar tuzlu suda bekletilir. Sıkılıp boylamasına dörde bölünüp  irice doğranıp derin bir kasede üzerine tuz ve sıvı yağ dökülerek karıştırılır. Daha sonra patlıcanlar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine boşaltılır.180 derecede 30-40 dk kadar fırında pişirilir. Diğer taraftan bir tencereye kabukları soyulup doğranmış domatesler, tuz, doğranmış sarımsaklar, az sıvı yağ eklenerek sos pişirilir.
Kaynayan sosun içine kızarmış patlıcanlar atılıp bir taşım daha kaynatılıp servis tabağına alınır.Afiyet olsun.

15 Eylül 2013 Pazar

ACUKA

 

 

Malzemeler :
  • 5 yemek kaşığı biber salçası
  • 5 yk.domates salçası
  • 1 bardak iri dövülmüş ceviz
  • 1 tatlı kaş kimyon
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ekmek içi
  • 3 yk kekik veya nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tane limonun  suyu
  • Tüm malzemeleri karıştırıp cam kavanozlarda ve dolapta saklayın.
Not : Acısını ve sarımsağını zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Fakat dolapta durdukça yağını çekebilir ara ara zeytinyağı eklerseniz ilk günkü tadını asla kaybetmez. Cam kavanoza koyunca dolapta uzun süre duruyor. Misafirlere küçük kesilmiş tost ekmeklerine sürülmüş halde ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.

14 Eylül 2013 Cumartesi

ŞEFTALİ REÇELİ

 
 
 


Malzemeler
  • 1 kg soyulmuş, dilimlenmiş  şeftali
  • 1kg şeker 
  • 1/2limon suyu
  • 1 çay kaşığı tereyağı
Hazırlanışı

Doğranmış şeftalileri derin bir çelik tencereye koyup üzerine toz şekeri döküp bir gece bekletiyoruz.
Önce harlı ateşte pişirmeye başlıyoruz (10 dk kadar). Sonra altını kısıyoruz. Köpüklerini delikli kepçe yardımıyla topluyoruz, tereyağını atıp kısık ateşte 30-40 dk kadar pişirip limon suyunu ekliyoruz.Bir taşım daha kaynatıp altını kapatıyoruz.Eğer sulu olduysa reçelimizi yayvan cam veya emaye bir kaba boşaltıp,üzerine ince tül örtüp , tozsuz güneşli bir ortamda 2-3 gün güneşte pişiriyoruz.
Afiyet olsun.



13 Eylül 2013 Cuma

FIRINDA PATLICAN KIZARTMASI



Malzemeler:
  • 3-4 tane patlıcan
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz
Sos için:
  •  3 domates
  • 3 diş sarımsak
  • Sıvıyağ
  • Tuz
Hazırlanışı

Patlıcanları alaca soyup. 20 dk. tuzlu su içinde bekletip temiz suyla yıkayalım.Daha sonra  irice doğrayalım . Fırın tepsimize patlıcanları dizip üzerine sıvıyağı gezdirelim. Tuz serpelim ve iyice karıştıralım. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip,önceden ısıtılmış 200 derece fırına atalım. Patlıcanlar  iyice yumuşayınca fırından alalım.

Domatesleri rendeleyip, doğranmış sarımsakla birlikte sıvıyağda pişirelim.Kaynayınca tuz ekleyelim.  Servis tabağına aldığımız patlıcanların üzerine yayalım.(Yada pişen patlıcanları kaynayan domates sosuna atıp 5 dk pişirelim.)Afiyet olsun.

12 Eylül 2013 Perşembe

Domates dondurucuda nasıl saklanır?



Domatesleri dondurucuda saklamak isterseniz, rendeleyerek, mutfak robotundan geçirerek veya irice  doğrayarak, poşetleyip dondurucuya kaldırın.

Bunu yapmak için  , yuvarlak ince kabuklu veya oval kalın kabuklu domateslerden alıp önce domateslerin kabuğunu soyarım. (Tencerede kaynamakta olan su içerisine domateslerin kabuklarını artı şeklinde çizip 2-3 dakika tutarsanız kabukların daha kolay soyulduğunu görürsünüz.) Bu soyulmuş domatesleri özellikle yemeklerde kullanmak için, iri kuşbaşı doğrar ,kaynattıktan  sonra 2 - 3 kepçe  poşetlerim.
 Robottan geçireceğim domatesler ince kabuklu ise  kabuğunu soymam. Robottan geçirdikten sonra birer yemeklik olacak şekilde poşetleyip dondurucuya yerleştiririm.
.

7 Eylül 2013 Cumartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI-1





VİŞNE
Kış hazırlıkları için en çok vişne donduruyorum. Kış aylarında vişneli tatlılar da, komposto da güzel oluyor. Vişneleri yıkayıp suyunu süzdükten sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını sıkıca bağlıyorum.Bunlardan reçel de yapıyorum.






Şeftali Konservesi: Öncelikle kavanozları yıkayıp, çok sıcak sudan geçirip, kapaklarını (mutlaka yeni ve sağlam olmalı) 10-15 dakika kaynatıyorum. Bu arada şeftalileri soyup çekirdek yataklarını temizliyorum. Şeftalileri dilimleyip kavanozlara yerleştiriyorum, her kavanoza 1 kahve fincanı şeker koyuyorum. Kapakları sıkıca kapatıyorum.Tencereye yerleştirdiğim kavanozların kapak kısmına gelecek kadar su koyup  30 dakika kaynatıyorum.




Barbunya:

Barbunyaları ayıklayıp yıkayın. Kaynar suda koyu renkli su bırakana kadar haşlayıp suyunu süzün.
Barbunyaları rendelenmiş domates ve az tuz ile sulanana kadar ve renkleri beyaz olana kadar pişirin. Soğutup poşetlere paylaştırın.


Taze Fasulye: . Fasulyeleri ayıklayıp yıkadıktan sonra ikiye bölüp uzunlamasına diliyorum. Kaynayan suda 1-2 dakika bekletip şoklama yapıyorum. Kevgire alıp, soğutup, poşetlere aktarıyorum

Biber:Biberleri fırında közlüyorum.Kış salatalarında ya da tek başına sarımsaklı zeytinyağlı sos ile çok güzel oluyor

Bezelye: Ayıklayıp, kaynar suda 1-2 dakika bekletip şoklama yapıyorum. Kevgire alıp, soğutup, poşetlere aktarıyorum.

Nohut: Haşlıyorum, kabuklarını soyup poşetlere koyup kaldırıyorum. Pilav ve çorbalarda kullanıyorum.

Enginar: İlk çıktığı zamanlarda bolca alıp ayıklanmış halde poşetleyip, donduruyorum.

İç bakla:Ayıklayıp birer pişirimlik poşetlere dolduruyorum.

Ayrıca derin dondurucuda her zaman , çekilmiş ekmek, köfte, yaprak bulunduruyorum

6 Eylül 2013 Cuma

DERİN DONDURUCUDA ERİK







 
 
 
Malzemeler

2kg kompostoluk kırmızı erik

Buzdolabı poşeti

Hazırlanışı
Yıkanıp sapları ayıklanmış erikler suları iyice süzüldükten sonra poşetlere doldurulur,havaları alınarak buzdolabının derin dondurucu bölümüne konur.Afiyet olsun

4 Eylül 2013 Çarşamba

Kışlık Domates -Biber Sosu

Kahvaltılık Domates Sosu

 
 

 

Malzemeler

3kg. domates

2kg kırmızı biber

1 çay bar. zeytinyağı

1 çay bar. sirke

1 baş sarımsak

2 yk kalın tuz

1 tk. toz şeker

kırmızı pul biber,karabiber

HAZIRLANIŞI
 
 
Bir tencereye  domates ve biberleri koyup yarım saat kadar kaynatalım.Daha sonra blendırdan geçirelim.
 
Zeytinyağı, sirke, sarımsak, tuz ve şeker ile baharatları tamamını koyup sos kıvamına gelene kadar kaynatalım.
 
Sıcakken temiz kavanozlara koyup kavanozları, kullanılmamış kapaklarla sıkıca kapatıp ters çevirelim ve soğuyana kadar bekletelim.Soğuyunca buzdolabına veya serin , karanlık bir dolaba kaldıralım.
Afiyet olsun.