Translate
17 Mayıs 2012 Perşembe
EVDE YOĞURT YAPIMI
Evde yoğurt yapabilmek için öncelikle, 3 tane günlük şişe sütünü kaynatalım. (Arzuya göre sütün miktarını
değiştirebiliriz,ancak maya miktarı da ona göre değişir.)
Mayalama işlemini, sütü kaynattığımız tencerede değil, ayrı bir tencereye boşaltarak yapalım.
Bundan sonra sıra sütün ılınması işlemine gelmektedir. Ilınan sütün yeterli sıcaklığa ulaşıp, ulaşmadığını
anlamak için, serçe parmağımızı süte batırıp, sütün sıcaklığını kontrol etmemiz gerekir.
( Parmağımızı süte batırdığımızda parmağımız sütün içinde 7-8 saniye beklettiğimizde içerisinde parmağımız
yanmamalıdır.)
(Varsa sıvı termometresi ile de ölçüm yapılabilir.Süt 40-42 derece iken mayalama işlemini gerçekleştirebiliriz.)
Ayrıca sütün içine koyacağımız mayalık yoğurt mutlaka oda sıcaklığında bekletilmiş olmalıdır. Yoğurdun miktarı
1 kilograma süt için 1 tatlı kaşığı yoğurt şeklinde olmalıdır. Fazla olursa, yoğurdu ekşitebilir.
Mayalık yoğurt bir kase içerisinde hafif bir şekilde çırpılmalıdır.Hatta kaynamış sütten bir kaşık alıp mayalık
yoğurdun içine koyup iyice çırpılmalıdır.
Daha sonra süt tenceresinin kenarından yavaş bir
şekilde mayalık yoğurt bırakılmalıdır. Tahta kaşık mayanın koyulduğu yerden süte batırılarak, kaşık hafif bir
tencerenin kapağı kapatılmalıdır. Sütün mayalanabilmesi için, mutfakta uygun bir yere kalın bir örtü serilmeli,
tencere bu örtünün üzerine yerleştirilmelidir. Bu işlemi sütü daha mayalamadan yaparsak tencereyi yerinden
oynatmamış oluruz. Zira mayalama işleminden sonraki ilk 6-7 saatlik süre içinde tencerenin yerinden
oynatılmaması gerekmektedir. Son olarak tencerenin belli bir sıcaklıkta belli bir sürede mayalanabilmesi için
üzerini,kalın, geniş, temiz bir örtü ile sıkıca saralım.Yoğurdumuzu hemen buzdolabına koyup,mümkunse 5-6 saat
sonra tahta kaşıkla servis edelim.Afiyet Olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.