28 Şubat 2012 Salı

NOHUTLU TOPALAK ÇORBASI






MALZEMELER (4 KİŞİLİK)

150gr.az yağlı kıyma

1çay bar. ince bulgur

1 adet yumurta

1 yk.un

tuz,karabiber,kimyon

1 adet yumurta

1 su bar. haşlanmış nohut

1 yk.salça

1 yk.tereyağı


YAPILIŞI

Ön hazırlık olarak bir gece önceden ıslattığımız nohutu haşlayalım.

Daha sonra çorbanın köftelerini hazırlayalım.Kıymanın üzerine tuz,karabiber,kimyon,yumurta,ince bulgur ilave

edelim.İyice yoğuralım.Biraz un da un ekleyip yoğuralım.Elimizi hafifce ıslatarak bilye iriliğinde yuvarlak

köfteler hazırlayalım.Un serpılmiş tepside yuvarlayalım.

Soğanı küçük doğrayıp,yağda hafifce pembeleşene kadar kavuralım.Salçasını ekleyip biraz daha

kavuralım.Tencereye 4 su bardağı su ilave ederek tuzunu ayarlayalım.Suyu kaynayınca haşlanmış nohutları ve

küçük köfteleri ekleyelim.Köfteler yumuşayana dek ağır ateşte kaynatalım.Sıcak servis edelim.Afiyet olsun.

26 Şubat 2012 Pazar

HAMSİ TAVA




MALZEMELER

1kg hamsi

Ayçiçek yağı

İsteğe bağlı mısır unu

YAPILIŞI

Balıkları ayıklayıp yıkadıktan balık tavasına diziyorum.

 İyice kızarınca tavanın kapağıyla diğer yüzü çevirip kızartıyorum.

Bol soğan ve roka salatası ile güzel oluyor.Afiyet olsun.

25 Şubat 2012 Cumartesi

KAŞAR PEYNİRLİ KREP





MALZEMELER



2 yumurta

1 sb süt

3/4 sb rendelenmiş kaşar

2 sb un

tuz

tereyağ

YAPILIŞI


Önce yumurtaları çırparak, tereyağ hariç sırasıyla diğer malzemeleri ekleyin.

Pürüzsüz oluncaya kadar çırpın.

Krep tavasına çok az  tereyağ koyarak, yağı yakmadan eritin.

Krep hamurundan bir kepçe kadar alıp tavaya koyun.
Alt üst pişirerek, servis tabağına alın.

Sıvı hamur bitene kadar aynı işleme devam edin.



Afiyet olsun.

22 Şubat 2012 Çarşamba

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ







Malzemeler


Bu reçeli yaparken tadı iyi olanve kalın kabuklu (yafa) portakalların kabuğunu

kullanıyorum.

-1 Kg Portakal Kabuğu ( Kalın kabuklu olan cinsden,kabukları tartın.)

- 6 sb. toz şeker

- 2sb. portakal suyu

- Yarım limon suyu



Yapılışı


Portakalların kabukları dörde bölünüp  çıkartılır.

Kabuklardaki beyaz kısım çok ise çok azı bıçak yardımı ile alınır.

Portakal kabukları ince şeritler halinde kesilir, gül gibi sarılarak dikiş iğnesi ile

ipe dizilir ve ip bağlanır.

Portakal kabukları derin bir kaba konulup üzerini geçecek kadar su eklenip her

2-3 saat de bir suyu değiştirilir.En son sıcak su üzerine dökülüp bir gece de

böyle kalması sağlanır.Acı suyunun iyice çıkması gerekiyor.

Ertesi gün bol suda portakal kabukları haşlanıp suyu süzdürülür.

Şeker , portakal suyu ve su iyice kaynatılır.Kaynamış olan şerbete portakal

kabukları eklenip kısık ateşte reçel kıvamına gelene kadar kaynatılır.

Kaynamış olan reçele limon suyu eklenip çok az kaynatılıp ocakdan

alınır.Portakal kabuklarındaki ipler kesilip ipten sıyrılır.

Ilınınca kanavozlara konulup serin bir yerde  saklanır.Afiyet olsun.


Kahvaltılarda , çay ikramlarının yanında ve portakallı keklerde kullanılabilir.


20 Şubat 2012 Pazartesi

KEREVİZLİ KIŞ ÇORBASI




Malzemeler


1  kereviz

1 patates

1  havuç

1  kabak

1  soğan

1  limon

2 yk.zeytin yağı

Tuz,su,karabiber


Yapılışı

Zeytin yağında küp küp doğradığımız soğanları kavuruyoruz.

Bütün sebzeleri küp küp doğrayıp tencereye ilave ediyoruz.

Limon suyunu,tuzu ve kontrollü olarak suyu ilave edip sebzeler

yumuşayıncaya dek pişiriyoruz.

Piştikten sonra çorbamızı blendırdan geçirip 3-5 dakika daha kaynatıyoruz.

Karabiber ve arzuya göre pul biber serpip sıcak servis yapıyoruz.Afiyet olsun.



 orijnal tarif  buradan

15 Şubat 2012 Çarşamba

YOĞURTLU BROKOLİ SALATASI




Malzemeler


Yarım kg.brokoli

1çay bardağı haşlanmış mısır

2-3tane közlenmiş kırmızı biber

1 yk.kuru nane ,tuz,kırmızı pul biber

Zeytin yağı

Sarımsaklı yoğurt


HAZIRLANIŞI


Brokolileri iyice yıkayıp,az suda haşlayın.

Servis tabağına haşlanan brokolileri alıp küçük parçalara ayırın. Ufak ufak

doğranmış kırmızı biberleri ekleyin.Mısırları da ilave edip üzerine  az

zeytinyağını ve sarımsaklı yoğurdu gezdirip ezmeden karıştırın.Üzerini

nane ve kırmızı pul biberle süsleyin.Afiyet olsun.

14 Şubat 2012 Salı

HER NEYSE





Rivayet şudur ki; Özdemir Asaf, hoşlandığı kadına açılmak ister..


Kadına bütün güzellikleri sıralar, Türkiye için İstanbul'un, İstanbul için gecenin, gece içinde yürümenin, yürürken de düşünmenin ne kadar güzel ve önemli olduğunu anlatmaya çalışır. Fakat sözü o kadar evirip çevirmesine rağmen bir türlü kadına getiremez ve kendisi için onun da bu kadar önemli olduğunu söyleyemez.... Sonunda "her neyse" deyip kalkarlar ve şiir artık yazılmıştır ...



Her Neyse




Türkiye’de istanbul ne ise

İstanbul’da gece ne ise

Gecede yürümek ne ise

Yürürken düşünmek ne ise

Seni unutamamacasına düşünmek ne ise

Unutamamanın anlamı ne ise

Seni sevmek ne ise

Saklayayım mı yok söyleyeyim derken

Birden aşka düşmek ne ise.

Her neyse...



Özdemir ASAF

13 Şubat 2012 Pazartesi

KAYISI TATLISI




Malzemeler




150 gr gün kurusu kayısı

2 tane karanfil

½ sb.su

2 çorba kaşığı irice kıyılmış ceviz içi

½ yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı toz şeker


Tarçın (arzuya göre)


HAZIRLANIŞI


Gün kurusu kayısılarını  tereyağında, orta ısılı ateşte biraz kavurun.

Toz şekerini,suyunu ve karanfili ilave edin, kayısıları suyu

çekene kadar pişirin. Ocaktan aldıktan sonra malzemeleri fırın kabına

alın.Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 15-20 dk.pişirin.Ilınınca

servis tabaklarına alın. Üzerlerine iri kıyılmış ceviz içi veya arzuya göre tarçın

ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.Afiyet olsun.

11 Şubat 2012 Cumartesi

KIRMIZI PANCAR SALATASI (YOĞURTLU)



Yapımı oldukca kolay renkli bir kış salatası...


Malzemeler




2 adet pancar

3-4 çorba kaşığı yoğurt

2diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz


Hazırlanışı


 Pancarları yıkayıp, kabuklarını soyun. İki bardak suda iyice haşlayın.

Soğuyunca rendeleyin.


 Rendelenmiş pancarları tuz, yoğurt ve ezilmiş sarımsak ile karıştırın.



Afiyet Olsun.






9 Şubat 2012 Perşembe

KOLAY İÇLİ KÖFTE






MALZEMELER

 
Dış Malzeme
50gr kıyma(çiğ)
1 sb. esmer ince bulgur
2 adet patates

1 yk.biber salçası
1 tk. kimyon
1tk. tuz


İç malzeme:



150gr orta yağlı kıyma

1adet soğan

1tk.biber salçası

½ çay kaşığı kimyon

2 çay kaşığı  pulbiber

½ çay bardağı zeytin yağı

½ çay bardağı  kıyılmış ceviz

Karabiber

Tuz

 kıyılmış maydanoz


Hazırlanışı


Önce dış hamurumuzu hazırlayalım:

 Patatesler haşlanıp ezilir.

Yoğurma kabımıza bulgurumuzu ve tüm malzemeyi koyalım,haşlanan

patatesleri ve 1 bardak ılık suyu ekleyip,karıştırıp,iyice yoğurup 30 dk

dinlendirelim.



İç için 150 gr. kıymayı kavuralım.Soğanı , biber salçası ve zeytin yağını

ekleyelim,baharatlardan sonra cevizi ekleyip kavurmaya devam edelim(1-2 dk)

Altını kaptıktan sonra maydonozu ekleyip,karıştıralım.





Dış hamurumuzu  2 ye ayıralım. Zeytinyağı ile yağladığımız cam tepsimize

ayırdığımız hamurlardan birinden ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak 2

elimizle açalım (elimizi suya batırararak)her parçayı tabanda yanyana koyarak

suyla yapıştıralım.Tabanı oluşturalım(Açılan her parça yaklaşık yarım cm den

biraz daha kalın olmalı)



Taban hazır olduktan sonra içimizi tabana yayalım.Üzerine hamurun diğer

parçasını tabana yaydığımız gibi parçaları ekleyerek yayalım.


Köfteyi karelere  keselim.175 derecelik fırında 30-40 dakika pişirelim.


 Afiyet olsun.

Arzuya göre pilavla servis edilir.

(Büyük kare borcama tam geliyor.)

8 Şubat 2012 Çarşamba

MANTI







MALZEMELER (4 Kişilik)



3su bar.un

1sb. su

1 yumurta

İÇ MALZEMESİ

150gr kıyma

Maydanoz

2 adet soğan

SOS

2 yemek kaşığı salça

1yk tereyağı

2 sb su ile iyice kaynatılır.


 HAZIRLANIŞI


Un geniş bir kaba alınır,ortasına yumurta kırılıp,azar azar su eklenerek hamur

yoğrulur.İki pazıya bölünüp 30 dakika dinlendirilir.

Hamur oklava yardımıyla ince açılıp karelere bölünür.Her kareye kıymalı

harçtan koyulup bohça şeklinde veya kulak tabir edilen üçgen şeklinde

kapatılır.


(Hemen pişirmeyecekseniz bir tepsiye dizip buzlukta dondurup buzdolabı poşetlerine alıp saklayabilirsiniz.)


Genişce bir tencerede tuz atılmış su kaynatılıp hazırlanan mantılar içine

atılır,pişince kevgir kepçeyle tabaklara alınır.

Üzeri sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos ile süslenir.

Afiyet olsun.