Translate

16 Ağustos 2010 Pazartesi

Hırka-i Şerif

Veysel Karani’ye hediye edilen kutsal emanetin hikayesini biliyor musunuz?


Fatih’teki Hırka-i Şerif Cami’ni ziyaret etmiş olanlar, her yıl Ramazan ayının 15’inden Kadir Gecesi’ne kadar öğle ve ikindi namazları arasında sergilenen Hırka-i Şerif’i görmüşlerdir. Peki 1500 yıllık bu kutsal emanetin hikayesini hepinizi biliyor musunuz?


Hırka-i Şerif, Hz. Muhammed’in miraca çıkarken üzerinde bulunan hırkadır. Kendisinin vasiyeti üzerine Hz. Ali ve Hz. Ömer tarafından Veysel Karani’ye verilir. Günümüze kadar Karani’nin ailesi tarafından korunan bu kutsal emanet, ailenin Ziver el-Üveysî zamanında Kuşadası’na göç etmesiyle ülkemiz topraklarına gelir.


1600’lü yılların başında Sultan I. Ahmed’in isteğiyle aile İstanbul’a gelir ve Hırka-i Şerif, aile reisi Şükrullah el-Üveysî tarafından Fatih’te kiralanan bir evde halka gösterilemeye başlanır. Bu mekanın yetersiz kalması sonucu I. Abdülhamid’in emriyle 1780 yılından itibaren Hırka-i Şerif Cami’nde sergilenmeye başlar. 1500 yıllık bu kutsal emanetin sorumluluğunu halihazırda, Veysel Karani’nin 57. Kuşaktan torunu olan Haşim Köprülü’nün kızı Gülay Köprülü üstlenmektedir. Koruma çalışmalarından ötürü ne yazık ki 2009 yılı Ramazan ayında Hırka-i Şerif halka sergilenmeyecektir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.