31 Aralık 2009 Perşembe

Mumlar















Yılbaşı Masamızın Mumları


Mumlar yılbaşı dekorasyonunun vazgeçilmez unsurları.



Yemek masalarının vazgeçilmez aksesuarı şamdanlar,benim seçtiklerim..



    Kadehler   doğal çam yapraklarıyla süslenerek mumluk oluşturulmuş



Yeni yıl süslemeleri



YENİ YIL ( 2010'A GİRERKEN )

Geçen her saniye ömrümüzden alıp götürse de,önemli olan; an''ın farkında olarak güzel yaşamak.


Sağlığınızın,Dostlarınızın,Tüm Sevdiklerinizin ve Şansınızın yanınızda olduğu nice mutlu yıllar diliyorum..

30 Aralık 2009 Çarşamba

FARKINDA OLMALI İNSAN



Can Yücel


'Farkında' olmalı insan...



Kendisinin, hayatın olayların, gidişatın farkında olmalı...

Farkı fark etmeli,

fark ettiğini de fark ettirmemeli bazen...

Bir damlacık sudan nasıl yaratıldığını fark etmeli...

Anne karnına sığarken dünyaya neden sığmadığını

ve en sonunda bir metre karelik yere

nasıl sığmak zorunda kalacağını fark etmeli...

Şu çok geniş görünen dünyanın,

ahirete nispetle anne karnı gibi olduğunu fark etmeli...

Henüz bebekken 'Dünya benim!' dercesine avuçlarının sımsıkı kapalı olduğunu,

ölürken de aynı avuçların 'her şeyi bırakıp gidiyorum işte!' dercesine apaçık kaldığını fark etmeli...

Ve kefenin cebinin bulunmadığını fark etmeli...

Baskın yeteneğini fark etmeli sonra...

Azraillin her an sürpriz yapabileceğini,

nasıl yaşarsa öyle öleceğini fark etmeli insan...

Hayvanların yolda , kaldırımda , çöplükte

ama kendisinin güzel hazırlanmış mükellef bir sofrada yemek yediğini fark etmeli...

Yaratılmışların en güzeli olduğunu fark etmeli ve ona göre yaşamalı...

Gülün hemen dibindeki dikeni,

dikenin hemen yanı başındaki gülü fark etmeli...

Evinde kedi,köpek beslediği halde

çocuk sahibi olmaktan korkmanın mantıksızlığını fark etmeli...

Eşine 'seni çok seviyorum!' demenin

mutluluk yolundaki müthiş gücünü fark etmeli...

Dolabında asılı 25 gömleğinin sadece üçünü giydiğini

ama arka sokaktaki komşusunun o beğenilmeyen gömleklere muhtaç olduğunu fark etmeli...

Zenginliğin ve bereketin sofradayken önünde biriken ekmek kırıntılarını yemekte gizlendiğini fark etmeli...

Annesinden doğarken tertemiz teslim aldığı gırtlağını ve aşırı beslenme yüzünden sarkan göbeğini fark etmeli,

fark etmeliyiz çok geç olmadan....

Ömür dediğin üç gündür; dün geldi geçti, yarın meçhuldür...

O halde ömür dediğin bir gündür; o da bugündür

28 Aralık 2009 Pazartesi

NE ÇIKAR ATEŞBÖCEĞİ SANSALAR BİZİ..




Gelmis gecmis en yetenekli Bengal'li sair Tagore'dan


Ne çıkar ateşböceği sansalar bizi.



Düşünüyorum da,

Sanırım en büyük korkumuz olduğumuz gibi görünmek.

Yumuşacık kalbimizin fark edilmesi,

Naif yönlerimizin keşfedilmesi,

Cesaretsizliğimizin anlaşılması,

Korkularımızın paylaşılması

Sanki zarar göreceğimizin en büyük işareti.

Kabuklarımızın altında kendimizi saklamakta ne kadar da ustayız.

Ve ne kadar güçlü korunuyoruz, kalkanlarımızın ardında.

Hissedilmeden, el değmeden, sevgimizi göstermeden. Deniz minareleri, midyeler.

Kirpiler ve kaplumbağalar gibi.

Sahi koruyor mu bizi çatlamamış sert kabuk?

Kimse incitemiyor mu duygularımızı, inançlarımızı, benliğimizi?

Yoksa zarar mi veriyor bu ürkeklik, bu kabuk bize?

Hissettiklerimizi gölgeliyor, yansıtmıyor mu gerçek kimliğimizi?

Duygularımızı bastırıyor, el ele tutuşmamızı engelliyor mu?

Eğer bir yıldız gibi ışıl ışılsam ve bir yıldız kadar parlak.

Ne çıkar ateşböceği sansalar beni.?

Belki en hoyrat yürek bile ateşböceğinin

O uçucu, masum, sevimli çocuksuluğuna el kaldırmaya kıyamaz?

Güçlü kapıların arkasına kilitlemesem kendimi,

Korkaklığımı, sevgi isteğimi

En insani yönlerimi kayıtsızca sunabilsem

Bu sert kabuğun ağırlığından kurtulup

Bir kuş gibi uçacağım özgürce.

Anlaşılacağım ve bir ayna gibi yansıyacağım

karşımdakine.

O da çözülecek belki.

Samimi ve güvenliksiz, silahız biriyle göz göze gelince.

Oysa bir görebilsek bunu.

Kalmadı böyle insanlar demesek.

Güven duygusuna bu kadar muhtaç olmasak.

Kırılmaktan korkmasak. Yaralansak.

Ne olur bir darbe daha alsak.

Yeniden açsak kendimizi, atabilsek kabuğu.

Denesek.

Risk alsak.

Yanılsak.

Fark etmez.

Tekrar, tekrar bıkmadan denesek.

Ve kucaklaşsak yeniden.

Tıpkı eskisi gibi.

Ne olduğunu anlayamadığımız o 15 yıldan öncesi gibi.

O zaman fark edeceğiz.

Ne kadar özlediğimizi birbirimizi.

Neler biriktirdiğimizi,

kaybolan değerlerimizi ne kadar özlediğimizi.

Beraber geldik beraber gidiyoruz oysa.

Vakit az, paylaşmak, sarılmak için.

Yaşadığımız coğrafya zor, şartları ağır.

Yüreği daha fazla küstürmemek lazım.

Sırtımızda ağır küfeler, her gün katlanan.

Ve koşullar bir türlü düzelmeyen.

Sevgiye çok ihtiyacımız var.

Ufukta kara bir kış görünüyor.

Ancak birbirimize sokularak atlatırız o günleri.

Kırın o sert, o ağır kabuklarınızı.

Kurtulun bu yükten. Korumuyor o kabuklar, aksine zarar veriyor bize.

Yalnızlığa mahkum ediyor bizleri.

Hem hepimiz bir yıldızız.

Ne çıkar ateşböceği sansalar bizi.



Rabindranath Tagore

Yeni Yıl Gelmiş








hiç boşuna uğraşma;

yeni de olsan,

açmam sana kapımı.


ben;

seni de, senden öncekileri de

çok iyi tanırım,

daha fazla ağartmam saçlarımı…


davetsiz misafirsin bende;

hiç kusura bakma!

ne karşılıyorum,

ne de alkışlıyorum seni.



ne çamları katlediyorum,

ne gelişine mumlar yakıyorum,

ne de;

şerefine havai fişekler atıyorum...



bir feleğe,

bir kendime,

bir de;

senden öncekilere çatıyorum...


senden öncekiler de yeniydiler,

şimdi onlar da eskidiler.

hep ben istemiştim,

ama onlar benden götürdüler...



vermek yazmaz kitabınızda,

sizler hep alansınız.

sizler hep çalansınız,

sizler hırsızsınız,

hırsız! ...



şikayetçiyim sizlerden

zalim yıllar.

haydi cevap verin:

çocukluğumu,gençliğimi

nereye sakladınız?

n'olur söyleyin bana

onlara ne yaptınız?

hayallerimi,ümitlerimi

üç-beş kuruşa kimlere sattınız? ...



yeni yıl da olsanız,

eski yıl da

benim için;

birbirinizden farksızsınız...



Ömer Osman Avcı

27 Aralık 2009 Pazar

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBER TURŞUSU



Malzemeler


1 kg tatlı kırmızı biber

Yarım su bardağı üzüm sirkesi

Yarım su bardağı zeytinyağı

2 diş sarımsak

Yarım demet maydanoz

Yarım çay bardağı toz şeker

Yarım çay bardağı tuz

Hazırlanışı


Kırmızı biberleri ocağın üzerinde ya da fırında közleyin.

Pişen biberlerin kabuklarını soyup orta büyüklükte doğrayın.

Derin bir kapta; sirke, zeytinyağı, tuz, toz şeker, maydanoz ve sarımsağı karıştırın.

Orta boy bir cam kavanoza sirkeli karışımın yarısını dökün.

Üzerine biberlerin yarısını dizin.

Kalan sirkeli karışımı biberlerin üzerine dökün.

Kalan biberleri sirkeli karışımın üzerine dizin.

Üzerine zeytinyağı gezdirin.

Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.(Kapakları önceden kaynatıyoruz)

1 hafta serin ve karanlık ortamda bekletin.

Turşunuzu afiyetle yiyebilirsiniz

YUMURTALI EKMEK


Bayat ekmekleri değerlendirebileceğiniz yumurta ile hazırlanmış nefis yumurtalı ekmek.Kahvaltı ve beş çayı için ideal seçim.

Malzemeler

1 adet bayat ekmek

2 yumurta

1 su bar.süt

1/2çay k.kekik

1/2 çay k.karabiber

1 çk. tuz

YAPILIŞI


Bayat ekmekleri ince dilimleyin.Bir kasede yumurta,süt ve baharatları karıştırın.Ekmekleri bu karışıma batırıp kızgın yağda kızartın.Afiyet olsun.

Not;Dilerseniz 170'fırında da pişirebilirsiniz

HAMUR KIZARTMASI

Malzemeler

1 bardak(ajda) yoğurt
1 yumurta
1 kabartma tozu
tuz-az su-un(2 sb.)




Yapılışı

Yoğurup açıyoruz.Kalıpla kesip ,kızgın yağda kızartıyoruz.Kızartırken tenceremizi sallıyoruz.Afiyet olsun

26 Aralık 2009 Cumartesi

2 bin 200 yıllık meze tarifi

2 bin 200 Yıllık Meze Tarifi

Hürriyet Gazetesi yazarlarından MEHMET YAŞİN pazar günkü yazısında 2 200 yıllık meze tarifi vermiş.Yayınlayıp daha sonra da denemek istiyorum.İlginç olabilir..





2 bin 200 yıllık meze tarifi
Roma döneminin önemli yemek yazarlarından Cato, MÖ 200’de zeytin mezesi yapımını tarif etmiş: “Yeşil veya siyah zeytinin çekirdeklerini çıkartın. Zeytinleri doğrayıp üstüne sirke, kişniş, kimyon, rezene, sedefotu, nane ekleyin. Bu karışımı bir kavanoza koyup, üstüne bolca zümrüt yeşili zeytinyağı doldurun. Zeytin mezesi kullanıma hazırdır...”

Bu mezeyi yaptım. Ama hemen yemeyip,

SİGARA BÖREĞİ

Ben sigara böreğini genelde boş zamanlarımda sarar ve derin dondurucuya atarım.Böylece aniden kızartmak gerektiğinde çok kolaylık oluyor.
Herkesin bu çok kolay böreğin yapılışını bildiğinden eminim ama ben yine de anımsatmak için yazmak istiyorum.Aşağıdaki tarife uygun yapıp 20-25 adedini bir buzdolabı poşetine koyarak derin dondurucuda saklıyoruz.Kızartmak istediğimizde kızgın ayçiçek yağında çözdürmeden kızartıyoruz



Malzemeler

3 yufka

250 gr. beyaz peynir veya lor peyniri

Yarım demet maydanoz

2 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)


Yapılışı :

Yufkaları16 pasta dilimi şeklinde kesin.

Peyniri çatalla ezin, maydanozu ince ince kıyın, peynirin içine ilave edin, hepsini karıştırın.

Yufkanın bir üçgen parçasının geniş tarafında malzemeden bir tatlı kaşığı koyun, iki tarafını kıvırın (sağ ve sol tarafından birer cm. içe katlayın) ve çok sıkı olmayacak şekilde sarın, sivri ucunu fırça veya elinizle ıslatın ve sonunda kadar sarın.Böylece malzeme dağılmadan kızartabilirsiniz. Hepsini böylece

YOĞURTLU HAVUÇ SALATASI


Malzemeler
2-3 tane havuç
Alabildiğine yoğurt
sıvı ayçiçeği yağı

Yapılışı
Havuçlar rendenin kalın tarafıyla rendelenir.Kapaklı teflon tavaya az ayçiçek yağı konur.Havuçlar kısık ateşte ,kapak kapalı olarak arada karıştırılarak pişirilir.Az tuz atılabilir.Ayrı ..
kapta yoğurt tuz ve istenirse 1-2 diş ezilmiş sarımsakla çırpılır.Havuçların üzerine dökülür.Karıştırılıp servis tabağına alınır.Afiyet olsun

YEŞİL ÇAY



YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI



Yeşil çayı, Çinliler yıllarca başağrısından depresyona kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanmışlardır. Kuvvetli antioksidanlar içerir.Vücudumuzun antioksidan ihtiyacını karşıladığı gibi günlük su ihtiyacını da karşılar.
Kanser riskini azaltır;kolon,pankreas,rektum,yemek borusu,mesane,mideki sağlıklı hücrelere zarar vermeden, kanser hücrelerinin büyümesini önler.Prostat kanserini azaltır,yumurtalık kanseri ve meme kanserine karşı etkilidir.
Romatoid artrit olanların iyileşmesine yardım eder.
Hipertansiyon riskini azaltır ve kan basıncını ayarlar
Kolestrolü düşürür.
Beyin tümorünü küçültür.
Sigara içenlerde akciğer kanseri riskini azaltır.
Kanser ilaçlarının negatif yan etkilerini azaltır.
Metabolizmayı hızlandırır.
Bağışıklık sisteminin savunma mekanizmasını iyileştirerek,vücudun bakteri ve viruslere karşı savaşmasını sağlar.
Kanın pıhtılaşmasını önleyerek,imme ve kalp krizinin riskinin azalmasına yardım eder.
Böbrek hastalıklarına karşı koruyucudur.
Serbest radikallerin zararlı etkilerini yok eder.
Yeşil çay sakinleştirici etkisi sayesinde yorgunluğun ve stresin azalmasına yardım eder.
Kalp damar hastalıklarına karşı savaşır.
Anti-bakteriyal ve anti-viral özellikleri vardır.
Yeşil çayın içindeki EGCG(epigallocatechin) kuvvetli bir anti-oksidandır.
Menopozun yan etkilerini azaltır.Östrojen etkisi yapan içecekler arasındadır.
Kemikleri yapılandırır. Kemik mineral yoğunluğunu artırır.Yeşil çay kemiğe egsersiz ve kalsiyumla benzer faydalar sağlar.Kemik erimesini önler.
Karaciğeri,alkolden ve diğer zararlı kimyasallardan korur.
Alzheimer,Parkinson gibi hastalıklara karşı korur.
Diş çürümelerini önler
Gribe karşı iyi savaşır.
Gıda zehirlenmelerini önlemeye yardım eder.
Trigliseriti yüksek hastalarının günde iki fincan yeşil çay içmeleri trigliseriti normal seviyeye indirir.
Vücuttaki yağların yakılma sürecini hızlandırır.
Migrene iyi gelir.
İçindeki kafein yorgunluk ve uyku halini ortadan kaldırır.İdrar söktürür.



Zararlı etkileri:


Diüretik oldugu icin bazı hastalıklarda dikkatli kullanılmalıdır.Günde iki,üç fincan tüketilebilir.
Kafein içerdiği için uykusuzluk sorunu olanlar dikkatli kullanmalıdır.
Karaciğerinden problemi olan insanlar yeşil çayın içindeki bazı bileşenlerden dolayı dikkatli kullanmalılar.Hamileler doktora danışarak kullanmalıdır

24 Aralık 2009 Perşembe

ŞEFTALİ REÇELİ











Malzeme:

1.5 kilo şeftali

1 limon suyu

2 kilo şeker



Yapılışı:

Şeftaliler soyulup ay şeklinde doğranıp bir tencereye konur. Üzerine şeker ilave edip sulandırmaya bırakılır.

Sulanınca ateşe oturtturulup pişirilir. Kıvamı gelince limon suyu koyup ateşten alınır.

Soguduktan sonra kuru kavanozlara konur.

Afiyet olsun

YOĞURTLU PATATES SALATASI

MALZEMELER

Haşlanmış patates

Salatalık

1-2 dal taze nane

3-4 kornişon

1,5sb süzme yoğurt

1 yk.mayonez

Dereotu,toz nane

1/2Kuru soğan



YAPILIŞI



Patatesleri küp küp doğrayıp derin bir kaba alın.Üzerine yarım kuru soğan rendeleyip,kıyılmış dereotunu ilave edin.Salatalığı rendeleyip ,kornişonu ufak ufak doğrayıp ekleyin.Tuz ve kuru naneyi serpiştirip karıştırın. Diğer taraftan,yoğurt ve mayonezi çırpıp patateslerin

KABAK SALATASI

MALZEMELER

1kg kabak

2 kaşık un

Yoğurt,sarımsak,kırmızı biber,nane

YAPILIŞI

Kabak rendelenip kendi suyuyla haşlanır.2 kaşık un ayrı kapta yağda kavrulur.Sonra ikisi birbirine katılır.Yoğurtlu sarımsakla karıştırılıp üzerine kızdırılmış kırmızı biber nane ilave edilir.Afiyet olsun

FIRINDA TAVUKLU SEBZE TÜRLÜSÜ















MALZEMELER (4kişilik)



1-1.5 tavuk göğsü

1yk.sıvı yağ

1 kabak

1patlıcan

100gr konserve bamya

1 havuç

2 soğan

1 orta boy patates

4-5 diş sarımsak

3 domates

tuz,karabiber



YAPILIŞI

Tavuk etini kuşbaşı doğrayıp az yağda pişirin.Üzerine tuz ve karabiber serpip ince doğranmış soğanları ekledikten sonra 5 dk. daha pişirin.Diğer taraftan,tüm sebzeleri yıkayıp soyun ve kuşbası doğrayın.Bamyayı süzüp bir tabağa alın.Fırına dayanıklı orta boy bir kaba önce kavurduğumuz tavuk etini,sonra da hazırladığınız sebzeleri yerleştirin.Üzerine sarımsakları ve halka halka doğradığınız domatesleri
sıraladıktan sonra tuz ve karabiberi serpiştirin.2 su bar.sıcak suyu ekleyip kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatın.Türlüyü 175 derecede 30 dk.pişirin.Fırının kapağını açarak folyoyu çıkarın.10 dk daha pişirin.Afiyet olsun...

23 Aralık 2009 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

                                  Annemin şeker bayramında yaptığı nefis dolmalar.Ellerine sağlık......

Malzemeler


2 sb. pirinç

1 sb.zeytinyağı

5-6 adet soğan

1tk.tozşeker

tuz

1 çorba kaşığı dolmalık fıstık


1/2 demet maydanoz-dereotu


1-2 çk.küçük siyah üzüm


1 avuç kuru nane


tarçın,yenibahar,karabiber,1/2 limon suyu


1 tutam zerdeçal


1 tutam zencefil


1 kahve fincanı nar ekşisi


Yapılışı


Yağda doğranmış soğanları kavurup ,fıstığı ekleyip biraz pembeleştikten sonra pirinci ekliyoruz.Üzerine çıkacak kadar suyunu koyup pişmeye bırakıyoruz.

Piştikden sonra biraz daha yağ konup ince kıyılmış maydanoz,dereotu ve kuş üzümüyle limon suyu eklenip karıştırilır.

Yapraklar aynı boy ve kalınlıkta olmasına dikkat edilerek sarılır.Tencerenin