Translate

13 Aralık 2009 Pazar

HAVUÇ_YARARLARI



HAVUÇ

Havuç,mükemmel bir antioksidant bileşimlerinin kaynağıdır. Vitamin A ve karoten açısından da zengin bir sebzedir.Havuçdaki antioksidan bileşimleri,kardiovaskuler hastalıklara,kansere ve görme ile ilgili hastalıklara karsı koruyucu bir etkiye sahiptir.Zengin bir vitamin A kaynağı,aynı zamanda iyi bir vitamin K ve C,lif ve potasyum içerir.

Faydaları

1-Karotenoid ve kalp hastalıklarıİçeriğindeki karotenoidler sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.Kalp krizi riskini ve felci azaltır.
2-Görmeyi iyileştirir.Beta karoten sayesinde makule dejenerasyonu,katarak ve yaşlılıkta oluşan görme bozukluklarında koruyucu bir etkiye sahiptir.
3-Kansere karşı koruyucudur.Günde bir adet yenen havuç akciğer kanser riskini yarıya indirir.Ayrıca mesane,serviks,kolon,prostat kanserlerine karsı da koruyucu etkiye sahiptir.
4-Kan şekeri:Yüksek kan şekeri seviyesini dengeli hale getirir.
5-Cilde,saçlara,kemiklere iyi gelir,vücudu temizler.
6-Kabızlığı giderir,ishale iyi gelir.(Kabızlık için öneri:Havucun suyunu sıktıktan sonra birkaç damla zeytinyağı ilave edin.arzu edilen miktarda bal karıştırılarak sabah ve akşam içiniz.)
7-Strese,yorgunluğa iyi gelir.Vücuda enerji sağlar.
8-Kanı temizler.
9-Bağırsak gazlarını giderir.
10-Kansızlığı giderir.

Havuç çiğ veya pişirilerek yenebilir.Havucu pişirilerek yediğiniz zaman içindeki beta karoten yok olmaz.Gerçekte pişirildiği zaman içindeki fiberler kırıldığı için seker tadı daha ön plana çıkar.Havucu rendeleyerek veya dilimleyerek salatalarınızda kullanabileceğiniz gibi, püre halinde de kullanabilir,suyunu sıkarak içebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Beni yorumsuz bırakmayın lütfen. Yazdığınız her yorum benim için çok değerli.