Translate

12 Ağustos 2010 Perşembe

Unutulan Geleneklerden Biri


Meyan Şerbetinin faydaları saymakla bitmiyor, biliyor muydunuz?


Ramazan ayının yavaş yavaş unutulmaya başlanmış değerlerinden biri de Meyan Şerbeti. Türkiye’de dere ve nehir kenarlarında bolca bulunan Meyan Şerbeti’nin kıymetini bir tek Urfalılar biliyor. Urfa’da yaz aylarında ve özellikle Ramazan’da bu şerbeti tüketme alışkanlığı hala devam ediyor. Sokaklarda, sırtlarında taşıdıkları güğümlere şerbet satan satıcılara sık sık rastlanıyor.


Meyan kökünün insan sağlığı açısından faydalarının başında; mide, akciğer ve prostat kanserlerinden koruması geliyor. Saponin, glisirizin, flamorait, kumarin ev izoflavan gibi günümüz tıbbında ilaç amaçlı bir çok maddeyi içinde doğal olarak barındıran meyan kökünün özellikle ülser tedavisinde en az ilaçlar kadar faydalı olduğu söyleniyor.


İçinde yer alan maddelerin bakteri öldürücü özelliği olduğu bilinen meyan kökünün; bronşit, soğuk algınlığı, öksürük, hepatit, artirit benzeri iltihabi hastalıklar ve egzamaya karşı da iyileştirici etkileri olduğu biliniyor. Bu akşam iftardan sonra bir bardak Meyan Kökü Şerbeti içmeye ne dersiniz?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.