19 Ocak 2015 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI




MALZEMELER

1 adet ufak lahana
2 sb. pirinç
3 adet soğan
1 sb. zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yk temizlenmiş kuş üzümü
1 yk dolmalık fıstık
yıkanıp kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı salça
tuz,karabiber,nane
1 sb.su
Yarım limon suyu
YAPILIŞI

Lahana yapraklarını kırmadan ayırıp, yıkayıp tencereye tuz ve su koyup  yumuşayıncaya kadar haşlayınız. Suyunu süzüp soğuduktan son­ra yapraklarını bir tabağa alın.. Bir tencereye soğanları soyup ye­meklik doğrayın.Fıstığı yıkayıp soğana ilave  ediniz. Yağını da koyup hepsini ateş üzerinde bir kevgirle karıştırarak fıstıklar hafif pembeleşinceye kadar kavurunuz. Pirinci ayıklayıp yıkayıp 20 dakika kadar  sıcak suda ıslatınız.. Fıstıklar hafif pembeleşince, suyunu süzüp pirinci ilave ediniz. Kevgirle karıştırarak, pirinçler şeffaflanıncaya kadar kavurunuz.. Üzerine çıkacak kadar su koyup, yıkanmış üzümü,az salçayı, tuzu ve şekeri koyunuz. Kapağını kapatıp suyunu çekinceye kadar orta hararetli ateşte pişiriniz.Ocaktan  alınca baharatları­nı maydanoz naneyi kıyarak koyunuz. Limon su­yunu da koyup hepsini birden karıştırınız.Sarmanın pişeceği  tencerenin dibine maydanoz, nane saplarını lahananın sarılmayacak kalın kısımlarını koyunuz. Lahana yaprakla­rını, istediğiniz büyüklükte kesiniz.(4 parmak uzunluğunda) Kesilen yapraklara yeterli  miktarda  iç koyup çok sıkmadan  kapatıp sarınız. Tencereye muntazam dizip üstlerini lahana yapraklarıyla yada bir yemek tabağıyla  kapatınız. 1 bardak su ve yarım limon suyu koyup yapraklar ve pirinç yumuşayıncaya kadar pişiriniz.Soğuduktan sonra dolmamız servise hazırdır.Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. tarifinize göre yaptım çok güzel oldu, teşekkürler
    Berrin

    YanıtlaSil

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.