Translate

27 Kasım 2014 Perşembe

Çay içenler dikkat!




Hemen herkesin çok sık yaptığı bir hata yemekten sonra çay keyfi yapmak...

Aşırı sıcak içeceklerin gırtlak kanserine yol açtığını belirten Samatya Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Opr. Dr. Mehmet Emin Güneş, hastaların son yıllarda giderek attığını belirtti. 

"Erzurum, Van, Kars ve Ağrı'da yemek borusu kanserine çok rastlanıyor. Nedeni ise, çok fazla tüketilen sıcak çay."

"Özellikle Erzurumlular ‘kıtlama' denilen yöntemle ağızda şekeri tutarak çayı sıcak aşırı sıcak tüketirler."

"Bardağa konulan çay, 75-80 derecedir. Bu çaya şeker konulup karıştırıldığında sıcaklığı 60 dereceye kadar düşüyor."

"Bu ikisi arasındaki sıcaklık farkı kanser oluşumunda büyük etken oluşturuyor"

"Yemeklerin hemen ardından çay"

Yemeklerin hemen ardından çay, kahve ikram edilmesi sindirime yardımcı olmadığı gibi kan dolaşımını bozuyor ve dolaşımın yavaşlamasıyla kan göllenmesi meydana geliyor.

Prof. Dr. Nezihi Küçükarslan, toplumda yemeklerden sonra çay ve kahve ikram edilmesi geleneği olduğuna dikkati çekerek uyarıda bulundu. Küçükarslan “Yemekten sonra alınan sıcak sıvı kan dolaşımını bozuyor, kan dolaşımının bozulması ve yavaşlamasıyla kan göllenmesi meydana geliyor, buna bağlı olarak da sindirimin hareketi bozuluyor. Kabızlık değil de sindirimde bozulma tarzında bir durum meydana geliyor. Gaz oluşumu dolayısıyla sindirim daha da zorlaşmakta, kişinin uyumaya yönelmesi, inme dediğimiz felç geçirme hadiselerinin daha fazla görüldüğü bilimsel olarak kanıtlanmış durumda” dedi.

Küçükarslan, çayın yemekten sonraki bir saatlik periyodun ardından ikram edilmesinin, bünye açısından daha sağlıklı olacağını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.