27 Eylül 2010 Pazartesi

NASIL ZEHİRLENİYORUZ?

Etrafımızda 30-40 lı yaşlarda kalp krizi geçiren, 20-30 lu yaşlarda beyin timörüne rastlanan ve bunların hepsinden de daha önemli olan az haraketli ve aşırı beslenen (tırı-vırı gıdalarla) bir dolu insan görüyoruz, duyuyoruz. Mehmet Akif üstadın dediği gibi gerçekten medeniyet tek dişi kalmış canavar mı? Bence o günlerden bu günlere bu canavarın ağzına en modern protez dişler takılmış gibime geliyor. Sağlıklı beslenmeler ve yapabileceğiniz kadar sportif aktivite diliyorum. (Laf aramızda ölmekten değil "bunca yıl spor yaptı bir işe yaramadı" derler diye korkuyorum)

Ali Tan

HACETTEPE ÜNIVERSITESI ARASTIRMA SONUCLARI

Piyasada satılan hazır gıda maddeleri ülkemizde insan sağlığını ciddi biçimde etkileyecek derecede katkı maddeleri içermektedir. Ancak bu maddeler, tüm çabalara ragmen medya aracılığı ile ilan edilememektedir. Günümüzde gıda sektörü büyük bir tröst halini almıştır. Örneğin hiçbir yayın organında Coca- Cola'nin zararlı olduğunu göremezsiniz. Ancak biz tüketiciler, aile fertlerimizi, çevremizdeki

arkadaşlarımızı, haberdar ederek bilinçlendirebiliriz. Son yillarda kanser vakalarının neden devamlı artış gösterdiğini hiç düşündünüz mü? Siz çocuğunuzun kanserojen madde içeren gıda almasını istermisiniz? Peki niye katkılı ketçap alıyorsunuz? Sizlere aşağıda sunduğumuz tablo alacağınız hazır gıda maddelerindeki katkılarla ilgili bilgi vermektedir.

Sağlığınız icin: Lütfen her hangi bir gıda maddesi satın almadan önce

ambalajının üzerini dikkatlice okuyun .

ZARARSIZ KATKILAR

E100, 103, 104, 105, 111, 121, 122, 126,130, 132, 140,151, 152, 160,

161, 162, 163, 170, 174, 175, 180, 181, 200, 201, 202, 203, 236, 237,

238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308,

309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404,405, 406,

408, 410, 411, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475,480

SÜPHELI KATKILAR

E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241, 477, 605

E220,221,222, 223,224, 338, 339, 340, 341, 460, 461, 466, 407 (MİDE VE BA ĞIRSAK

HASTALIKLARI) E200 (VUCUTTAKİ VİTAMİN B12 Yİ YOK EDİYOR) E250,251, 320, 321 (KALP HASTALIKLARI, DAMAR SERTLİKLER VE TIKANIKLIKLARI)

TEHLİKELİ KATKILAR

E102, 120, E311, 312 (NÖROLOJIK HASTALIKLAR)

KANSEROJEN KATKILAR

E102, 110, 123, 124, 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215,216, 217

ÖRNEGIN E211-SODYUM BENZOAT KETCAPLARDA BULUNMAKTADIR.

123,110 ABD, INGILTERE, FRANSA, ALMANYA, RUSYA,JAPONYA VE DAHA BIRCOK ÜLKEDE

YASAKLANMISTIR. FAKAT ÜLKEMIZDE RENKLI DRAJE CIKOLATALARDA VE KAYMAKLI

BISKÜVILERDE KULLANILMAKTADIR.

EN TEHLIKELI KANSEROJEN KATKILAR:

E330 ( NE YAZIKKI BIRCOK HAZIR GIDADA KULLANILMAKTADIR. )

BAZI HAZIR GIDALARDA TESBIT EDILEN KATKI MADDELERI E330 -

ÜLKER LÜKS GOFRET, MEYSU (ÖZELLIKLE KAYISI), KNOR DOMATES CORBA, TÜM TENEKE

KONSERVE VE TURSULAR, 7UP, SCHWEPPES (TÜM ÜRÜNLERI), JELIBON, TAMEK YAPRAK

SARMA, PIYALE HAZIR CORBA, OLIPS,

E250 - TÜM SALAMLARDA

E300 - FANTA PORTAKAL, CINOMEL

E320 - ETI PUFY, KNORR ISKEMBE CORBA

E223 - ÜLKER HAYLAYF, ALBENI

E322 - ÜLKER COKOKREM

.

Bilgilerinize sunulur...

Doç.Dr. Mustafa TÜRKMEN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.