14 Aralık 2012 Cuma

Eğer kolesterolünüz yüksekse; önerilen gıdalar


Eğer kolesterolünüz yüksekse; önerilen gıdalar

Ekmek,diğer tahıllar ve patates :

Tam tahıllardan içeren ekmekler,pide, makarna, pirinç, basmati pirinci,”noodle”lar,müsliler,yulaf,kus kus,patates, tatlı patates.



Sebze ve Meyveler:

Her gün en azından beş porsiyon taze ya da donmuş sebze ve meyve ,%100 meyve /sebze suyu, kuru mayveler, kendi suyu içinde konserve meyve ,su içinde konserve sebze , ev yapımı sebze çorbaları

Et :

Kuzu eti, dana eti, yağsız dana kıyma, ciğer ve böbrek,derisi alınmış tavuk eti ve hindi



Balık:

Bütün balıklar, kabuklular,-en azından haftada bir kere yağlı balık



Yumurta:

Hafta da 3-4 kere haşlanmış,çırpılmış yumurta, çılbır



Çerzler ve atıştırmalar:Bütün çerezler, özellikle de badem,ceviz,kabak çekirdeği,susam,ayçekirdeği,fıstık,fındık ezme

Fasulye,Bezelye,Baklagiller,Soya,Tofu:

Kuru fasulye,mısır, bezelye,börülce,mercimek.Tuzla/şekerle konserve edilmişse yıkamalısınız.Soya eti ,soya fasulyesi,tofu



Süt ve kremalar:

Yağsız veya yarım yağlı süt,soya sütü(kalsiyum ve vitamin takviyeli)



Yoğurt:

Düşük yağlı doğal,meyveli ve diyet yoğurtlar,yoğurt içecekle



Peynir:

Düşük yağlı olmak üzere bütün peynirler



Yağlar:

Tekli doymamış ya da çoklu doymamış yağlar; zeytinyağı,ayçicek,soya,mısır yağı düşük oranda doymamış yağ içeren bitkisel katı yağlar



Soslar:

Salata sosu olarak limon suyu,sirke,otlar,baharatlar,yoğur ve sarımsak kullanmalısınız ;sosları unla koyulaştırmalısınız;tuzu azaltılmış et suyu tabletleri kullanmalısınız

Hamur işleri,tatlılar ve atıştırmalıklar:

Sade bisküviler,yağsız kekler,mayalı ekmekler,meyve salataları,şekersiz jöle, reçeller,bal,marmelatlar,tatlandırıcı,galeta,yağsız/tuzsuz patlamış mısır,tuzsuz çerezler,kurutulmuş meyveler, ince hamurla pizzalar



İçecekler:

Günde 1,5-2 litre sıvı almalısınız: Soda, meyve suları,çay,düşük yağlı süt içeren kahve



Besin etiketlerine dikkat:

Bol miktarda tükettiğiniz hazir yemeklerin ve gıdaların etiketlerine dikkat etmelisiniz:

3 g yağ, 0,1gsodyum yada 0,25 g tuz az miktarda anlamına gelir;

20 g yağ,0,5 g sodyum ya da 1,25 g tuz fazla miktarda anlamına gelir.

KAÇINILMASI GEREKEN GIDALAR

Ekmek,diğer tahıllar ve patates:

Sarımsaklı ekmek,”kruvasan”,”waafle”,kavrulmuş pirinç,şeker kaplı mısır gevreği ve müsliler,kızarmış patates



Sebze ve meyveler:

Mayonezli salatalar,yağda kızarmış sebzeler(patlıcan,biber kızartması,kızarmış soğan halkaları)



Et:

Yağlı etler (kuzu döş,ördek, kaz),sosisler,salamlar,”piliçnuggets”



Balık:

Kremalı balık yemekleri



Yumurta:

Bol yağda ya da tere yağda yumurta



Çerezler ve atıştırmalıklar:

Hindistan cevizi,yağda ve tuzla kavrulmuş ,margarin içeren fıstık,fındık ezmeleri,palmiye yağı



Süt ve kremalar:

Tam yağlı süt,koyun sütü keçi sütü



Yoğurt:

Süzme yoğurt kaymaklı yoğur



Peynir

Tam yağlı peynirler,krem peynirler,peynir kızartması



Yağlar:

Hidrojene yada kısmen hidrojene bitkisel yağlar,bir kaç kere kullanılmış bitkisel yağlar,her tür krema



Soslar:

Salata sosları,mayonez,kremayla yapılan soslar ,tuz,sarımsaklı,otlu tuzlar,soya sosu

Hamur işleri,tatlılar ve atıştırmalıklar:

Kremalı kekler,pastalar,paylar,”donut”lar,”cheesecake”,kremalar,çikolatalı bisküviler,çikolata şeker,şekerlemeler,cipsler,peynirli atıştırmalıklar,çok fazla peynir içeren pizzalar



İçecekler:

Gazoz tipi içecekler



Ekmek,diğer tahıllar ve patates
Tam tahıllardan içeren ekmekler,pide, makarna, pirinç, basmati pirinci,”noodle”lar,müsliler,yulaf,kus kus,patates, tatlı patates.



Sebze ve Meyveler:

Her gün en azından beş porsiyon taze ya da donmuş sebze ve meyve ,%100 meyve /sebze suyu, kuru mayveler, kendi suyu içinde konserve meyve ,su içinde konserve sebze , ev yapımı sebze çorbaları

Et :

Kuzu eti, dana eti, yağsız dana kıyma, ciğer ve böbrek,derisi alınmış tavuk eti ve hindi



Balık:

Bütün balıklar, kabuklular,-en azından haftada bir kere yağlı balık



Yumurta:

Hafta da 3-4 kere haşlanmış,çırpılmış yumurta, çılbır



Çerzler ve atıştırmalar:

Bütün çerezler, özellikle de badem,ceviz,kabak çekirdeği,susam,ayçekirdeği,fıstık,fındık ezmesi

Fasulye,Bezelye,Baklagiller,Soya,Tofu:

Kuru fasulye,mısır, bezelye,börülce,mercimek.Tuzla/şekerle konserve edilmişse yıkamalısınız.Soya eti ,soya fasulyesi,tofu



Süt ve kremalar:

Yağsız veya yarım yağlı süt,soya sütü(kalsiyum ve vitamin takviyeli)



Yoğurt:

Düşük yağlı doğal,meyveli ve diyet yoğurtlar,yoğurt içecekleri



Peynir:

Düşük yağlı olmak üzere bütün peynirler



Yağlar:

Tekli doymamış ya da çoklu doymamış yağlar; zeytinyağı,ayçicek,soya,mısır yağı düşük oranda doymamış yağ içeren bitkisel katı yağlar



Soslar:

Salata sosu olarak limon suyu,sirke,otlar,baharatlar,yoğur ve sarımsak kullanmalısınız ;sosları unla koyulaştırmalısınız;tuzu azaltılmış et suyu tabletleri kullanmalısınız

Hamur işleri,tatlılar ve atıştırmalıklar:

Sade bisküviler,yağsız kekler,mayalı ekmekler,meyve salataları,şekersiz jöle, reçeller,bal,marmelatlar,tatlandırıcı,galeta,yağsız/tuzsuz patlamış mısır,tuzsuz çerezler,kurutulmuş meyveler, ince hamurla pizzalar



İçecekler:

Günde 1,5-2 litre sıvı almalısınız: Soda, meyve suları,çay,düşük yağlı süt içeren kahve



Besin etiketlerine dikkat:

Bol miktarda tükettiğiniz hazir yemeklerin ve gıdaların etiketlerine dikkat etmelisiniz:

3 g yağ, 0,1gsodyum yada 0,25 g tuz az miktarda anlamına gelir;

20 g yağ,0,5 g sodyum ya da 1,25 g tuz fazla miktarda anlamına gelir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.