Translate

3 Ocak 2010 Pazar

Salepinizi Nasıl Alırsınız?


Salebin faydaları

Köşe başlarında yer tutan sarı tombak ibrikler, tepelerinden buhar salmaya başladı. Kışın geldiğinin resmidir bu. Üzerine bol tarçın serperek, afiyetle içtiğimiz salep günleri başladı bile.

Asırlardır tadından birşey kaybetmeden gelen, yeme-içme kültürümüzle özdeşleştirdiğimiz bir içecek salep. Aynı zamanda köklü bir nostalji hissi. Evde, vapurda, köşe başında Her yerde farklı bir lezzet sunan, her an içimizi ısıtan bir içecek. Salep, ülkemizde özellikle Kahramanmaraş, Kastamonu, Isparta, Muğla ve Manisa dağlarında yetişen yabani orkidelerden yapılıyor.

Çiçeklenmeye başlayan orkidelerin küçük yumrularında elde edilen salep tozu, bu lezzetli içeceğin yanı sıra dondurmanın da ana maddesi. Dünyaya Ortadoğudan yayılan salep, sekizinci yüzyıldan bu güne mutfağımızın bir parçası.
Londrada 17. ve 18. yüzyıllarda kışın habercisi olarak adlandırılırmış salep. Kahvenin popüler olmasından sonra bir anda unutulmuş ve tarihe gömülmüş . Ülkemizde ise yerini oldukça koruyor salep. Hazır poşet formlarıyla her mutfağa girebilen salep, kışın vazgeçilmezi olmaya devam ediyor. Salep, sadece güzel bir lezzet kaynağı değil, aynı zamanda harika bir sağlık deposu. Eski günlerden beri soğuk algınlığına, ses kısılmalarına ve çeşitli rahatsızlıklara karşı kullanılıyor.


İşte salebin faydalarından bazıları:

 1. Soğuktan korur, vücut direncini artırır.
2. Bağırsakları çalıştırır, hazmı kolaylaştırır.
3. Öksürük ve bronşite karşı faydalıdır.
 4. Zihinsel gücü artırır.
 5. Kalbi kuvvetlendirir.
6. Oldukça doyurucu içeriği sayesinde uzun süre tok tutar.

 Bir orkide kökünden gelen bu harika lezzeti, kış akşamlarınızdan eksik etmeyin. Hem sağlığınızı koruyun hem de keyfinize keyif katın.

Salep hakkında bilgilerden sonra tarifini vermeden olmazdı.Şimdiden afiyet olsun.


Malzemeler(6 kişiliktir)



2,5 çorba kaşığı şeker

yarım çorba kaşığı toz salep

4 bardak süt

2 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı

Salep ve şekeri bir tencereye koyup iyice karıştırın.Soğuk sütü azar azar ekleyerek karıştırmaya devam edin.Kısık ateşte koyulaşıncaya kadar 10-15 dakika karıştırın.Bardaklara koyarak üzerini tarçın ile süsleyerek servis edin.

1 yorum:

  1. Nazik davetiniz üzerine bloxxo'dan geldim.Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
    Ben sahlepe bayılırım her kış severek bol bol içerim.Özellikle boğazlarımdan rahatsız olduğum zaman.Sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.